måndag 18 november 2013

Föraning!

December närmar sig. Mamma och jag hittade en väldigt fin och spännade recepttidning på affären, som inspirerade till en liten julbaks-tjuvstart: Saffransrulltårta. Här hittar du receptet!

Vilken given succé! I alla fall för en saffransdyrkare som jag... Fyllningen var så god - en blandning av mascarpone, mörk choklad, apelsinskal och florsocker. Den här rulltårtan ska jag baka till jul, det är då ett som är säkert!

Hemma hos mina föräldrar är det vedeldning som gäller - så det blir mycket kurande framför Bergslagskaminen när vi hälsar på dem:Jag har spanat in flera recept som ska provas i juletid. Vet att jag skrivit om det förr, men passar på att nämna det igen: Tänk vad mycket fantastisk inspiration man kan hitta i gratisbrochyrer från matbutikerna. Ofta är de fyllda med vackra foton och genomarbetade recept - och fria för var och en att ta med sig hem. Jag tycker att det är ganska fantastiskt, egentligen! Att ögna igenom de här reklambroschyrerna är ett sätt för mig att hålla mig ajour med vad som händer i mat-/bakvärlden. Jag hittar också mycket foto-/stylinginspiration där.

Att gratishäften med recept dessutom är finfina tidsmarkörer, blir ju extra tydligt när man tittar i äldre häften, till exempel det här!
 
Samlar de bästa häftena i en trälåda, och återvänder till recepten då och då. I mina samlingar finns bland annat ett tummat häfte med bakrecept (tror att det är från Santa Maria) - där några av mina absoluta julfavoriter står...

4 kommentarer:

 1. Åh! Jag ääälskar rulltårta! Och saffran; det receptet ska jag absolut prova. Karamellknäck med polka lät inte dumt det heller, var hittade du foldern?
  /Åsa

  SvaraRadera
 2. Åsa: Jag vet - rulltårta är ju det bästa - och saffranet i kombination med fyllningen blev faktiskt helt oslagbart:) Jag vill i princip testa varenda recept i den där tidningen (bl.a. karamellknäcken med polka!). Hittade foldern på ICA, och den var alldeles ny, så den finns nog att få tag på hos dig med! Hoppas du hittar den!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 3. Blev bjuden på en rulltårta på jobbet som också var saffran i men det var passionskräm i. Jag gillar inte kakor något vidare, och särskilt inte mjuka, men den var riktigt god. Vet dock inte var receptet kom ifrån.
  //Karolina

  SvaraRadera
 4. ...har tömt köket pga stundande renovering.Vi har bott i vårt hus i 15 år och man hinner samla på sig både ett och annat...just bak recept till jul verkar jag ha fastnat för med tanke på hur många småhäften jag hittade...och vips så hittar man en gammal favorit som man inte har bakat på länge och då blir det ju "nytt" igen...

  SvaraRadera