tisdag 23 april 2013

Symöte - Från ax till limpa!  
Hej syföreningsvänner!

Idag blir det en litet mönstersläpp igen! Litet för att det gäller just ett litet föremål, men stort för mig som gått och väntat på att få visa er den här idén enda sedan förra sommaren! 

Ibland tar det lång tid för ett stickmönster att förvandlas från ax till limpa! Vi som jobbar med mönsterdesign, ligger ofta minst en säsong "före" i både tanke och planering. Den här vårnyheten stickades alltså upp i redan höstas. Och själva idén presenterade jag som sagt var för Järbo Garn, redan förra sommaren.

Så här såg min fotopresentation ut då:


Jag kallar modellen för en "quilt-ruta". Det är alltså en dubbelsidig ruta som stickas med strumpstickor i ett enda stycke och fylls med vadd under arbetets gång. Sist av allt stickar man igen rutan. Quilt-rutorna kan sedan sys ihop till sittdyna, filt, överkast, babytäcke m.m. Om man gör en enda ruta och stoppar den lite extra hårt, tjänar den fint som nåldyna. Det går också att göra en större ruta, genom att fortsätta ökningarna till önskad storlek, och sedan göra motsvarande antal minskningar. En sådan jätteruta skulle kunna fungera fint som stolsdyna eller soffkudde. 

Jag tror mycket på de här små quiltade rutorna! Min förhoppning är att de ska värma de som behöver värme och roa de som vill sticka något litet, som i slutändan kan bli något stort.

En quilt-ruta är ju det perfekta reseprojektet för inbitna stickare! Allt du behöver är en uppsättning strumpstickor på 3,5 mm och ett mininystan, eller någon annan liten garnrest - material som lätt ryms i en handväska! Och vet ni något fiffigt? Ett s.k. mininystan räcker precis till en quilt-ruta! Sittdynan som jag stickade upp åt Järbo Garn inför mönsterplåtningen är gjord av 9 stycken sådana (miniakryl print). En förpackning mininystan innehåller 10 nystan, och då har man ett över till att sticka en nåldyna av om man vill. Mininystan finns i följande kvalitéer: bomull, ull och akryl. Det är hemskt kul att leka med olika färgkombinationer! Om man gör rutor i många olika färger får man ju en äkta brokig "quilt-känsla" på sin filt/sittdyna.

Ett annat litet tips till dig som vill göra en större filt: Ställ en vacker korg i närheten av din handarbetsplats, och så kan du sticka en quilt-ruta då och då och låta den hamna i korgen. När du fått ihop tillräckligt många kan du montera rutorna, men fram till dess är de vackra att se på bara som de är, där i korgen!

HÄR hittar ni mönstret som Järbo Garn erbjuder alldeles gratis!

Nedan ser ni framsidan på det färdiga mönstret. Så här blev det alltså till slut:


Med den glada nyheten önskar jag er en härlig kommande handarbetsvecka! Hur går det för er med ditt och datt? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

10 kommentarer:

 1. Vilken kul idé!
  Ska genast kika in hos Järbo för mönster:)

  SvaraRadera
 2. Vilket gulligt mönster, och rolig och annorlunda idé!

  SvaraRadera
 3. Så snyggt! Skulle vilja starta med en gång. Kanske kan vara ett bra mellanprojekt? Funderar. :)

  SvaraRadera
 4. Åh vad fiffigt! Jag skrev en kommentar förut i inlägget om syföreningen men såg sedan att man skulle skriva här om man ville bli medlem, så nu skriver jag det här istället.
  Hej! Jag tycker det här verkar som en jätterolig idé och skulle gärna vara med! Mitt intresse för sömnad och handarbete har jag ärvt av min farmor tillsammans med tyger, tråd, knappar och band i massor. På min blogg skriver jag om alla mina projekt och annat som händer i mitt liv. Skulle vara jättekul att vara med!

  SvaraRadera
 5. Haha, jag läste "Från LAX till limpa" och undrade hur tusan det skulle gå till innan jag läst hela inlägget. Väldigt fint i alla fall!

  SvaraRadera
 6. Finfina små rutor!!
  Jag vart också lite fundersam över din titel den här gången!
  Hälsningar till Värmland!!

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt projekt, själv har jag snöat in på höns...tack för att du håller i syföreningen är så inspirerande. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 8. Detta verkade jätte kul att göra och man kan ju komma på massor utifrån mönstret.

  Kul. Tack för en bra sida


  www.stickorgarn.com

  SvaraRadera