fredag 8 oktober 2010

Bidra med husmorsknep och delta i utlottningen av det tjusiga köksuret!
Sent omsider kom jag underfund med att Husmorsskolan står som ett av bloggtipsen i senaste numret av "Minnenas Journal"! Känns väldigt fint att bli uppmärksammad av dem. Och till min stora glädje är vi plötsligt rätt många människor som "trängs" här på bloggen;)

Det tänker jag fira genom att lotta ut ett fint köksur/äggklocka/eller vad man nu vill kalla det... Har själv en av precis den här modellen och tycker den är urtjusig samt väldigt praktisk;) Retrodesignen gör att den smälter fint in i äldre miljöer.

Så här går utlottningen till:

Lämna en kommentar där du delar med dig av ditt bästa husmorsknep! Fram till kl. 24.00 på söndag tar jag emot kommentarer. Sedan skriver jag era namn på lappar, lägger dem i en låda och drar en vinnare. På onsdag i nästa vecka kommer jag att sammanställa alla era husmorstips i ett stort inlägg där jag också annonserar vinnaren av retro-äggklockan!Tanken med Husmorsskolan har redan från starten varit att gammal husmorskunskap (som husmorsknep, matlagning och bak, handarbete, lagning, konservering, heminredning, städ och tvätt m.m.) ska lyftas fram, spridas och uppvärderas. Jag hoppas att ni vill fortsätta hjälpa mig med det!

Slutligen vill jag hälsa alla nytillkomna läsare hjärtligt välkomna och också tacka alla stammisar för stöd och support! Era besök motiverar mig;)

Trevlig fredag!

15 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Jag vill mycket gärna vara med i utlottningen!
  Jag har ett mycket bra tips till att göra saftiga och smakrika köttbullar: blanda ALLA ingredienser i skålen innan färsen tillsättes så blir köttbullarna saftigare, låter konstigt men det stämmer faktiskt, jag brukar även ha i 1 tsk. sambal oelek för smaken och saftighetens skull. Mvh. Mona

  SvaraRadera
 2. Hej
  Salt. Grovt salt är oumbärligt när man ska få bort beläggningar. Grovt salt i lite vatten och gno runt i te/kaffekoppen och den envetnaste beläggningen ger sig. Smala blomvaser för att inte tala om karaffer med smal hals i glas/kristall kan vara eländiga att få rena. Blanda grovt salt å ättika till en grötliknande konsitens i vasen/karaffen, låt dra ett tag och skaka runt ordentligt.

  SvaraRadera
 3. Det var en ruskigt snygg klocka!

  Här kommer mitt husmorstips!
  Om du har lyckats få hårt fastbrända matrester på spisen kan du hälla bakpulver över och sedan skållhett vatten. Låt detta verka en liten stund och gnugga sedan med en grön svamp. Ibland kan proceduren behöva göras två gånger!

  SvaraRadera
 4. Hej min klocka har just gått till en bättre värld så jag håller tummarna. Jag har en porslinsdiskho och när den blir ful och fläckig så tar jag citronsyra, pudrar över lite och sen räcker det med en disktrasa för att det ska bli vitt och fint igen. Det funkar även i toastolen!
  Skön helg till alla

  SvaraRadera
 5. Jag vill oxå va med om de snygga klockan :D
  Mitt tips är att om såsen blivit för salt stoppa ner en potatis en stund så suger den upp saltet och du kan rädda såsen :)
  Vill tacka Karin Ösäter här ovan om tipset, jag har provat de mest på min diskoho, men nu ska jag prova citronsyra :)
  Ha de gott!
  //Johanna

  SvaraRadera
 6. Ättika! -bästa rengöringsmedlet som finns! häll en skvätt på en svamp och gnugga rent tex handfatet, funkar även i toaletten, i glasvaser och för att få en blank och fin diskbänk..

  SvaraRadera
 7. Spara korvskivor köttbullar kyklingbitar skivor av söndagssteken, stoppa detta i en burk i frysen.Skär i små bitar. Stek detta. Sen' har du en god pytt i panna! Inget ska kastas! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Min farmor kunde ta bort alla sorters fläckar, tyvärr minns jag bara ett av knepen nämligen hur man får bort kräk/spya på heltäckningsmatta.
  Häll över rejält med potatismjöl, låt allt torka och dammsug sedan upp det. Garanterat borta!

  SvaraRadera
 9. Grattis till omnämnandet! Det är du värd! Mitt bästa husmorstips är att "diska före", d.v.s att göra rent och snyggt i köket innan man sätter sig ner och äter sin förhoppningsvis goda middag. Då slipper man stå och slita efter maten och kan njuta lite mer! Detta lärde jag mig av min duktiga mormor. Trevlig helg alla!

  SvaraRadera
 10. Vad kul med både tävling och fler besökare!

  Mitt husmorsknep gäller fläckar. Jag brukar oftast använda det mot vinfläckar på mattan, men kan tänka mig att det funkar mot det mesta.

  Knepet är då att använda sig av kolsyrat mineralvatten mot fläckar. Häll på vattnet, låt det bubbla och torka. Upprepa sedan så många gånger som krävs för att fläcken ska försvinna. Fungerar för det mesta!

  Ha en trevlig helg!
  /Cornelia

  SvaraRadera
 11. Mitt husmorsknep har inget med köket att göra men något som min mormor alltid hade med sig och som även jag nu även alltid har med mig.

  En liten ask i "plåt" som det varit plåster i som jag har fyllt med "bra-att-ha-saker" en Ipren, motivplåster ett med Hello Kitty och ett med Bilar, ett skavsårsplåster, ögondroppar, en OB, Clarityn (om jag går hem till någon som har katt), en vicks tablett och en hårsnodd.

  Så har jag min lilla ask med mig så vet jag att jag klarar av "det mesta" som kan hända när man är ute på äventyr t.ex. med barnen.

  Tack till alla för alla roliga och användbara tips!
  - Annelie -

  SvaraRadera
 12. Mitt bästa husmorstips är att alltid ha ättika, citronsyra och såpa i städskåpet. Mer rengöringsmedel behövs inte. Billigt, och bra mycket snällare mot miljön.

  SvaraRadera
 13. Ett väldigt bra husmorsknep när man råkat bränna en gryta...

  Först diskar man ut det som inte är fastbränt. Sen häller man i lite vatten, så det blir ca 1-2 cm. Sen häller man i några matskedar soda. Låt stå över natten och sedan diskar man grytan som vanligt och den blir som ny..


  ha det bra/ Olivia

  SvaraRadera
 14. Mitt första bidrag handlar om man kan ta vara på dill på ett enkelt sätt:
  Bred ut de nyskördade dillkvistarna i det låga frysfacket som finns överst på frysen (finns ofta i nyare frysar) och stoppade in dem i frysen.
  När kvistarna är djupfrysta är det lätt att dra bort kvistarna från den frysta dillen. Men det är till att jobba snabbt så att dillen inte hinner tina upp. Sen är det bara att stoppa dillen i en plastpåse och sen in i frysen igen.

  http://fru-purjo-fixar.blogspot.com/2010/07/skordar-dill.html

  Mitt andra bidrag är ett tips på hur man kan frysa in bär och grönsaker på ett enkelt och smidigt sätt - styckfrysning!!

  I facket som är till för frysa in isbitar lägger du ett lager med bakplåtspapper och sen breder du ut bären eller de förvällda grönsakerna som du vill frysa in. Låt bären eller grönsakerna bli väl frysta men vänta inte för länge för då börjar de torka.
  Ta ut facket och för över bären/grönsakerna till en fryspåse och förslut. Sen stoppar du tillbaks dem i frysen igen.
  Nu kan du lätt ta så mycket av bären eller grönsakerna som du önska. Skulle man lagt bär/grönsaker direkt i en påse skulle de troligen blivit en enda stor klump och du hade behöva tina allt på en gång....men inte nu :)

  http://fru-purjo-fixar.blogspot.com/2010/08/moe-gronkal.html

  Ha det fint /Fru Purjo

  SvaraRadera
 15. Tack för alla fina och användbara tips! På onsdag annonserar jag vinnaren!

  Mvh Maja

  SvaraRadera