torsdag 21 oktober 2010

Sy en "Full Gathered Skirt" från 1961!

Mönster: "Full Gathered Skirt" från ett mönsterblad utgivet av "Coats and Clarks" 1961.
Tyg: Skotskrutigt ylletyg från 34:ans Tyger i Arvika
Strl: Jag sydde efter mina individuella mått, förmodligen ungefär 38/40En ny kjol till höstgarderoben blev det! Mötet mellan ett härligt vintage-mönster och ett rutigt ylletyg resulterade i den här präktiga höstkjolen:


Konstruktionen är enkel: Två rektangulära tygstycken sys ihop i sidorna, rynkas upptill och förses med linning samt fållas nertill! Dessutom syr man i en dragkedja i den ena sidan. Linningen ska överlappa stängningen och förses med en kjolhake och en tryckknapp.En kul detalj var att tygets stadkant bestod av vävda bokstäver där det stod "Pure Wool". Jag lät texten hamna på avigsidan nedtill vid fållen. Tyckte det blev fint med de där bokstäverna. nästan som en medveten liten dekoration på insidan av kjolen...Tillsammans med min gamla blommiga blus ser det hela lite lagom husmorskäckt ut. Och det är precis den typen av kläder jag är i desperat behov av just nu. Varför, är en hemlis som jag berättar en annan dag...


Ha en fin kväll!

4 kommentarer:

 1. Vad fin kjolen är. Perfekt till den blommig blusen- Precis en sån sydde min mamma till sig själv när jag började skolan ungefär. I början på 1960-talet. Den var svart och vit-rutig. Jag fick en också, i skotskrutigt rött, svart och grönt. På den tiden fanns inte strumpbyxor, du. Då var det strumpor...även för oss ungar....kram elsamarianne (som än en gång "går i barndom")

  SvaraRadera
 2. Här kommer en fråga!
  Den har ingenting med detta inlägg att göra, men jag kom på den just nu. De små gummiringarna för att täta glasflaskor med. Jag hittar dom ingenstans! Har du någon idé om var de kan tänkas finnas?
  Tack!

  SvaraRadera
 3. Elsamarianne: Vad roligt att du delar med dig av dina barndomsminnen! Tänk att din mamma sydde en sån kjol... Det är fint med skotskrutigt, förresten!

  Sandra: Hej! Kan nog inte vara till någon hjälp i det här fallet... Vet faktiskt inte var man kan få tag på sådana, tyvärr. Mitt enda tips är en underbart fin husgerådsaffär som ligger i den lilla staden Nora i Västmanland. Affären heter: Sandbergs eftr Bosättningsaffär. De har allt mellan himmel och jord, så där kan det ev finnas... Fråga dem om du har möjlighet!

  Mvh Maja

  SvaraRadera
 4. Vad sött! Skulle gärna sett en bra bild där man ser hela kjolen när du har den på dig! Så man ser helheten, liksom! (Japp, jag är barn av min tid och kan inte motstå ett "liksom" för att runda av meningen!) :D

  SvaraRadera