måndag 12 september 2011

Vinnarna och ett ruskigt bra restrecept!

Vad glädjande att så många ville vara med i utlottningen om "Fester med rester"! Att rest-recept ligger i tiden känns verkligen hoppingivande. Tusen tack för alla tips och trix som ni delade med er av i form av de trevliga kommentarerna. Ni som inte läst dem tidigare - passa på att göra det! Där finns en hel massa bra idéer och till och med ett par recept att inspireras av.

Det där med inspiration verkar förresten vara ett nyckelord när det gäller rest-matlagning. När inspirationen och fantasin tryter känns det tungt att överhuvudtaget tänka på hur man skulle kunna använda de där små slattarna som står i kylen och väntar... Något som andra dagar när den positiva energin infinner sig är lätt som en plätt. Just det där sambandet handlar min text "Hushållandets glädje" om. Ni finner den naturligtvis i "Fester med rester".

Kanske är det också sant som bokens redaktör Anna Braw (Kyrkkaffe-Anna) skriver, att vi måste träna vår påhittighetskondition! Och i så fall är väl "Fester med rester" en bra början?

Men nu till det allra viktigaste. Dags att avslöja de tre lyckliga vinnarna av boken: (Lottningen skedde med hjälp av Random Number Generator)

Johanna
Matilda/Mattlo/Mattko
MalinMatilda

Grattis till er tre! Hoppas att böckerna blir till nytta och glädje! (Maila mig era adresser så ska jag se till att ni får dem hemskickade.)

Och för att riktigt ordentligt fira utgivningen av den här fantastiska boken passar jag på att dela med mig av ett av vår släkts käraste rest-recept:


Skinkodling

6-8 portioner

0,5 kg spagetti
0,5 kg rökt/kokt skinka
3 dl gräddfil
smakrik riven ost
salt efter behag

Koka spagettin enligt anvisningar på förpackningen. Finfördela skinkan i en hushållsmixer. Blanda skinkan och gräddfilen. Tillsätt salt efter behag. (Om skinkan är salt behövs inget extra salt!) Lägg ett ”varv” spaghetti i botten av en smord ugnsfast form. Lägg sedan ett lager av skinkröran ovanpå. Fortsätt att varva spaghetti och skinkröra, avsluta med ett lager spaghetti. Strö över riven ost. Tillaga i ugn på 225 grader i ca 30 minuter.

Att laga "skinkodling", eller "schinken-nudeln" som det egentligen heter, har jag lärt mig av min svärmor Monika. "Schinken-nudeln" är en tysk variant av makaronilåda. Efter att ordet passerat ett par generationers barnamunnar har det omvandlats till "skinkodling" - ett begrepp som utan förklaring kan väcka en och annan fråga;) Denna fantastiskt goda resträtt är utmärkt när man exempelvis vill ta tillvara överbliven julskinka eller någon annan skinka också för den delen. Receptet ser kanske simpelt ut vid första anblicken men detta är en av mina absoluta favoriträtter. Missa inte den!

8 kommentarer:

 1. Påminner lite om min slattgratäng som vi äter lite titt som tätt här hemma. Jag fryser alltid in allt som blir över, även om det bara är lite grann. Lite då och då när orken för matlagning inte finns där så brukar jag alltid kunna hitta maten i frysen. Pasta, hamburgare, korv, köttbullar, kött och kyckling varvas ner i en form, på med creme fraiche och ost och in i ugnen. Vi äter alltid fullkornspasta och den är så mycket lättare när det kommer till att frysa ner och tillaga på nytt.

  En av mina favoriträtter, verkligen.

  SvaraRadera
 2. Men, kan man verkiligen kalla ett halvt kilo skinka en "rest"...?

  Jag skulle hellre vilja veta vad jag kan göra med en kokt potatis, inte fullt två deciliter ärtsoppa och en halv portion janssons...

  - Mira

  SvaraRadera
 3. Det lät som ett gott recept! Verkar som snabb och enkel vardagsmat, och såna recept samlar jag med glädje :)Tackar!

  SvaraRadera
 4. Carola: Tack för tipset!

  Mira: Javisst, du har en poäng. Ett halvt kilo skinka är kanske inget som man i normala fall betraktar som en rest... Anledningen till att det är ett restrecept för mig är att jag förknippar det med något vi gör av julskinkan när man töttnat på att äta den i skivor...

  Potatisen skulle jag skiva och äta på smörgås med lite kaviar på, Janssons frestelsen skulle jag värma i stekpannan till lunch och ärtsoppan skulle jag och min sambo ta som en liten "förrätt" till lunchen;)

  På landet: Vad roligt att det passade! Håller med om att det är bra att samla på sig vardagsmats-recept!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Mira: potatisen kan du också mosa och blanda i en bröddeg eller en pajdeg.
  Ärtsoppan (om den är utan köttbitar) kan du blanda i en bröddeg. Öka mjölmängden tills du får den konsistens du är van vid, bara.
  Janssons kan kanske bli gott på en varm smörgås -- fast jag har aldrig testat just det ...

  SvaraRadera
 6. Tack för att du fyllde på lite, Anna!

  Kom på att jag glömde skriva att kall potatis är förvånansvärt gott att skiva ner i pastasallad också... Och ärtsoppan kan säkert bli en bra bas till en pastasås, tillsammans med linser, lök, creme fraiche och kryddor:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 7. Tack för fina rest-tips, Maja! Min janssons-rest blev för liten til en hel måltid, så den lades på skivad bröd, blev toppad med hushållsost och kördes i ugnen en stund. Gott!

  Pastasås på en slatt ärtsoppa låter så spännande, att jag ska prova det nästa gång! :D

  - Mira

  SvaraRadera
 8. Nu blev det dags att komma ihåg skinkodlingsreceptet igen. Jag har lagt en länk härifrån: http://kyrkkaffe.libris.se/?p=3756
  Tack så mycket!

  SvaraRadera