fredag 7 maj 2010

Sticka tre-timmars tröjan!

Igår kväll påbörjade jag en "3-Hour Sweater". Mönstret som kommer från 1930-talet finns att hämta gratis här. Så här står det i inledningen till mönstret:

Fascinating! And most popular. Three hours of knitting and presto —you have a smart garment your friends are sure to admire. The loose stitch progresses so rapidly you'll want to make several — two or three for your own wardrobe and others for gifts.

Får väl erkänna att efter tre timmars idogt stickande är endast bakstycket nästan klart... Så det där med tre timmar får man nog ta med en nypa salt;-) Men faktum är att mönstret är enkelt att följa och att de kraftiga stickorna (nr. 10) bidrar till att det går förhållandevis snabbt att sicka tröjan. Mitt mål är nu att hinna färdigt den under helgen. Ska bli spännande att se om jag blir nöjd med modellen, och hur storleken kommer att passa.

Här är några tips till dig som också vill sticka en "Tre timmars tröja":

Engelska sticktermer du behöver känna till:

K (Knit) - Rät maska

P (Purl) - Avig maska

Row - Varv

Cast on - lägg upp

Bind off - maska av

Decrease - minska

1 inch= 2,54 cm

Garnet som föreslås finns ju av naturliga själ inte längre att tillgå. Men det står i mönstret att garnet beskrivs som ett högkvalitativt 4trådigt yllegarn. Så man får exprimentera lite, för att försöka hitta ett likvärdigt garn. Själv tog jag ett garn som heter "Quick" som jag köpte på mig för några år sedan när det reades ut. Det är ett rött ganska kraftigt ull/akryl-garn. Stickar annars helst med ren ull eller bomull, men nu hade jag som sagt var detta i gömmorna och var ivrig att komma igång...

Rapport om slutresultatet kommer efter helgen! Vore roligt on någon annan vågade sig på det här projektet också:-)

Ha en fin fredageftermiddag!

3 kommentarer:

 1. Jag är imponerad av din flitighet! Om jag skulle ge mig på det där skulle det i bästa fall bli ett treårsprojekt, men så kan jag inte sticka heller. ;) Ska bli kul att se resultatet. :)

  SvaraRadera
 2. Wow, denna måste jag prova att sticka. Men det får nog bli ett höstprojekt, när tempot börjar lugna ner sig igen.

  SvaraRadera
 3. Maria: Jag tror att detta skulle vara ett bra nybörjarprojekt. Iaf nästan-nybörjarprojekt.. Man kanske ska träna sig på en grytlapp eller två först;-)

  Anna: Javisst, hösten är en bra tid för stickning! Kul att du blev sugen på att testa den. Jag är helt färdig med bakstycket nu. Det blev jättebra! Känns lovande inför resten...

  /Maja

  SvaraRadera