Om hösten är naturens gåvor många och röda! De finns där inom räckhåll för alla som sträcker ut en hand.
En av de särskilt fina sakerna med mina föräldrars tomt är att det växer både lingon och blåbär där. Vilken rikedom det är att kunna kila ut på morgonkvisten och plocka sig ett par liter. Som liten brukade jag plocka på "ackord" till mormor. Fick nog fem kronor litern eller så... Det var på det sättet jag "lärde" mig att plocka bär - det vill säga övade upp tålamodet som krävs för att plocka större mängder bär. Det finns en likhet mellan att för första gången i sitt liv fylla en hink med bär på egen hand och sticka en hel tröja utan att tröttna. Kanske är det när man klarar det som man kan kalla sig vuxen?
Pappa är fiskare. Jag med, fastän det blir alldeles för sällan nuförtiden. Men någon gång varje sommar brukar jag följa med på en tur. Det finns få saker som är så vilsamma som att meta och vänta på napp.
Rödingen på bilden fiskade pappa upp i helgen. Det är lite speciellt med röding... inte så ofta han fått sådana. Vanligtvis blir det mest bäcköring. Så det var spännade att få se den!
Jag går och drömmer om att koka egen nyponsoppa, men har inte kommit mig för än. Någon av er som brukar göra det? Har hört flera som säger att det blir väldigt gott!
Hej! Jag sökte på trattkantareller och hittade ditt recept på svamp-paj. Det kommer jag att testa snarast :)
SvaraRaderaVilken intressant och fin blogg du har! Här måste jag titta in igen! :)
Nyponsoppa har jag aldrig gjort men något med rönnbär tänkte jag definitivt testa att göra i år.
hej.. och nej det har jag aldrig provat på.. men något annat som är nytt för mej är att jag kokat en liten sats med Rönnbärssylt.. faktum är att det var inte så dumt.. och nu ska det bara testas lite till mat osv.. har bara provsmakat några små små teskedar än:) Pia
SvaraRaderaVilken fin röding! Har aldrig sett den så nyfiskad och röd. Har bara sett den i butik. Röding är jättegott. Har kommit på att jag nog inte har tackat för växtpressen. Det gör jag nu. Tack så mycket! Det tog flera veckor innan jag kunde hämta den så det är först nu som jag har testat den. Nu har jag en mini pénse på press.
SvaraRaderaJag har kokat nyponsoppa de senaste åren, och jag säger bara - Ekströms, släng dig i väggen. Det går inte att jämföra! Jag gör nyponmos först (finns lite olika recept med olika mängd socker - men jag gillar sött) och har alltid för avsikt att göra andra saker med moset också (tänker fyllning i tårta eller bakverk), men det blir däremot inte av. Nyponmos är ju lätt att frysa in i portionsförpackningar och sedan plocka fram. Lite slitsamt med passerandet, men väl värt besväret. Gör slag i saken!
SvaraRadera/Petra
Vilken grann röding!!! Även jag gillar att fiska men det har inte blivit mycket sen jag flyttat. Och ja, en röding är ju en höjdpunkt att få.
SvaraRaderaMamma burkar koka riktig nyponsoppa (håller med Petra om Ekströms, det är inte värt att kalla det nyponsoppa ens) Hon burkar dock torka sina nypon innan.
Min mamma gjorde nyponsoppa åt oss som barn och det minns jag var gott. Hon brukade torka bären först också.
SvaraRaderaJa, jag gör egen nyponsoppa när jag får tag i nypon att torka. Det finns nyponskalmjöl och nyponskal att köpa om man har svårt att få tag i egna nypon. Jag brukar köpa och göra egen nyponsoppa. Så enkelt och så mycket godare än färdiga pulver eller förpackningar med onödiga tillsatser. http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Nyponskalsmjol/?search_text=nypon&index=0&search=1
SvaraRaderaJag gör även mandelbiskvier i en förenklad version.
/ Hella
Vilda nypon (smalare): torkas i ugn. (Vet ej varför men har testat och misslyckats med att koka på färska nypon) Koka med vatten, sockra, red med potatismjöl.
SvaraRaderaTrädgårdsnypon: Behöver ej torkas. Kokas länge, länge. Kör i råsaftscentrifug. Det blir mycket skrutt i behållaren, men separat sitter ett rött klet, som är skalen! Detta klet kan frysas om man inte vill koka soppan direkt. Kokningen går annars till så att man späder den röda kleten med vatten. Sockra, koka och red med potatismjöl.
Gott, tycker jag!
Ansibecki: Välkommen hit! Roligt att du uppsakttar min blogg! Ja, något med rönnbär vill jag också göra...
SvaraRaderaPia: Å, vad spännande med rönnbärssylt! Funderade faktiskt på det jag med, men det kom inte längre än så...
Kerstin: Vad roligt att du kommit igång med "pressandet"! Javisst är röding gott!
Petra: Jag det måste jag ta mig katten göra! Tack för inspirationen!
Annefia: Vad kul att du också är fiskare! Ekströms nyponsoppa fick jag nog av som liten när vi fick pulvervarianten till mellanmål på fritids varje dag...
Klockarbarn: Ja , det verkar som att de flesta gör det...
Hella: Tack för det tipset! Vad spännande det låter med egna mandelbiskvier! Hur gör du dem?
Elisabet Smeds: Tack snälla, för en väldigt utförlig beskrivning! Jag har gått och funderat på att köpa en råsaftcentrifug en längre tid nu... nu blev jag ännu mer sugen på det! Vi får se om jag gör slag i saken.
Hälsningar från Maja
Hej Igen! Om man vill göra det väldigt enkelt för sig med mandelbiskvier så hyvlar man spån av mandelmassa med en osthyvel på ett bakplåtspapper och grädda dem i ugnen till det får gyllengul färg. En annan variant är, som i mitt fall som är gluten- och äggallergiker, att riva mandelmassa på rivjärn och blanda med rismjöl och jag brukar blanda i lite grädde ( laktosfri)som vätska. Här har jag tyvärr inga exakta mått utan jag är farlig på att höfta till lite som jag tycker. Ska försöka mäta lite mer ordentligt nästa gång jag gör dem. Smeten klickas ut på bakplåtspapper med teskedar i små klickar. Helst med mockaskedar om man är ägare till sådana.Så gräddas de till de får gyllengul
SvaraRaderafärg. Man strösslar över nyponsoppan med mandelbiskiver och klickar några klickar med vispad grädde.Eller som min morfar kallade det "pipplingar och svanar)i nyponsoppan.
/ Hella