måndag 28 maj 2012

Baka havrekakor i all hast!


















Häromdagen knåpade jag ihop en slags nödkakor, som gick alldeles fasligt fort att få till! Goda blev de också, så till den milda grad att de tog slut nästan innan jag själv hade hunnit smaka;) Man skulle kunna kalla havrekakorna för "fusk-hallongrottor" - de påminner lite om sådana. 

Det fina med receptet är att det bara innehåller tre olika ingrediener plus något att ha ovanpå. I mitt fall blev det hallonsylt, men vilken slags annan sylt som helst eller choklad går förstås lika bra! Det här är alltså kakor som man kan göra även när förråden gapar tomma - socker, havregryn och smör finns ju oftast hemma...

Skulle tro att havrekakorna blir en favorit i sommar! De går ju så fort att göra att man kan spontanbaka dem om man får oväntat besök - eller om man själv kommer på sig med att vilja ha något extra till eftermiddagskaffet.

Satsen är liten - räcker till ca 20 kakor vilket blir lagom till en plåt. Vill man ha fler kakor är det ju bara att dubbla receptet. För att få 20 kakor bör man egentligen använda lite mindre formar än vad jag gjorde, men efter en titt i mitt "form-förråd" föll valet på de vackra hjärtformarna.

Så här gör man kakorna:

Somriga havrekakor

ca 20 st

2 dl havregryn
1 dl strösocker
75 gram smör

Garnering:

sylt eller 25 gram choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn och socker i en skål. Smält smöret i en kastrull och häll det över havregrynsblandningen. Rör samman allt till en smet. Klicka ut smeten i ca 20 små veckade pappersformar. Toppa kakorna med en liten klick sylt. (Om du vill garnera med choklad så görs det efter att kakorna har gräddats. Smält då chokladen i vattenbad och klicka lite choklad på varje kaka.) Grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

10 kommentarer:

  1. Sådana här recept är toppen! Jättegoda. TACK!!
    Agneta

    SvaraRadera
  2. de ska jag prova :)
    tänkte mig med lite äpplemos & kanel på..

    SvaraRadera
  3. Oh, sådana gjorde min mamma ofta fast hon hade inte fyllning alls för det mesta och om hon hade det var det choklad (rekommenderas, gärna ljus choklad trots att jag normalt gillar mörk bäst).

    SvaraRadera
  4. Agneta: Kul att du gillade receptet!

    Od Andulky: Ja, vad kul!

    Jeanettisch: God kombination!

    Elin: Tack för tipset om ljus choklad!

    Stella: Gör det!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  5. Åh vilket superbra recept! Perfekt att baka med dottern då hon alltid har turbon i ;) Har nog aldrig bakat kakor som gått så fort men som blev sååå goda!! Tack så mycket! mvh Lina

    SvaraRadera
  6. Tack för idén, nu bakar jag en sats av de här kakorna till flickorna kommer hem från skolan med sina kompisar. Det lär bli uppskattat.

    Hälsningar
    Carina Vestin

    SvaraRadera
  7. Oj, vilket lätt recept och goda blev de också. Men de fastnade i botten av formarna(använde småbrödsformar)så jag fick äta pappret också...
    Någon annan som har det problemet, jag kanske ska ha andra formar?

    Pia

    SvaraRadera
  8. ta muffinsformar i teflon kanske eller i plåt
    undrar om man kan göra den i sockerkaksform och pajform också yvonne2013@hotmail.se
    yvonne pira

    SvaraRadera