tisdag 4 juni 2013

Symöte - Blekblå vintagejumper för sommaren!
Välkommen till symöte!

Nu sätter jag ett stort kors i taket för jag har faktiskt gått stad och avslutat någonting åt mig själv!

För nästan exakt två år sedan påbörjade jag en blå bomullsjumper med krage och spetsmönster. Jag skrev till och med några rader om det här på bloggen. Jag stickade flitigt på jumpern under den sommaren, men när hösten nalkades och den fortfarande inte var färdig, lade jag den åt sidan till förmån för andra projekt. Förra våren plockade jag fram den lilla blå igen och tog nya tag. Jag blev nästan färdig till och med - bara några ynka små varv fattades. Men av någon anledning kom annat emellan återigen, och delarna blev liggandes i en tygpåse. Tills i förra veckan - när jag äntligen plockade fram den än en gång. Den här gången för att verkligen göra den färdig! Jag satt på en filt i trägården och stickade på den söta kragen.

Inte hade jag trott att det skulle dröja två år tills jag skulle få bära tröjan - då den där vårdagen när jag stickade de första varven. Desto roligare känns det i alla fall nu när den verkligen är färdig!

Mönstret är gjort av företaget Garntjänst i Kilafors som inte längre existerar i den form det gjorde då för två år sedan. (Även om butiken i Kilafors finns kvar på samma ställe!) Det är ett jubileumsmönster, som Garntjänst tog fram till sin 50-årsfirande. De plockade alltså upp en gammal modell ur sitt arkiv - en stilfull holkärmsjumper.

Jag valde sticka jumpern i ett tunnare garn än vad de hade mönsterförfattaren hade tänkt, eftersom jag ville ge jumpern ännu mer orginal-känsla. Av den anledningen fick jag räkna om mönstret en del. Det känns roligt att mina beräkningar visade sig stämma! 

Det är lite typiskt det där, att bearbetningar av gamla stickmönster ofta går ut på att mönstret skrivs om för att passa ett grövre garn än i orginal. Visst kan det vara smidigt på så sätt att det går snabbare att sticka plagget, men samtidigt går man ju miste om så mycket av grundkänsla, fall och finstilta detaljer.

Det blå garnet som jag stickade med finns tyvärr inte längre  i tillverkning. Det är en ekologisk bomull som Sachenmeyer Nomotto sålde tidigare. Jag tycker väldigt mycket om garnet - inte minst för att det är ekologiskt! Som tur är har jag ett litet lager av det i gömmorna som jag köpte på mig när det reades ut i Kilafors.

I sommar ska jag njuta av min blå jumper som inte kunde ha kommit mer lämpligt nu när sommarvärmen är här! Till att börja med ska jag ta och inviga den på nationaldagen!

Har du stickat något fint, eller handarbetat något annat spännande? Lämna gärna en länk med hjälp av länkverktyget nedan:

12 kommentarer:

 1. Åh så jättefin! Det är en underbar känsla att få färdigt nåt som legat så länge...

  SvaraRadera
 2. Vacker färg och söt modell! Till den modellen har jag svårt att föreställa mig ett tjockare garn det är ju helt perfekt med det som du har valt.

  SvaraRadera
 3. helt underbart fin! Den ser verkligen ut att komma direkt från 40-talet. Så synd att mönstret inte går att köpa längre.

  SvaraRadera
 4. Underbar jumper! Färgen och modellen är riktigt bra ihop. Verkligen synd att inte mönstret finns kvar att köpa.
  Hälsningar Karolina

  SvaraRadera
 5. Vilken fin jumper, jätte härlig.
  kram

  SvaraRadera
 6. Vilka ljuvliga frukter du gjort! Superfina!

  SvaraRadera
 7. Fin jumper Maja, ja den passar bättre hemm i Värmland än här i Wien just nu, vi har bara regn hela tiden:(
  Kikade på dina fina frukter igår. Ska definitivt virka en eller annan jordgubbe i sommar!!

  SvaraRadera
 8. Mycket fin jumper och en härlig färg.

  SvaraRadera
 9. Mycket söt!
  Jag tycker också det är lite synd att "allt" ska vara i så grova garner, eller åtminstone med grova stickor. Ibland kan ju saker få ta lite tid också:) (Säger jag som har entrådigt "redgarn" som jag inte har en aning om vad jag ska göra med...)
  Inget hos mig idag tyvärr. Jag sitter och förbereder nattjobb med en sak som måste vara klar imorgon. Får visas nästa vecka.

  SvaraRadera
 10. Så söt den blir. Så där brukar jag också göra med stora projekt. Plocka bort och ta fram.

  SvaraRadera
 11. Vilken gullig jumper! Förstår hur det känns när nåt som legat länge äntligen blir klart och man faktiskt tycker om det! =)
  /C

  SvaraRadera