måndag 4 november 2013

Snoddmaskinen!
Jag har ägnat en del av helgen åt att "provköra" en ny manick som jag tagit hem till Manufakturen: En s.k. "Automatic Knitter". Man kan säga att det är en automatisk påtdocka - alltså en stickmaskin som kan göra "I-cord" (slästickade snoddar). Nu är jag inkörd på mitt exemplar - och jag har lärt mig vad man bör tänka på för att få ett fint resultat. Detta är så roligt - och det känns nästan som trolleri att man kan tillverka en lång, lång snodd på ett par minuter, när samma snodd hade tagit ganska lång tid att sticka...

Jag tillverkade armband av snoddarna jag gjorde i helgen. Med hjälp av en smyckestång, lås, avslut och kopplingsringar från en pysselbutik, går det att göra väldigt fina saker.
Här har jag använt, det skimrande garnet "Cotton Viscose" från Drops. Berlocken i form av ett garnnystan kommer från Manufakturen.

Jag experimenterade med broderigarn - här har jag använt det lyxiga: "DMC - Jewel Tones". Den gröna stenen hade jag i mina gömmor sedan tidigare.

Det här armbandet är också tillverkat av Drops-garnet "Cotton Viscose". Jag dekorerade genom att sy fast stora glaspärlor i rött blått och vitt, från Gutermann.


Så här ser stickmaskinen ut och HÄR hittar du den!

Några tips: 


 • Använd dig av tunna garner - för bästa möjliga resultat. Mini-nystan är perfekta för ändamålet, om du vill få tillgång till många olika färger och kvalitéer, utan att det ska bli alltför dyrt.
 • Var noga när du trär maskinen - följ beskrivningen som medföljer.
 • Det första varvet är viktigt att få rätt. Då ska du "låsa" garnet, genom att låta den första och den tredje kläppen fånga garnet, och hoppa över kläpp två och fyra. Sedan är det bara att veva!
 • Tänk på att låta tyngden hänga fritt i balans, medan du vevar.
 • Veva i så jämn takt som möjligt! Då blir snoddarna jämna.
 • Jag fick en fråga på Facebook, på om ett barn kan klara av maskinen själv. Med assistans från en förälder går det absolut bra! Att veva klara ju även ett ganska litet barn, men att "ladda" maskinen, låsa garnet och fästa snoddarna kan det säkerligen behövas lite assistans med i början.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra av snoddarna?

Då vill jag rekommendera den fina boken "Tricotin", som jag tagit in av den anledningen!

Njut av vackra foton och bekanta dig med ett helt nytt sätt att pyssla! Med hjälp av boken lär du dig att enkelt skapa både en- och flerdimensionella föremål, t.ex. armband, cupcakes, fjärilar m.m.

Boken är skriven på franska men samtliga projekt innehåller tydliga bildbeskrivningar och projektfoton, så även om du inte är fransktalande fungerar det fint att använda boken!


HÄR hittar du boken!
  
Här kan du se några utdrag ur boken:
Hoppas att fler ska bli bitna av det här snoddpysslandet! Jag har en hel massa idéer på vad jag ska göra härnäst...;) Återkommer med dem!

Uppdatering kl. 16.07: OBS! P.g.a stor efterfrågan är stickmaskinerna tyvärr redan slutsålda. Nya inkommer till nätbutiken under vecka 45-46. Vill du lägga undan en för att vara säker på att få en då? Maila mig på: husmorsskolan@hotmail.se

2 kommentarer:

 1. Tror allt det får bli en sådan till mig själv i julklapp :-)

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev!!
  Har du nån tråd inuti för att få dem lite stelare eller funkar det bra med enbart garnsnodden?
  Jag ser fram emot min leverans :)

  SvaraRadera