onsdag 24 april 2013

Baka en mjölfri mandarinkaka!

Jag brukar följa det engelska stickföretaget "Rowan" via Facebook. De skriver om stort och smått som: nya mönster, stickning i allmänhet, roliga händelser med koppling till Rowan, och vardagslunken i deras studio. Igår stod det att läsa att en av deras designers - Sarah Hatton - hade tittat förbi deras kontor med en "Clementine Cake". Det där med Clementine-kaka hade jag aldrig hört talas om, och det lät så spännande att jag var tvungen att följa receptlänken som Rowan hade varit snälla nog att lägga upp. Länken ledde hit - till ett recept av Nigella.

Tanken på att jag skulle kunna baka en liknande kaka, blev förstås väldigt frestande!

Eftersom jag inte kände för att koka clementiner i 2 timmar, så gjorde jag en slags latmansvariant av kakan, där jag använde konserverade mandariner istället. Det gick strålande! Mandarinkaka är ett mycket speciellt bakverk. Jag tycker att den smakar som en blandning av savarin och ostkaka. Den blir alltså precis lika saftig som en savarin! Kakan innehåller inget vanligt mjöl. I orginalreceptet stod det malen mandel, men jag var lite lat även när det gällde det, och tog färdigt mandelmjöl som numer lyckligtvis finns i handeln.

Så här ser minöversättning/bearbetning av Nigellas recept ut:

Majas modifierade Mandarinkaka

ca 300 g konserverade mandariner (fruktens vikt)
6 ägg
275 g mandelmjöl
2,5-3 dl socker (beroende på hur söt kaka man önskar)
1 tsk bakpulver

Lägg alla ingredienser i en matberedare och blanda. Smörj och bröa en springform. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme på 190 grader. Efter 40 minuter är det bra att lägga alimniumfolie över så att kakan inte blir bränd.

Låt svalna innan du tar bort sidorna på formen. Kakan blir nästan allra godast om man bakar den dagen innan den ska serveras!

4 kommentarer:

 1. Tack för det smaskiga tipset, det ska jag prova! Önskar dig en fortsatt fin dag!=0)

  SvaraRadera
 2. Det där låter spännande och gott . Och så blir jag nyfiken på var du följer Rowan. Har de en blog eller liknande? Jag finner det inte på deras hemsida.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt! Det här är väldigt likt den danska apelsinkakan som finns i Hembakat för alla! Till den kokar man apelsiner (med skal och allt), kör dem i matberedaren, kör mandel i matberedaren och blandar allt detta med ägg, socker och lite bakpulver. Det blir en supergod kaka det med! Jag har bakat en annan kaka med mixade färska apelsiner, och den blev helt bra, så jag vet egentligen inte varför man ska koka dem, men jag har inte provat just mandelkakan med råa.

  SvaraRadera
 4. Marremorr: Lycka till - den blev så god!

  Kerstin: Det är deras facebook-sida jag följer. Man måsta alltså själv ha ett facebook-konto för att kunna följa. Väldigt roligt - de lägger upp så mycket olika saker, både tips och vardagsbilder, som sagt var... Tror att du skulle gilla att följa:)

  Anna: Den danska som du berättar om låter ju precis som Nigellas kaka! Vad roligt! Jag vet inte varför jag drog mig för att koka clementiner... men det var något med de där 2 -timmarna som avskräckte och fick mig att prova en annan metod;) Kul att det gick!

  Mvh Maja

  SvaraRadera