söndag 10 oktober 2010

Sikta mjölet!

När man siktar sitt mjöl blir det finkornigt och luftigt. På det sättet får man fluffiga sockerkakor, jämna muffins, klumpfria pannkakor o.s.v. Ett annat sockerkaks-tips är att ersätta vetemjölet med "Extra Fint Vetemjöl". Då blir sockerkakan hög och fin i konsistensen. "Extra Fint Vetemjöl" innehåller en jäsblandning och används genom att man tar samma mjölmängd som anges i receptet men utesluter bakpulvret. Mjöl av den här typen används mycket i USA och England.

Man kan också sikta ströbröd. Då slipper man klumpar och det är lätt att finfördela ströbrödet över exempelvis en Janssons Frestelse. Florsocker blir en fin dekoration och smaksättare om man siktar det över en kaka eller semla.

Har man en blommig mjölsikt blir siktandet till ett rent nöje;)

Man kan hitta äldre siktar på loppis eller secondhand. Eftersom den typen av husgeråd inte används så mycket numer brukar det finnas en hel del att välja på!Ha en vilsam söndag!

3 kommentarer:

 1. Det var detta mjöl som jag hade till Kanelbullekakan. Jag gjorde säkert nåt fel... så jag har återgått till vanligt mjöl till den kakan.
  Vilken fin sikt du har....(vad roligt det där såg ut...;-)
  fin sak du siktar med, alltså...
  vi försöker igen. Den blommiga med rutigt lock är fin.
  ha en skön söndag
  elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Din mjölsikt är verkligen supersöt....lite avis :-)

  SvaraRadera
 3. Elsamarianne: Ja, sikten är fin;) Gillar blommigt och rutigt ihop!

  Konstigt att det mjölet inte funkade till Kanebullekakan? I vanlig sockerkaka blir det jättebra... Men det är nog lite olika?

  Fru Purjo: Ja, visst är den;) Kul med fina pryttlar i köket!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera