måndag 7 mars 2011

Gör egen mandelmassa!Imorgon är det Fettisdagen - semlornas högtidsdag! Inför den dagen brukar jag vanligtvis baka en sats vetebullar att göra egna semlor av. Men i år har inget bullbak hunnits med och morgondagen innehåller alldeles för mycket jobb för att det ska vara möjligt då. Därför har jag vänt på det. Jag köper färdiga bullar men gör egen mandelmassa! (Har tidigare år använt mandemassa från butiken.)

Hade en påse mandelspån i mitt skafferi och av den trollade jag fram fin-fin mandelmassa igår. Att använda mandelspån är ju en latmansvariant eftersom man då slipper skålla och skala mandeln. Å andra sidan är ju mandelspån mycket dyrare att köpa än vanliga mandlar... Men nu hade jag redan en påse hemma så det fick bli så.

Majas Mandelmassa på Minuten

100 gram mandelspån (eller skållad och skalad mandel)
1 dl socker (vill man ha den riktigt söt kan man lägga till ytterligare 1/4 dl)
en gnutta vatten

Finfördela mandelspånet i en hushållsmixer. Tillsätt sockret och mixa tills socker och mandel blandats samman till en varm, jämn massa. (ca 5 minuter) Tillsätt en gnutta vatten och mixa lite till för smidigare konsistens. Plasta in och förvara i kylskåp.Hemmagjord mandelmassa blir väldigt smakrik och god! Det känns bra att ha kontroll över vad den innehåller och praktiskt att kunna styra hur söt man vill ha den.

Ha en bra veckostart!

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag tänkte baka semlor till helgen, och då vill jag passa på att göra egen mandelmassa!

  SvaraRadera
 2. Visst är det så mycket godare med hemgjord mandelmassa. Men jag är både lat och ekonomisk, jag använde hel mandel, oskållad och oskalad. Mandelmassan blir något melerad i färgen men smakar fantastiskt, mycket mandelsmak.

  SvaraRadera
 3. Jag brukar också göra egen mandelmassa och detta trots att jag inte ens tycker om det. I morgon är det min syster som ansvarar för semlorna så vi får se hur de blir gjorda.

  SvaraRadera
 4. Lisa: Det går superfort och blir väldigt gott! En höjdare, helt enkelt:) Lycka till med semlorna!

  Emma: Tack för tipset! Låter som en metod jag genast tänker anamma;) Om smaken blir bra ändå kan man gott hoppa över "skållandet".

  Dorro: Vad snällt av dig att göra mandelmassa till din familj/dina gäster trots att du inte själv gillar det;)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Jag gillar verkligen grejjen med att göra sakerna själv från grunden, sen är det alltid smidigt att kunna köpa färdigt om man har alltför brått eller för impulsiv i sina ideer!
  Oftast går det rätt snabbt att göra från grunden och precis som du säger vet man vad som finns i produkten...bara det ger matro

  SvaraRadera
 6. Tack för det här inlägget! Och jag som hade tänkt hoppa över semlorna i år (eftersom det är så svårt att hitta både jäst och mandelmassa här). Nej idag blir det semmelbak!
  Fast mandelmassan görs för min del av redan helt malda mandlar, både slött och oekonomiskt, men vad gör man om affärerna inte har det man söker?
  Tack för inspirationen

  SvaraRadera
 7. Twistburken! För mig mer intressant än mandelmassan.

  SvaraRadera