lördag 2 juli 2011

Om jag hade en balkong... - svar på läsarfråga!



I flera dagar har jag gått och tänkt att jag ska besvara en läsarfråga angående odling på balkong. Nu kom jag mig äntligen för och jag gör det i form av ett inlägg eftersom det här kanske intresserar fler av er läsare. Dessutom hoppas jag att de av er som har erfarenhet av balkongodling vill fylla på med fler tips i en kommentar. Det är ju det som är Husmorsskolans viktigaste poäng - det att vi delar med oss av kunskap och idéer till varandra!

Så här skriver Cornelia som inspirerats av mina trädgårdsinlägg och nu vill börja odla på sin balkong:

Tyvärr så har jag ingen trädgård själv, men däremot en liten balkong. Så jag undrar om du har några tips på vad för något som passar att odlas på en balkong. Det skulle vara kul om det var något ätbart typ kryddor, grönsaker, kanske jordgubbar. Men tips på blommor tas också gärna emot.

Jag antar att det får blir till nästa vår då, så jag undrar, när kan man börja ställa ut saker på balkongen. När ska man börja så, eller ska man köpa färdiga växter? Och hur ofta behöver man plantera om dem?

Och här kommer mitt svar:

Själv är jag ingen balkongodlare, men däremot en ganska van krukodlare. Så jag prövar att skriva utifrån den erfarenheten. Om jag hade en balkong (vilket jag ju i och för sig har, men jag använder den inte till odling eftersom jag odlar i trädgården) så skulle jag precis som du skriver, satsa på att odla så mycket ätbara saker som möjligt. Egentligen kan man odla det mesta på en balkong, eftersom man kan odla det mesta i kruka. Det som begränsar är möjligen bristen på utrymme så därför får man prioritera det man allra helst vill odla och välja bort annat som inte känns lika viktigt.

Jag skulle satsa på:

  • Busktomat - en kompakt tomatplanta som ger många tomater utan att kräva stor plats och inte heller behöver tjyvas

  • Jordgubbsplanta i ampel - på trädgårdshandeln brukar det finnas särskilda sorter som är färdigplanterade i en ampel. Jordgubbsplantorna trivs fint hängandes i kruka och det är ju också ett bra sätt att utnyttja utrymmet effektivt.

  • Smultronplantor - skulle jag sätta i en kruka på mitt lilla balkongbord.

  • Chiliplanta - skulle också få stå i en kruka på bordet.

  • En samplantering av kryddörter - det vill säga jag skulle ta en stor kruka eller låda och sätta ner lite olika örter, till exempel timjan, rosmarin, salvia och citronmeliss. I början av sommaren brukar handelsträdgårdarna sälja fina kryddplantor och då kan man passa på att skaffa sig det man vill ha.

  • Mynta - ett par olika sorters mynta skulle jag sätta i en egen kruka eftersom den annars har en tendens att ta över.

  • Gräslök - funkar också i kruka och är så bra att ha nära tillhands när man lagar mat.

  • Basilika - skulle jag antingen fröså inomhus någongång i mars, eller så skulle jag fixa plantor så här.

  • Plocksallad och Rucolasallad - skulle jag så i balkonglåda.

  • Sockerärter - skulle jag fröså i kruka och låta klättra på ett stöd.

När det gäller blommor skulle jag välja:

  • Luktärter - som jag skulle fröså i en balkonglåda med spaljé, utomhus i maj. Att låta dem klättra längs en spaljé blir väldigt vackert och doftar så gott.

  • Blomsterböna - skulle jag så i kruka och sedan skulle den också få klättra på ett stöd.

  • Pelargonier - skulle jag inte kunna vara utan. Köp i blomsteraffär eller ta sticklingar av en vän.

  • Dahlia -skulle jag också köpa i handelsträdgården.

  • Rosenbuske - en liten ros vore också fint.

  • Sedan skulle jag nog inte kunna låta bli att göra något så knasigt som att till exempel plantera en uppstammad vinbärsbuske, ett mini-träd, en doftshersmin, eller en björnbärsbuske i en kruka...

Jag ska också försöka svar på dina frågor angående sådd och skötsel. Vilken tid man ska så en viss växt står på fröpåsens baksida. Vissa plantor måste drivas upp inomhus tidigt på våren medan andra kan sås på friland - det vill säga direkt i jorden utomhus. De flesta sorters plantor går numer att köpa i handelsträdgårdarna så om man känner sig osäker på att så själv eller om man har dåligt med utrymme för att driva upp plantor på så går det bra att köpa det man vill ha där. Men att så själv är förstås en speciell känsla eftersom man på så sätt att man får följa växten från "ax till limpa". Satsar man på säkra kort som sallad, luktärter och basilika brukar det gå fint även om man är lite ovan. När en viss växt kan ställas ut på balkongen beror förstås på växtens egenskaper och om den behöver avhärdas (det vill säga vänja sig vid utelivet lite i taget). Om man väntar tills vårens frostnätter är förbi är man i alla fall på den säkra sidan. Man behöver inte plantera om växterna särskilt ofta, däremot behöver man tänka på att då och då under sommaren tillföra flytande näring. Efter ett tag tar näringen i krukans jord slut och då behöver man fylla på med ny.

Det finns mycket fina attiraljer i handeln som är avsedda för balkongodlare - krukor med vattenreserv, miniväxthus, odlingslådor m.m. Man kan ju också tillverka krukor av gamla plastförpackningar, konservburkar och hinkar... Krukor är dessutom en sådan sak som man kan hitta billigt på loppis.


I år odlar jag för första gången bondbönor. I alla trädgårdsböcker står det att de är tacksamma, anspråkslösa och nästan omöjliga att misslyckas med. Det stämmer verkligen! Några frön i två av mina stora lerkrukor och nu sträcker sig kraftiga stjälkar mot himlen. De blommar så vackert också! Jag har tillverkat stöd åt dem av bambustavar. Ser fram mot att skörda och tillaga bönorna sedan.


Blomsterbönan eller rosenbönan som den också kallas, är en av mina absoluta trädgårdsfavoriter. Kanske för att den är så spektkulärt vacker i all sin enkelhet och antagligen också för att den får mig att tänka på engelska trädgårdar. I England betraktas blomsterbönan faktiskt som en nyttoväxt (till skillnad från Sverige där vi mest ser den som en prydnadsväxt). Med andra ord använder engelsmännen bönorna i matlagningen. Det har inte jag gjort hittills, men vi får väl se framöver. Jag såg faktiskt ett recept där blomsterbönor ingick, i den här förträffliga kokboken... Mina blomsterbönor odlas i krukor intill bondbönorna. De är väldigt vackra tillsammans!

Hoppas att jag besvarat i alla fall några frågor, med de här långa inlägget;) Avslutar med att säga att odling är något av det roligaste jag vet!

8 kommentarer:

  1. Tack, vad glad jag blir att du tog dig tid att skriva det här! Nu är jag verkligen inspirerad och det kliar i fingrarna på mig att få sätta igång. Haha, men får väl vänta med det mesta till nästa vår, men tror jag ska köpa mig några växter att ha inomhus nu i alla fall.

    /C

    SvaraRadera
  2. Varför vänta? Det finns ju fortfarande en massa trevliga plantor i trädgårdsbutikerna, och många växter klarar sig långt in i oktober (jag har haft blommande penseer i november, och då bor jag ändå i norrland).

    Gräslök är en superväxt som verkar överleva det mesta, det är den enda växt som klarat alla vintrar här, helt utan täckning.

    De flesta sommarblommor (som tex petunior, margeriter osv) kna också blomma större delen av sommaren, bara man ser till att ta bort överblommade blommor så snart som möjligt (vilket ju inte är nåt jättejobb om man har en balkonglåda).

    Kanske låna/köpa en bok om balkongodling? den här tex; http://www.bokus.com/bok/9789155231668/vaxter-for-balkong-uterum-blommande-vaxter-gronsaker-sydfrukter-kryddor-inredningstips/

    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Jag längtar efter en trädgård, men i brist på sådan har jag ägnar de senaste 10 åren åt att förvandla mina balkonger till djungel. Är inne på min 3e nu och den är ganska stor. Min förra balkong var mer ordinär i storlek.
    Jag satsar mest på perenner, testar någon ny varje år och försöker övervintra dem utomhus efter bästa förmåga (inslagna i frigolit under presenning). Har haft humle i flera år, men den är nu utbytt mot vildvin. Geranium är en annan favorit, tror jag haft den sedan 2004. Gjort diverse försök med rosor, men inte lyckats övervintra dem. Kryddor trivs både i kruka och låda. -09 hade jag pelargoner i lådorna, i år krasse, luktärt och ringblommor. Har även varit mycket nöjt med tobaksblommor.
    När det gäller kryddor försöker jag ha lite olika varianter, så det blir liv i planteringen. Gröna blad, limefärgade, grå, lila... JAg brukar ha oregano, timjan, gräslök, slätbladig persilja, rosmarin och citronmeliss. Ibland även mynta, lager, salvia, lavendel och dragon. Finns inget juvligare än att gå ut och plocka färska örter till maten.
    I år testar jag att odla potatis i kartongen konfiskerade på jobbet. Verkar trivas bra. Testar även mangold, svartrot, morot, rädisor och fänkål i kartonger. Och sockerärtor.
    Ljuslyktor i massor tycker jag är ett måste, en sittplats, och så en spaljé för att få lite höjd. Jag ser gärna att något klänger i taket också. I år har jag en ljusslinga i spaljén som lyser lite svagt genom lövverket.
    Vill du se bilder så har jag en blogg: http://nobilis.tradgardsblogg.se

    Lycka till!

    SvaraRadera
  4. testa sufinor har haft det i många år nu de blommar tacksamt tänk bara på vattning.
    har krasse mot en spalje odlar i kruka
    tomat i ampel och paprika i stor kruka har jag haft nu i flera år örter förstås.Mina favorite är mynta och citronmelis.smaksätter mitt citronvatten + jag fryser in.oreogano rosmarin har jag också i år har jag en citronverbena luktar underbar,men nu har där gått löss på

    SvaraRadera
  5. Jag odlar inte heller på balkong, men kan tipsa om att det på Jula finns en slags ampelpåse för jordgubbsplantor som gör att de kan hänga från taket = mycket odling på liten yta. Skulle behöva ha mina jordgubbar hängandes från ett träd för att inte hönsen ska äta upp dem iofs.

    Och när det gäller det du så fint kallar "flytande näring" vill jag på husmorsvis understryka att det inte är något man behöver köpa i affären (inte ens bör, med tanke på allt miljöfarligt skit det oftast innehåller). En människa producerar tillräckligt med "flytande näring" för att ge näring till motsvarande sin årsförbrukning av grönsaker.

    SvaraRadera
  6. Cornelia: Vad fint att höra att inlägget blev till glädje för dig! Jag håller med Mylla om att det inte finns någon anledning att vänta;) Börja med något litet nu, vet ja! Ett par krukor med det du allra mest önskar dig. Så kan du ha mer nästa år om det känns kul i år:) Stort lycka till!

    Tack till alla er som fyllde på med bra tips och erfarenheter!

    Tove: Har inga höst fast en del glupska sniglar, så jag brukar alltid ha några amplar på snigelsäker nivå;)

    Självklart är det bäst om man kan sköta gödslandet så naturligt som möjligt, utan konstgjorda medel: Själv har jag aldrig använt konstgödsel utan kör med gräsklipp (täckodling) och nässelvatten för krukorna. Brukar också gödsla bärbuskarna med algomin, vilket ju ska vara miljövänligt? Sedan är det kanske lite olika vad man har för möjligheter, det är ju naturligtvis lättare om man har en egen trädgård där man kan samla gräsklipp, kompostera och plocka nässlor... Skulle nog själv dra mig för att gödsla med kiss i krukor på en balkong. Även om jag vet att det ska spädas och att lukten på så sätt minimeras skulle det ta emot. Men det kanske är fånigt tänkt av mig? Förstår din poäng och tänker att var och en får göra så gott den kan.

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Jag kan tillägga att med Basilika och ännu mer med odlad vitlök i krukor slipper man dessutom myggen! (http://lyckans-smed.blogspot.com/2011/07/odling-mot-blodsugare.html)
    Potatis kan man odla i en hink och kupa så blir det i alla fall ett par goda skördar. Dessa bör väl helst sättas redan tidigt så har man med lite tur nypotatis redan till midsommarafton.
    Tidigare när jag hade balkong mot sydväst växte det så det knakade både zuchini och ampeljordgubbar, men nu med nordväst läge har jag givit upp både ock, i o med att jag får sol först vid 17...
    /*

    SvaraRadera
  8. Myllan och Maja: Det har ni ju rätt i. Varför vänta! Så fort jag kommer hem igen efter semester och sommarjobb ska jag plantera mig något fint.

    Återigen tack!
    /C

    SvaraRadera