lördag 2 oktober 2010

Brodera mera!Det här trevligt köksrutiga förklädet fyndade jag på en utförsäljning för en tid sedan. Det är den svenska firman Nyblom och Kollén som har tillverkat det. För att sätta lite egen prägel på det sydde jag monogram och årtal i korsstygn på fickan. Det blev fint, tycker jag.

Om du också vill brodera ditt monogram kommer här några tips:

Så här syr du korsstygn. Hos www.brodera.nu kan du hitta olika typer av korsstygns alfabet. Allt i hemmet erbjuder det här alfabetet för fri nedladdning. Ett annat roligt alternativ är att leta efter gamla märkböcker på loppis/second hand eller exempelvis via tradera. Billigt brodergarn kan man köpa på Panduro Hobby. De säljer satser med flera färger i en och samma förpackning. När man kommit igång med broderandet kan man ju köpa finare garn från t.ex. DMC. Sådant garn använde alltid min mormor och det var också hon som lärde mig brodera!

Monogram kan man ju brodera på allt möjligt; Örngott, lakan, dukar och handdukar är väl det mest traditionella användningsområdet. Men varför inte dekorera exempelvis din väska, blus eller ditt i-pod fodral med ett tjusigt monogram!Slutligen kommer två länk-/boktips som bjuder på mycket broderi-inspiration:

Det första tipset är Brodösens blogg - Karin Holmberg som driver den här förträffliga bloggen kommer snart ut med en ny bok, Karins broderier. Förhandsbilderna ser jättefina ut! Väntar med spänning på den...

Och det andra tipset är den oumbärliga bloggen Posie Gets Cozy, som ständigt bjuder på inspiration när det gäller sömnad, stickning, inredning, matlagning och friluftsliv. Alicia Paulson, som driver bloggen har nyligen utkommit med en broderibok, Embroidery Companion - Classic Designs for Modern Living. Och den ser så fin ut! Innehåller broderiprojekt i olika tekniker och varierande svårighetsgrad. Måste beställas någon gång framöver...

Brodera fint och ha en strålande lördag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar