torsdag 28 oktober 2010

Bevara en mönsterskatt!
Jag fick ett fint brev på posten häromdagen! Det var min snälla moster som hade rensat bland sina stickmönster och därför skickade en hel massa mönster till mig.

Det är så roligt med mönster - små frimodiga tidsdokument som minner om dagar som flytt . Utsnitt ur den verklighet som nyss var vardag. Genom mönstren kan vi få en bild av hur livet tedde sig då, på den tiden. Vad som var högsta mode... Vilka hobbies som gällde... Hur man skulle klä sina barn... Vilka färger som var populära... Osv...

Se bara:


Gissar att ordet "After-ski" hade en annan klang än dagens på den tiden...
Söt klänning...


Den här lilla broschyren medföljde tidningen "Vi föräldrar" samma år som jag föddes...


Och här ytterligare ett häfte från "Vi föräldrar". Innehåller bl.a. en söt hätta med lingonmönster, från Västmanland. Den skulle väldigt gärna vilja sticka någon gång.


De här små virkade tomtarna kanske vore något för julgranen;)

Och så några vackra lingarner och lite spets som också låg i brevet. Tycker så mycket om den gröna nyansen...

Ta väl hand om era mönster!

5 kommentarer:

 1. Hej! Härligt att få ärva en massa mönster. Extra kul blir det ju faktiskt just för att det går mode i olika plagg och mönster.

  Själv ägnade jag igår åt att lappa och laga en tröja med tovning. Här går det att läsa om man är intresserad:

  http://urfunktionagain.blogspot.com/2010/10/lappa-och-laga.html

  Ha en trevlig dag nu!

  SvaraRadera
 2. När farmor dog i somras tog jag reda på en del gamla mönster från henne, det äldsta var en sticktidning från 1949. Den behöll jag inte själv utan gav bort till en vän som stickar och gillar gamla mönster! Kändes bättre än att det bara skulle bli liggande...

  SvaraRadera
 3. Det är så roligt med alla gamla mönster. Har en del liggande i gömmorna, men det blir aldrig att man gör nåt av dom...
  Men nu har jag i alla fall kommit igång med en "snygg-mössa" så jag har nåt att ta på huvudet när jag åker till stan. Vi har fått ny innehavare av stickbutiken i stan, och det är så roligt att gå in och se vad hon hittat på-så nu är jag igång med stickorna igen.

  SvaraRadera
 4. jag tittar alltid efter de.när jag är på myrorna eller erikshjälpen.Det är mest virkade jag tittar efter.
  sist hittade jag 5 mönster med dukar.

  det är så synd alla våra fina svenska mönster bara blir kastade.Nu mera är det nästan bara eng eller usa mönster som gäller.

  SMILE ja jag köper också de över internet.

  SvaraRadera
 5. Cornelia: Hej! Det var jättespännande att läsa ditt inlägg om tröjlagandet! Vad roligt att det fungerade! Hade aldrig hört talas om den där tekniken förut...

  Tack för att du delade med dig!

  Mylla: Bra när mönster frå "hitta fram" till männsikor som är intresserade! En välgärning att skänka vidare om man själv inte har intresset... Spännande med tidningen från -49!

  elsamarianne: Vad roligt att du har kommit igång med möss-stickandet! Lycka till!

  anonym: Ja, loppisar/second hand är ett bra ställe att leta! Där brukar många gamla fina mönster hamna... bara att hålla ögonen öppna, så gör man fynd!

  Hälsningar fr Maja!

  SvaraRadera