lördag 14 mars 2015

Hos Ulrika!

 

Häromveckan reste Linda (en av mina Järbo Garn-kollegor) och jag till Stockholm för att träffa Ulrika Andersson. Under en dag fick vi ta del av och dokumentera de olika handarbetstekniker som kunniga Ulrika är expert på. Finare sysselsättning än så kan jag knappast tänka mig!
 
Under sin 75-åriga yrkeskarriär har Ulrika (nu 91 år) bland annat jobbat med mönsterdesign och konstruktion, som redaktör för handarbetsböcker och magasin, som kursledare och inte minst som förvaltare och utvecklare av en mycket spännande nålbindningsliknande virkteknik. Eftersom Ulrika tagit fram en hel del design för Järbo Garn, ville Linda och jag lära oss mer om de tekniker hon behärskar.
 
Så där satt vi, vid salsbordet - under många trevliga timmar medan Ulrika visade oss krokning, nålbindningsliknande virkning, gaffelvirkning och andra ovanliga virktekniker.
 
Det blev en dag fylld av handarbetsglädje! Att få ta del av så mycket kunskap och erfarenhet är en stor ynnest. Jag var som trollbunden av de intressanta berättelser Ulrika delade med sig av och gjorde mitt bästa för att memorera varendaste litet ord.
 
Ulrika instruerar Linda:
 
Vana händer demonstrerar krokning...
 
Blir du nyfiken att lära dig mer om detta du med? Under den närmaste framtiden kommer Linda och jag att ta fram tydliga bildbeskrivningar och instruktionsfilmer till Järbo Garns blogg, där vi visar hur exempelvis krokning går till! Håll utkik efter det!
 
Tack Ulrika, för att du tog emot oss och delade med dig så generöst av din kunskap, erfarenhet och ditt brinnande engagemang. Den här dagen ska jag sent glömma!3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Åh vilken härlig dag ni måste ha haft! Och underbart att kunskapen lärs vidare så att den inte försvinner eller glöms bort. Krokning verkar svårt men kul! Ser fram emot att få höra mer om er dag och de olika teknikerna. =)

  PS: Ser konstigt ut ovan, men jag tog bort den första kommentaren för att jag stavat fel, men innehållet är detsamma.

  SvaraRadera
 3. Blir så glad att ni tar reda på, dokumenterar och lär ut dessa hantverksmetoder! En anledning till att jag knypplar är just att det är så få i vår generation som lär sig sådant. Och de gamla som kan försvinner ju. Det är samma inom så många områden, i stort sett allt som gjordes inom självhushåll på gårdar och torp förr. Så tack så mycket!

  SvaraRadera