tisdag 12 oktober 2010

Symöte - Sy fint av filt!

Hej och välkomna till tisdagens symöte!

Häromdagen sydde jag en liten filthäst. Filt är ett tacksamt material att jobba med. Lätt att klippa till och inga kanter som repar upp sig. Och så finns det i regnbågens alla färger!

Inspirationen fick jag från en fin mall som jag fann för fri nedladdning på Ottobre Designs hemsida. Fyra olika figurer att välja på... Till att börja med fick det bli en häst!

Husmorskolans Fina Filt Häst

Du behöver:

pappersmall
filt i minst två olika färger (finns att köpa på Panduro Hobby)
en pärla/liten knapp
en bit zig-zag band
symaskin

1. Förstora mallen i en kopiator. (Hur stor eller liten du vill ha den avgör du själv. Jag tyckte dock att jag ville ha den lite större än orginalet.) Gör två exemplar.
2. Klipp ut pappersfiguren. Klipp ut smådetaljerna (sadel o.s.v.) från det andra pappers exemplaret.
3. Lägg hästmallen på filten, nåla fast och klipp ut. Gör detsamma med de små detaljerna, men använd en annan färg till dem.
4. Nåla fast detaljerna på hästen. Nåla sedan fast hästen på en större filtbit av samma färg. Klipp till bitar av zig-zag bandet och fixera dem under sadeln och mellan de två filtlagren. Sy raksöm efter hästens kontur, ca 1/2 cm från kanten. Sy även runt sadel och man. På det sätte fäster du också zig-zag banden.
5. Jämnklipp sedan längs med hästens kontur så att det bakre tyget får samma form som hästen. Jag tycker att det är enklare att göra så, än att klippa ut två "hästar" från början och försöka passa ihop dem. Lätt att någon av delarna förskjuts när man syr...
6. Sy raksöm längs med zig zag-banden.
7. Sy för hand fast ett pärl-/knappöga. Färdig!En sådan här filtfigur kan bli en fin väggdekoration i barnrummet eller någon annanstans i huset där man behöver ett blickfång. Eller så kan den bli en del av en bonad, dekoration på en väska, m.m. Hästen gick rysligt snabbt att sy. Bra mini-projekt för en regning eftermiddag!Lycka till med handarbetandet!

5 kommentarer:

 1. Vilken trevlig variant på dalahäst.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Men vilken mysig fin sak. Sådan ska jag försöka mig på att pyssla ihop. =) Roligt!

  SvaraRadera
 3. Vad kul grej. Man kanske kan göra lite fina juldekorationer i filt. :)

  Själv ska jag försöka mig på att laga ett hål i en ulltröja genom att tova. Har aldrig gjort det innan, men det sägs ju att det inte ska vara så svårt. Vi får se hur det går, helt enkelt.

  /C

  SvaraRadera
 4. vilken fin häst...väldigt snyggt med turkost och rött ihop...

  har inte så mkt på G. handarbetsmässigt..eller jo, jag har börjat sticka på en jumper i bomullsgarn, har bara kommit tre varv än så länge. ;) inte så mkt att ta kort på :D

  hare bra/ Olivia

  SvaraRadera
 5. Elsamarianne: Tack! Ja, den blev hemtrevlig!

  Evelina: Vad kul att du blev inspirerad! Lycka till med pysslandet!

  Cornelia: Absolut, julprydnader i filt kan bli hur fint som helst! Lycka till med tröjlagandet! Har aldrig gjort det tidigare heller... Du får berätta hur det gick sedan!

  Olivia: Tack! Ja, turkost och och rött är tjusigt! Jumper i bomullsgarn, det låter fint;) Blir spännande att se när du kommit en bit till!

  Handarbets hälsningar från Maja

  SvaraRadera