torsdag 15 september 2011

Bjud på en värmande höstmiddag!



Det inte bara de som har privilegiet att odla själva som kan njuta av goda grönsaker så här års. Matbutikernas frukt- och grönsaksavdelningar svämmar över av svenskodlade godsaker. Bäst att inte planera middagsmaten förrän man sett vad som finns att få och sedan välja det som ser mest lockande ut. Igår var det ett ekologiskt blomkålshuvud som jag fastnade för...

Väl hemkommen förvandlades det till en värmande blomkålssoppa. Soppa hör hösten till - så är det bara...

Majas blomkålssoppa

1 blomkålshuvud
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
1 dl creme fraiche
0,5-1 dl riven ost
ev salt

Skär blomkålen i bitar. Lägg blomkålsbitarna i en gryta och häll över ungerfär 0,5 dl vatten (så att det täcker). Koka tills blomkålen är mjuk. Ta grytan åt sidan och finfördela blomkålen till en puré med en stavmixer. Häll på ytterligare 0,5 liter vatten och smula ner 2 buljongtärningar. Koka upp igen och tillsätt sedan creme fraichen och den rivna osten. Smaka av med salt.

Servera med ett gott bröd.


När jag gick där bland hyllorna i matbutiken gjorde jag ytterligare ett fynd - Ica hade vigt en liten hylla åt äppelpaj-ingredienser som havregryn, mjöl, kanel och bakpulver. Där i hyllan hade de också placerat en bunt lappar med ett äppelpaj-recept som de tryckt upp. Väldigt sympatiskt, tycker jag! Och då undrar ni kanske om jag är så naiv att jag inte begriper att allt det där var till för att de skulle sälja lite mer av en viss vara? Jovisst förstår jag det - givetvis är det ett av skälen. Men jag tyckte ändå att de positiva effekterna av tilltaget övervägde! Det är roligt att de uppmuntrar människor att ta vara på sina äpplen. Receptet och ingredienserna blir ju liksom en påminnelse om att: "Ja just ja, där hemma ligger en massa äpplen under trädet... Kanske jag skulle ta och göra något av dem i eftermiddag?" Dessutom kändes det lite personligt med de "hemkopierade" och egenhändigt tillklippta receptlapparna. Det här var en handlare som vill dela med sig av något bra - inte bara en färdigtryckt folder från centralkontoret.

Så jag nappade på idén! (Ingredienserna hade jag redan hemma;)Och vilken äppelpaj det blev sedan - så knäckig och god att jag bara måste dela med mig av receptet till er. Pajen görs enligt min favoritmetod: Man smälter smöret i en kastrull och rör sedan i övriga ingredienser. Finns inget smidigare sätt. De går så fort och lätt!


Bittes äpplepaj

6 äpplen
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 msk mjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull. Dra från värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
3. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
4. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljsås.

Det där med att sprida äppelrecept omkring sig tycker jag att fler borde ta efter. Kanske kan man lägga några exemplar av sitt favoritrecept på sin arbetsplats och på så vis inspirera varandra? Eller vad sägs om en "äppelreceptbytardag"? Själv gör jag mitt bästa genom att sprida mina favoriter via bloggen:) Men som sagt var, det finns många sätt!

Ha en fin dag!

2 kommentarer:

  1. Höstmat är för mej viltgrytor med krossade enbär.
    Har så otroligt mycket enbär.Hittade ett gammalt
    recept på enbärsdricka.Just nu kokar det för fullt.
    Stora saftgrytan full med enbärsris, enbär och vatten.Spännande.

    SvaraRadera
  2. Ewa: Vad spännande att göra egen enbärdricka! Du måste berätta hur den blev sedan... Ja, grytor och soppar det är riktig höstmat, det!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera