lördag 29 maj 2010

Virka klädda knappar!

Min virkiver dröjde sig kvar efter att jag gjort gårdagens pärlhalsband. Min gråa yllekofta (som jag egentligen gillar) hade tappat en knapp. De knappar som satt på koftan var dessutom ganska tråkiga i sin utformning... Så jag slog två flugor i en smäll och passade på att byta ut alla knapparna till egenhändigt virkade sådana istället.

Så här gjorde jag:

Jag utgick från knappar av ungefär samma storlek som de som satt på koftan från början. Det är bra om de knappar man använder har lite större hål, i alla fall om man vill sy fast dem med garn. Annars blir det för trångt för nål och garn...

Sedan virkade jag små överdrag att klä dem med. Jag använde samma blekgröna Alpaca-garn som till pärlorna. Virknålen var en 3,5 mm, men jag tror egentligen att det hade varit bättre med 2-2,5 mm. Kunde bara inte hitta den igår...

Jag gjorde en ögla och virkade sedan två luftmaskor. I andra luftmaskan från nålen virkade jag sedan 6 fastmaskor och färst ihop desssa med en smygmaska i första luftmaskan.
2:a varvet: Öka genom att göra 2 fm i varje maska. (12 m) Fäst ihop med en sm.
3:e varvet: Som andra varvet. Ökade alltså likadant igen. Hur mycket du ska öka beror på hur stor din knapp är.
4:e varvet: Nu minskade jag genom att virka ihop fastmaskorna två och två. Efter ett till-två varv placeras knappen "inuti" virkningen. Fortsätt att minska tills du "virkat ihop" knappbeklädnaden på baksidan. Dra igenom tråden och klipp av garnet men spara en bit för att sy fast knappen med. Fäst andra trådar.

Först sydde jag fast knappen på baksidan med den kvarvarande gröna tråden. Sedan sydde jag i knappens hål med ett kontrasterande garn (gräddvit Alpaca). Det vita garnet blir en del av knappens estetiska utformning och hjälper också till att hålla virkningen på plats och stabiliserar knappen.Jag tycker att detta var ett fiffigt sätt att piffa upp en kofta/tröja. Tycker att det gav min tröja lite NoaNoa-känsla och lyste upp det gråa på ett fint sätt. Nu kan jag ju dessutom matcha koftan med mitt virkade pärlhalsband:-)

En annan dag ska jag visa er hur man kan klä knappar med tyg! Ha en bra lördag!

3 kommentarer:

 1. Fint din kofta blev. Och du är härligt pysslig :-)

  SvaraRadera
 2. Det där blev himla snyggt! Men det vet du ju redan :)

  SvaraRadera
 3. Fru Purjo: Tack! Man blir så glad av att pyssla;-)

  Cecilia: Tack för fint beröm:-)

  /Maja

  SvaraRadera