måndag 15 april 2013

Ett extraordinärt fynd!

Jag har hittat något så fint! En riktig sådan där salighets sak som är så spännande och vacker att man nästan tappar andan när man ser den...

Det är ett vitrinskåp med en gammal provkarta över Mölnlyckes garn- och trådsortiment. Högst upp finns en beskrivning i bild och ord, av själva tillverkningsprocessen och bredvid varje bild har man limmat fast ett litet fiberprov.


Varje garntyp ackompanjeras av en beskrivande text kring hur garnet/tråden används. Det här skåpet är ett sådant fantastiskt tidsdokument (även om jag inte vet exakt hur gammalt det är), och det är anmärkningsvärt att se hur gediget deras sortiment var vid den här tiden. Nedan ser ni en del av de olika proverna:Nu hänger den vackra tavlan på hedersplats i ateljén. Å vad jag är glad över den!

16 kommentarer:

 1. what a find! it is a treasure, i would fall in love with it too! enjoy :)

  SvaraRadera
 2. Åhhh! Så fint! Var det ett beställköp eller på en otroligt lyckad loppisrunda? Hälsn Carol

  SvaraRadera
 3. Waow!! Kan tänka mig känslan när du fick syn på den..
  Grattis vilket fynd :)

  SvaraRadera
 4. Kan bara instämma, gratulerar! Men är ju så nyfiken på hur och var du har fått tag på fyndet. Hälsningar Christina

  SvaraRadera
 5. Den kom till rätt ställe tycker jag.

  SvaraRadera
 6. Oj vilket otroligt fynd. Ett inspirations tittskåp till den rätta husmodern!

  SvaraRadera
 7. Mölnlycke - det är ju mina trakter, alldeles runt hörnet. Står det något om årtal på denna? Vilket kap!

  SvaraRadera
 8. Ja, oj va fint Maja!Det är ju inte bara kul med innehållet utan också att det är så estetiskt tilltalande. Roligt att fynda ibland. Vet precis hur det känns när man hittar en sån här gobit.

  SvaraRadera
 9. Helt underbart ljuvlig!
  Jag har en del sådana gamla trådar. Vårdar dem;)
  Grattis!

  SvaraRadera
 10. Lori Ann: Yes, I sure will:)

  Carol: Det var en osannolikt lyckad loppisrund som knappt ens var en runda... Jag fann tavlan 100 meter från mitt hem i en liten "antikkällare" som är hemskt trevlig! Ibland ska man ha tur:)

  Emma: Ja, jag liksom stelnade till;)

  Lotta: Tack! Jag ska ta väl hand om den:)

  Christina:Jag hittade otroligt nog tavlan i en antikaffär i samma kvarter som jag bor!!

  Palmingo: Vad roligt att du tycker det!

  Dalmation Mom: Nej, tyvärr står inget årtal - men skulle jag gissa så blev det nog 1960-tal...

  Mamma: Ja, visst är helheten vacker! De där nyanserna är fina på ett sådant där gammaldags sätt som aldrig skulle gå att återskapa idag.

  Eva: Tack, Eva!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 11. Mölnlycke Sytråd AB tycks det ha hetat. Hittade lite stormig historia om Mölnlycke AB här: http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6lnlycke_AB

  SvaraRadera
 12. Ohhh... fick minnen tillbaka :) Jag bodde utomlands en period och då gick jag på en flickskola det var no i sexan som vi hade hemuppgift att göra ett tittskåp med olika trådar och tygprover... vad det var, vad de skulle användas till mm... jag kommer ihåg att jag lade ner massor med tid på det för jag tyckte det var så kul... tyvärr har den försvunnit under senare flyttar i livet :( men jag fickminnet tillbaka tackvare ditt inlägg och ibland kommer man långgggt med bara minnet :) / Tyglina

  SvaraRadera
 13. Åh så fint! Förstår din lycka :) Spännande att få läsa om vad allt användes till samtidigt som det är dekorativt och ett smycke för väggen.

  Anne

  SvaraRadera
 14. Men vad häftigt! Vilket fynd!
  Erkänner att jag är en smula avundsjuk ;)

  SvaraRadera
 15. Oj vilken lycka för dej! Hamnade ju precis i rätta händer!!! Ibland ska man ha tur :)

  SvaraRadera
 16. Jag köpte ett par trådrullar av den största sorten på Borås textilmuseum för ett och ett halvt år sedan, alldeles innan de flyttade. Att det var tråckel-/kasttråd hade jag ingen aning om, eller alls att det funnits olika slags sytråd. Brun och grön tråd fanns kvar då, från längesedan =) På textilmuseet finns också alla de där maskinerna på tavlan. Tyvärr har de flyttat från väldigt gamla textilfabrikslokaler (Åkerlunds Bomullsspinneri AB) till Svenskt Konstsilkes gamla lokaler. Detta av politiska skäl (borås stad vill samla olika verksamheter nära högskolan).

  SvaraRadera