söndag 23 juni 2013

Trädgårdsdagbok - del 4!

I dag bjuder jag in till en liten titt i mitt växthus. Det blev färdigt under förra sommaren, så det här är den första "hela" säsongen som vi har växthuset. För mig börjar det först nu sjunka in att jag verkligen har ett alldeles riktigt växthuset där jag kan odla och njuta så mycket jag vill och orkar. Jag hade drömt så länge om ett, när det väl blev färdigt - så jag kunde liksom inte riktigt få in att det verkligen stod där på muren i slänten.

Själva växthusstommen köpte jag begagnad i Karlstad för en liten slant, men en hel del jobb var det förstås med nedmontering och frakt - för att inte tala om vilken tid arbetet med att rengöra glas och stomme från silikon tog.

I slutändan blev jag väldigt nöjd med stommen - den är visserligen en ganska ordinär aluminium-variant, men designen är ändå lite speciell eftersom gavlarna lutar utåt och ger växthuset extra charm och karaktär.

Min man gjorde hästjobbet med att mura den höga muren som ger det 10 kvm stora växthuset extra höjd och rymd, och som också tillför mycket rent etstetiskt. Att ha så stor luftvolym som möjligt, är viktigt för att skapa ett bra odlingsklimat. Det tycker jag också att vi har lyckats med! Växtterna trivs hittills jättebra! Ventilationen sköts av tre takluckor med automatiska öppnare samt en fjärde som jag kan öppna manuellt. När det är väldigt varmt ställer jag upp skjutdörren också...

I växthuset odlar jag än så länge tomat, gurka, chili och basilika. Ni har sett en del av det tidigare och kommer helt säkert att få se mer under sommaren.

Sedan någon vecka har jag förutom ovan nämnda plantor, en väldigt liten och anspråkslös "pelargon-samling. I alla fall kan jag våga mig på att säga det om jag utgår från att det är tre olika sorter som krävs för att man ska kunna kalla någonting för en samling. I dag tänkte jag att ni skulle få bekanta er med mina pelargoner!


Den här blekrosa skönheten kallas för "Tulpan-pelargon". Ser ni att blommorna är lite tulpanformade?

Här har ni två fullt ordinära pelargoner från matvarubutiken. Vet inte om de kallas något särskilt. Vackra är de i alla fall, även de! Och den läckert mörkrosa nyansen lyser upp växthuset så fint, tycker jag!


Den lilla trådfågeln brukar vakta känsliga småplantor i kökslandet, när det behövs. Just nu har den dock lite ledigt och får därför bo i växthuset så länge...

Den tredje pelargon-sorten represeneteras av en "Engelsk pelargon". Vansinnigt vacker med alla sina vita blommor! Pelargoner är de bästa av blommor - jag skulle gissa att det kommer att bli mer av den  varan i mitt växthus framöver...
Ja, då har ni tittat in i mitt växthus, där det för övrigt är lite extra trevligt just nu eftersom jag kom över så fina sittdynor och fleecefiltar att ha där. Se bara här:Och en stunds läsning i en engelsk tidning lite då och då, gör ju inte det hela sämre...

Vill du dela med dig av din trädgårdsdagbok? Lämna i så fall en länk till ditt inlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

3 kommentarer:

 1. Men så fin den lilla trådfågelkupan var... jag som gör luffarslöjd får nog testa att tillverka ett liknande plantskydd!

  SvaraRadera
 2. Fint, speciellt dynorna, men förstås också pelargonerna!
  Jag har en viss förkärlek för dem också.
  Ett år importerade jag mårbackapelargoner hit till Wien, men de har jag tyvärr inte kvar.

  SvaraRadera
 3. Min 6-åriga son tycker mycket om blommor och i år har haft en viss förkärlek för just pelargoner. Han har köpt både till sitt rum och till krukorna utanför :)
  //Karolina

  SvaraRadera