onsdag 27 november 2013

Elektriska juleljus!

Det behövs extra ljus i november - det är då ett som är säkert! Solen kommer men försvinner innan man vet ordet av. Jag märker det så tydligt, eftersom jag är beroende av bra ljus - både när jag fotar och jobbar med nya mönster och modeller.

Men bortsett från det där "nödvändiga" ljuset som behövs när man ska arbeta - så behöver själen små ljuspunkter här och var, för att inte gå bort sig i det grå novemberdiset.

Gissa om jag blev lycklig när jag fann den flätstickade adventsljusstaken!!! Den passar ju mig som handen i handsken - hädanefter ska den alltid stå i mitt ateljéfönster i juletid. Jag tycker så mycket om den att jag dristade mig till att tjuvstarta lite med adventljuset, genom att ställa upp den redan i måndags.


Förra året letade jag överallt efter elektriska sterainljus, dock utan framgång. Jag hade sett just ett sånt på en amerikansk blogg, och tyckte att det verkade så finurligt med ett alldeles ofarligt ljus att ha på nattduksbordet - eller lysa vägen med i vårt skumma trapphus. För vem vill inte, iklädd svepande kjolar bära med sig en mässingsljusstake nedför trappan, menar jag? Och känna sig lite som en från Downtown Abbey... Det är ju ändå något helt annat än en gammal ficklampa, även om ficklampor kan var nog så praktiska;)

Hursomhelst - i år var det annat ljud i skällan! Elbutikerna formligen svämmar över av finfina elljus i olika modeller. Mitt "stearinljus" såldes i tvåpack - och ljusen får plats i de flesta ljusstakar. Jättepraktiskt!

Det finns till och med blockljus med timers, som man kan ställa så att de lyser vid särskilda tider. Fina är de också!

Levande ljus i alla ära, sådana tänder jag gärna när jag har full uppsikt och uppmärksamhet - men elljusen blir ett fint komplement till dem, i dessa mörka tider.

Hur lyser ni upp mörkret?

7 kommentarer:

 1. Tack! Vilka jättebra tips. Jag ska genast springa ut och köpa elektriska stearinljus. Jag vet precis var jag ska ha dem. Den flätstickade adventsljustaken...är den stickad på riktigt eller är det betong?

  SvaraRadera
 2. Kerstin: Vad roligt att tipsen blev till glädje! Den flätstickade ljusstaken är betong - så den står stadigt och bra. Jag köpte den på Teaffärn - så det finns nog fler ex där! "Stearinljusen" köpte jag på elbutiken mitt i stan, alltså mitt emot "FK - mode" - kommer inte på vad den heter nu... De hade ett helt bord med olika modeller. Verkligen toppen! Du måste fota dina sedan, och visa på bloggen var du ska ha dem! Blir så nyfiken;)

  Mvh Maja

  SvaraRadera
 3. Vilket märke har den elektriska stickade ljusstaken? Går den att få tag på om man inte bor i Arvika tro?

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Tror jag såg den stickade ljusstaken på Maxi!

  SvaraRadera
 5. Tove: Märket heter "Star Trading". Här hittade jag den i en nätbutik: http://www.grantrum.se/sv/artiklar/star-trading-adventsljusstake-knitted-4-ljus.html
  Dyrare än när jag köpte min, men ändå... Kolla ICA Maxi också, enligt tips ovan - kanske de har den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för hjälpen, ska genast undersöka.

   Radera
 6. Trevligt! Nu har äntligen jag hittat till din blogg, jag tror att jag besökte din monter under syfestivalen, men jag var nog lite matt då och pratade kanske inte så mycket :P
  Kul att se det franska garnet. Jag köpte ett annat av samma märke när jag var på Garnsafari i Marseille förra veckan. Det var "pur merinos francais" som tydlien görs av ull från får i Provence!

  SvaraRadera