måndag 19 september 2011

Baka Majas enkla Apfelstrudel!

Förra sommaren reste vi till Österike. Där njöt vi svindlande höjder, makalösa vyer, blomsterängar av sällan skådat slag, färggranna folkdräkter och sist men inte minst: Apfelstrudel.

Sedan dess har jag gått och drömt om att baka den traditionella äppelkakan men samtidigt dragit mig för den kluriga proceduren med kavlandet, rullandet och penslandet. Igår fann jag äntligen på råd! Det började med en rulle färdig smördeg som blivit liggande i vår kyl. Den hade köpts in för ett annat ändamål, men när planerna ändrades föll degen i glömska. När jag såg den där på hyllan kom jag att tänka på just Apfelstrudel och efter ett provbak kom jag fram till följande: Med hjälp av lite husmorsfusk kan man komma undan helt utan kavlande och med nästan inget rullande... Så här gjorde jag:

Majas Apfelstrudel

1 paket av Icas färdiga smördeg (den som finns i kyldisken, alltså inte den frysta)
lite smör att pensla med

Fyllning

50 gram smör
3 äpplen
50 gram valnötter
1 tsk mald kanel
½ dl russin
2 msk florsocker
4 msk ströbröd

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör fyllningen: Smält smöret och låt svalna. Skala kärna ur och skär äpplena i små bitar. Grovhacka nötterna. Blanda äpple, nötter med socker, kanel, russin och ströbröd.

Bred sedan ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla smör på mitten av degen:

Bred ut fyllningen i mitten längs med hela degen. Vik sedan över kanterna och nyp ihop dem i mitten.

Grädda i nedre delen av ugnen. Man får vara lite uppmärkasam när det gäller temperatur och tid så att strudeln inte blir bränd. Min stod i ugnen i 200 grader ca 20 minuter sedan sänkte jag till 150 grader och lät den stå inne ytterligare 30 minuter. Då blev den gyllenbrun och krispig och fyllningen hann mjukna och gotta till sig precis som den ska.

Sedan åt vi Apfelstrudel med grädde till. Vilken oslagbar höstdessert det är!

Det här var inte sista gången jag bakade latmans-Apfelstrudel - gissar att den kommer att bli en klassiker i vårt hem! Ha en fin veckostart!


6 kommentarer:

 1. Låter underbart gott och ska absolut prövas!

  SvaraRadera
 2. fast utan "förgrämda vindruvor", givetvis, för russin kan jag inte med ;-)

  SvaraRadera
 3. Å vad gott det ser ut! Det receptet måste absolut provas.Passar perfekt nu när vi har nyskördade äpplen som ligger och väntar på att göras något med :)

  SvaraRadera
 4. Lustigt, jag är så himla less på äpplen nu men blev ändå sugen på att testa din strudel.

  SvaraRadera
 5. Malinmatilda: Russin är en av de saker som jag själv lärt mig att tycka om på senare år. Så jag förstår din invändning;)

  På landet: Vad roligt att jag kunde inspirera dig! Lycka till!

  Johanna: Jamen, det är nog för att Apefelstrudel liksom höjer sig över vardagens äppelmoskok;) En underbar kaka från ett underbart land! Roligt att du fick lust att baka den:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 6. Vi har en lustig grej med Apfelstrudel i min familj.
  En vänlig tysk människa erbjöd sig att stå för efterrätten till en stor fest i familjen och ordnade Apfelstrudel, men gjorde på tok för mycket. Det blev enorma mängder över, och de hamnade i vår frys och åts på längden och tvären så snart tillfälle gavs.
  En dag sa min lillebror rakt ut i luften:
  "Jag HATAR tyskarna."
  Alla undrade varför.
  "För de har så dumma kakor!"
  Han har bott i Tyskland ett helt år sedan och ägnat massor av tid åt tyska, så det gick över som tur var. Men jag har faktiskt knappt ätit Apfelstrudel sedan dess! Det kanske är dags nu.

  SvaraRadera