söndag 30 maj 2010

Gör en hemtrevlig hyllbårdsduk!

Häromdagen berättade jag om boken "Vintage Crochet" som jag nyligen införskaffat. Boken innehåller så många fina inspirerande mönster och idéer att jag nästan har "bott" i den de senaste dagarna...Det andra projektet jag gav mig på efter "Pärlhalsbandet" var den här hyllbården som samtidigt är en hyllduk. Jättepraktiskt och passande för mig som har ett 20-talskök med orginalinredning och därmed en hel del öppna hyllor som lätt blir dammiga... Då är det ju bra att täcka hyllan med en skyddande duk som kan tvättas då och då.

Jag bestämde mig för att börja med en liten hörnhylla. Lagom storlek att klura ut virkmönstret på... Jag har ett lager av linnetyger som jag köpt för kilopris på Klässbols Linneväveri som ligger i närheten av oss. Det är sekunda tyger med diverse skönhetsfel, men för mig är det outsinlig skatt när jag ska sy eller pyssla! Jag valde ett ganska neutralt, randigt linnetyg för duken. Sedan fållade jag duken och formsydde den efter hyllan.

När man ska virka bårder på tyg utgår man från någonting som kallas för "Blanket Stitch". Lärde mig detta genom "Vintage Crochet" som är väldigt pedagogisk och tydlig i sina instruktioner. (Tänker göra ett separat inlägg om "Blanket Stitch" framöver, för det är ett så användbart stygn att kunna.) Sedan virkar man fasta maskor i stygnen och fortsätter därefter med bården!Jag virkade med Marks och Kattens ekologiska bomullsgarn. Blekgult och gräddvitt. Blev väldigt nöjd med färgsättningen men kommer att välja ett lite tunnare garn nästa gång eftersom jag tycker att det här blev lite för klumpigt för bården.

Avslutningsvis dekoreras bården med gamla knappar. Bara att leta i sina gömmor. Tycker så mycket om det här med att ge bortglömda, "värdelösa" föremål ett värde. Plötsligt är det kanske just den där lilla knappen som ligger och skräpar någonstans, som man behöver mest av allt:-)Tycker att hyllbårdsduken blev ett hemtrevligt inslag i vårt kök! Siktar på att fortsätta klä fler hyllor med den här typen av bård. Får se om jag orkar med den 1,5 meter långa hyllan som verkligen skulle behöva det eftersom den är så högt upp att det är svårt att nå den för att damma. Blir en riktig utmaning!


Mors Dag - Jenny Nyström

Trevlig Morsdag!

7 kommentarer:

 1. Vad mysigt....

  Skall prova att göra lite sådana, vi skall nämligen "bygga" vårt egen köksvrå så jag letar inspiration till inreding.

  Har nu kollat igenom de senaste veckornas husmorsskola, missat då jag har haft fullt upp med förberedelser och bröllop, kan du gladeligen i alla fall dela med mig att jag kommit in på tillskärarakademin så nästa termin kan ni följa mina alster på bloggen :)

  Tack för en trevlig blogg

  SvaraRadera
 2. Blanket stitch = langettstygn

  SvaraRadera
 3. Cathla: Kul att du tittar in! Bröloppsbestyr brukar ju ta sin lilla tid... Stort grattis till platsen på tillskärarakademien! Vad spännande... Ska bli jätteroligt att se vad du kommer att sy och lära dig! Då kan du ge oss andra i syföreningen lite "experttips";-)

  Roligt att ni ska bygga köksvrå! Då kan det ju vara bra att samla på sig lite idéer...

  Tack för besöket!

  Evis: Åh, tack för upplysningen! Jag letade febrilt efter det svenska begreppet, men lyckade inte finna det. Jättebra att jag vet det nu: Langettstygn, ska det vara!

  /Maja

  SvaraRadera
 4. Det är jättesvårt med textila beteckningar när man läser mycket engelsk litteratur. Jag undrade i månader över vad ric-rac trim heter på svenska, för sicksackband kändes inte riktigt rätt. Nu visade det sig att det är det ena svenska ordet, det andra är gansband.

  SvaraRadera
 5. Evis: Vad roligt att du nämner ric-rac. Det är en sådan där term som jag också "brottats" med. Frågade bl.a. på en sybehörsaffär vad det heter på svenska och har också googlat på det. Sicksackband var svaret jag fick, men gansband låter ju mycket bättre:-) Vad bra att du berättade det!

  Förresten är det överhuvudtaget ganska svårt att få tag på gansband tycker jag. I alla fall om man är ute efter någon särskild färg. i de syaffärer jag varit har det haft ganska dåligt sortiment på det området. Tittar man på utländska sajter finns det däremot hur mycket som helst. Tycker det är så fint med gansband, särskilt de lite bredare/större varianterna!

  /Maja

  SvaraRadera
 6. Knapp-Carlsson i Göteborg har ett rätt okej urval. Men då måste man ju åka dit.

  SvaraRadera
 7. Ska titta där nästa gång jag har vägarna förbi Göteborg!

  /M

  SvaraRadera