tisdag 24 mars 2015

Symöte - Min ull!


Hej och välkomna på symöte!

Idag tänkte jag ta tillfället i akt och berätta lite om ett garn som jag säljer i Manufakturen: Hverdagsuld och Engleuld från Tusindfryd i Köpenhamn. De flesta av er vet kanske redan det, men jag vill passa på att fylla på med lite mer information...

Det började med att jag såg en bild någonstans på internet... Ett ensamt nystan med det härliga namnet "Tusindfryds Hverdagsuld". Vardagsull, tänkte jag... sådant garn vill jag ha! Som grädde på moset visade det sig att garnet fanns i en fullkomligt ljuvlig färgskala!

Efter vissa efterforskningar fick jag kontakt med supertrevliga Wenche som driver Tusindfryd - och så kom garnet till mig och manufakturen. Så trevligt med nordiskt samarbete!

Både Hverdagsulden och Engleulden tillverkas och färgas i Europa. Wenche har lagt ned mycket arbete på att se till att tillverkningsprocessen sker i samklang med människa, djur och natur. För en tid sedan fick jag frågan från en kund om varifrån ullen kommer ursprungligen, och nu har Wenche tagit reda på det - samt försäkrat sig om att ullen inte kommer från fårägare där mulesing förekommer. Vi har nu fått cerifikat som visar det, och det känns tryggt!

Så här berättar Wenche om ullen:

 • Hverdagsuld: 100% New Zealandsk ren ny uld, 29 micron, fibrene opkøbes udelukkende fra farme som ikke benytter mulesing, dette foreligger der et certifikat på.
 • Engleuld: 70 % sydamerikansk uld 21 micron, 30% sydamerikansk alpaca. Ligeledes fra farme som ikke benytter mulesing.

Hverdagsulden är ett klassiskt, rustikt ullgarn som går fint att använda till koftor, tröjor, mössar och vantar - eller till plädar och annan heminredning...

Engleulden är ett mycket mjukt garn med god stuns - som fungerar till allt från babyplagg till hudnära accessoarer. Till min stora glädje har jag också upptäckt att det är helt fantastiskt till flerfärgsstickning!

Vill du göra något riktigt lekfullt och finurligt av Hverdagsuld? Då kommer ett riktigt fint tips här. Den danska designern Stine Hoelgaard har skapat en charmig liten räv, och nu hittar du mönstret gratis här på tidningen Hendes Verdens hemsida. Jag ska definitivt sticka mig  en egen Mikkel så snart jag får tid!

Foto: Hendes Verden

Foto: Hendes Verden


Sist av allt vill jag passa på att berätta att priset på både Hverdagsulden och Engleulden kommer att höjas den 1/4, p.g.a. ökade produktionskostnader.

Hverdagsulden kommer då att kosta 33 kr/50 g (tidigare 30 kr)
Engleulden landar på 52 kr/50 g (tidigare 47 kr)


Om du går och funderar på att beställa kan det alltså vara smart att passa på nu i mars!

Det var det om min ull! :-)

Hur går det för er? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länken nedan:

2 kommentarer:

 1. Det var det bästa, det bästa vi har hört! Det är så himla skönt att veta att garnet man köpet är OK, att ingen människa eller djur har betalat med liv eller hälsa innan det kom till mig. Jag har börjat kika mer och mer efter ekologiska och rättvisemärkta garner, och det första jag slås av är ju alla fantastiska garner jag då måste avstå. Men när man grottar ner sig lite mer visar ju sig gråzoner: just eko-certifikatet är tydligen dyrt och omfattande och inte alla småskaleproducenter har råd med det. Då är information som den ovan: "ullen kommer från djur som inte utsatts för mulesing" absolut ett fullgott alternativ.
  Jag har ju inte prövat Tusinfrydgarnerna än, men det skall jag absolut göra, jag lägger dem i kön!
  Ha en skön vårdag!
  /Carin

  SvaraRadera