onsdag 21 augusti 2013

Recension: Virka!


Att sätta tänderna i en rykande färsk handarbetsbok är nästan alltid roligt och intressant. Det vet ni som är handarbetsintresserade. Jag studerar foto och form, läser bakgrundstexter och mönstertexter. Insuper nya tekniker och konstruktionsidéer. För en mönsternörd som jag, är nog nästan mönstertexterna det som är mest intressant att försjunka i...

Idag har jag glädjen att få skriva lite extra om en virkboken "Virka !" som Hemslöjdens Förlag skickade mig ett recensionsex av tidigare i somras och som jag nu både läst och virkat ur. För inte kan man väl recensera en handarbetsbok utan att handgripligen ta sig an något av mönstren?

Jag virkade en blomma ur boken. I beskrivningen kallas den för bröstlapp - ett ålderdomligt ord för en prydnad som man fäster på sin blus.

 


















Virka!

Författare: Maria Gullberg
Förlag: Hemslöjdens Förlag
ISBN: 978-91-979691-6-1

"Virka!" innehåller en samling virkmönster för väskor och påsar, grytlappar, vantar och muddar, pälsband, spetsar och mormorsrutor. I boken presenteras gamla och nya tekniker som flerfärgsvirkning, ribbvirkning, reliefvirkning och dubbelvirkning. Boken inleds med en tydlig teknikdel och avslutas med ett avsnitt som innehåller praktiska virktips från författarinnan.

Maria Gullberg, som ligger bakom boken, har ägnat sig åt virkning sedan 1989, då hon gjorde sitt examensarbete vid Konstfack. Hon jobbar framförallt med att utveckla mönster som bygger på ett stramt geometriskt formspråk.

"Virka!" är en explosion av glada färger och starka kontraster! Ändå vilar det ett omsorgsfullt lugn över det virkade i boken. Ingen av sakerna tycks ha kommit till av en slump, utan är snarare resultatet av systematiskt arbete med färg och form, garn och virknål som redskap. Föremålen är virkade med en precision som imponerar.  

Känslan för detaljerna genomsyrar också mönstren. Det upplevde jag själv, när jag virkade blomman ur boken. Finishen finns där - inskriven i mönstret, och ingen detalj är för liten för att tillmätas respekt. Då är det roligt att virka!

 
Jag gillar fotot i boken, som är föredömligt tydligt. Modellerna presenteras avskalat - på vit botten men ändå med livfullhet. Det är den typen av foto som gör att man kan se varje enskild maska väl och på så sätt snabbt skapa sig en bild av mönstrets uppbyggnad.

Mina personliga favoriter i boken är väskan som syns på bilden ovan, och de lekfulla mormorsrutor som Maria Gullberg tagit fram. När rutorna sammanfogas till en helhet bildar de geometriska mönster.

I vissa fall tycker jag att författarens egna preferenser ges väl stort utrymme. Till exempel har man i boken, genomgående valt att ange virknålstorlek enligt Boyes numreringssystem - och inte med det metriska system som är vanligast i Sverige. Det känns lite otympligt för den som händelsevis föredrar ett annat fabrikat av virknålar, än just Boye.

Jag skulle också önska att de sinnrika mönstren och färgkombinationerna ibland hade omvandlats till flerdimensionella föremål, med en form och funktion bortom det platta. Merparten av modellerna består av plana, raka stycken som fogas samman till väskor, filtar eller muddar. Visserligen med fint resultat, men jag tycker ändå att det finns en begränsning i det och att just den har fått styra valet av modeller för mycket. Till stor del vägs denna begränsing upp av att mönstren i sig är så sällsynt välkomponerade. Men till slut tröttnar jag ändå och vill se plagg och föremål där virktekniken får fungera till annat än "bara" endimensionellt mönsterskapande. Att få se några av de mer avancerade mönstren omsatta i ett formvirkat plagg eller föremål skulle ge större tyngd åt boken och lämna mindre "provlappskänsla" efter sig! 

Jag vill rekommendera boken till alla som är virkintresserade, och som längtar efter inspiration när det gäller flerfärgsvirkning.

4 kommentarer:

  1. Fin blomma! Jag kikade på den boken när jag var i Sverige, men det blev en del andra böcker;) så den fick stå över...

    SvaraRadera
  2. kan inte hjälpa det, detta känns som reklam...

    SvaraRadera
  3. Svar till anonym: Tråkigt om du uppfattar det så. Den här bloggen är helt reklamfri - det vet de om följt mig ett tag. Men att recensera böcker är en sak som jag brukar tacka ja till, om jag får frågan från ett förslag och det gäller en bok inom mitt område. Jag är själv väldigt intresserad av böcker, läsande och skrivande och därför känns det roligt att åta sig sådana uppdrag.

    Att tacka ja till att skriva en recension är dock inte samma sak som att göra reklam. Jag skriver ju min åsikt om den bok jag recenserar - och den kan ju vara både postiv och negativ. Som i detta fall då jag inte är odelat positiv till boken.

    Dessutom vill jag alltid vara tydlig med att det rör sig om just en recension - det är därför ordet recension till och med finns med i inläggets överskrift.

    En nyfiken fråga till dig: Uppfattar du bokrecensioner i dagstidiningar som reklam också? Eller var det något särskilt med min recension som gjorde att du reagerade?

    Mvh Maja

    SvaraRadera
  4. En recension är en recension och inte reklam. Det kan vara till stöd för andra att bestämma sig för att läsa en bok, se en film eller what ever. Fortsätt recencera Maja!

    SvaraRadera