söndag 17 mars 2013

Broschens fördelar!

Är det inte vansinnigt tjusigt med brosch? Och ändå är det nästan lite av en bortglömd smyckestyp... Se bara på den här lite luggslitna, guldiga saken som jag hittade djupt ned i en kartong i förrådet igår... Hur gammal kan den vara, tro?

 Tänk vad många finheter som ligger och dammar i gamla smyckeskrin - undangömda och bortrationaliserade. Ju mer jag tänker på det desto mer står det klart att jag vill bära brosch - varje dag! Särskilt de där bortglömda exemplaren, som ingen annan vill ha. Jag ska börja med att lokalisera alla de broscher jag själv redan äger, sedan ska jag lägga dem på ett särskilt ställe, så att jag får lite bättre överblick. Operation "bära bortglömda broscher" börjar idag!

Brukar du bära brosch?
 

11 kommentarer:

 1. so lovely! yes i do sometimes, i am lucky to have some of my mothers and grandmothers. i have them pinned to a pillow so i can see them easily, and wear them too.

  SvaraRadera
 2. Håller med fullt. Jag älskar gamla broscher och använder det några dagar i veckan. Det passar ju så bra till stickat tycker jag så som du har på bilden. Det finns ju en uppsjö av olika färger, former och material i gamla broscher. Så skoj att du framhäver det!

  SvaraRadera
 3. Jag gillar oxå broscher och har en hel drös! :-)

  SvaraRadera
 4. Lori ann: What a good idea to have them pinned to a pillow! I think I will do that as well:) Your luck to have your mothers and grandmothers brooches!

  Palmingo: Vad roligt att du också gillar gamla broscher! Det är så spännande att det finns så många olika varianter... Håller med om att det är fint att bära brosch till stickat!

  Cicci: EN hel drös låter härligt!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Japp! Gärna brosch!
  Jag som har en förkärlek för, ffa, ytterkläder i svart/grått/marin kan ändå ibland tycka att de ser "tråkiga" ut. Då är det bra med brosch!
  Köpte faktiskt 2 i second hand-butiken ganska nyligen. En lite rolig pingvin (påminner om intarsia) och en alldeles väldigt klassisk, bärnsten (?) i mitten och "diamanter" ikring. Då mest för att hålla ihop sjalarna jag nu börjat använda så mycket, men de passar ju annars också.
  Den FINASTE, mest kära, jag har är dock ett hårarbete.
  Mormor, född 1914, shinglade sitt hår 14-15 år gammal. Men hon sparade den avklippta flätan i alla år. (Jag minns att ta i den i hennes toalettbord)50 år eller så senare hittade mamma en hårkulla som gjorde broscher, armband, örhängen till oss kvinnor i släkten. Underbart att ha! Särskilt nu, när mormor är borta sedan drygt 10 år.
  Hmm... Kanske ett tisdagsinlägg där?
  (Ursäkta längden! Men jag ville så gärna berätta!)

  SvaraRadera
 6. Till fint har jag ofta brosch! Framförallt om jag har kavaj, det känns mer feminint med en brosch på. Viktigt att komma ihåg tricket med att fästa en bit gummisnodd eller resårband på baksidan så att den inte kan trilla av (dvs efter att man stuckit in den första gången i tyget)!

  SvaraRadera
 7. Jag har bara två broscher, det ena är en svart rosformad sak som jag brukade bära varje gång jag hade min grå kofta. Nu är koftan utsliten (till oigenkännlighet) och jag därför ligger broschen och dammar i en låda. Min andra brosch är en sjuksköterskebrosch (en sån som man får när man pluggat färdigt till sjuksköterska och som visar vilken högskola man läste på) den har jag alltid på mig på jobbet.

  SvaraRadera
 8. Ja! broscher är verkligen underskattat! Använder en hel del, tycker att det kan lyfta en hel outfit!

  SvaraRadera
 9. Va fint! Tyvärr, jag har aldrig brosch... äger nog inte ens nån! Men hädanefter ska jag spana när jag är på loppis...
  Tack för en fin blogg!
  Sofia

  SvaraRadera
 10. Absolut! Jag har ofta brosch! Och ibland har jag till och med flera på en gång! Det är mest gamla broscher jag använder. Ärvda eller funna på loppisar. Men de har en tendens att hamna lite här och där. Har planer på att göra en liten tavla, klädd med något fint tyg, där samtliga broscher kan få plats. Och sen får tavlan hänga på något smart ställe, på sovrums- eller badrumsväggen.

  SvaraRadera
 11. Jag brukar inte använda brosch som man "ska" men jag älskar gamla broscher! Jag sätter dem gärna i en fin frisyr, det är perfekt!

  SvaraRadera