lördag 12 mars 2011

Gör egna färgkritor!


Här kommer ytterligare ett bonusinlägg på temat "Pyssla med barnen" vilket också är den här månadens tema i min egen spalt i tidningen "Minnenas Journal".

Att göra någonting nytt av gamla färgkritor som förlorat fräschören är ett bra sätt att återbruka sina egna resurser! Kritstumpar som hamnat i botten av kritburken får nytt liv och blir återigen populära!


Är man småbarnsföräldrar brukar man ha åtminstone en kritburk i sitt hem. Där samlas ett hopplock av olika "genarationers" kritor. Efter tider av intensivt ritande ersätts de hela kritorna mer och mer av små kritstumpar... För barnen brukar kritorna inte längre te sig lika "inspirerande" som när de kom nya ur förpackningen.

Men utan att köpa en endaste ny krita kan man förvandla den trista stumpburken till nya inbjudande kritor!

Kritformar från leksaksaffär


Iskubsformar från Ikea

Färgkritor av blandade kritstumpar

Du behöver:

Silikonformar - T.ex. sådana som är avsedda för att göra iskuber i, eller pralinformar. Det finns också speciella "kritformar" att köpa i leksaksaffärer. Ju fantasifullare formar man lyckas komma över desto roligare!
Kritstumpar - Tänk på att det måste vara vaxkritor och var noga med att "skala av" eventuellet papper.


Börja med att finfördela kritorna. Använd en gammal bordskniv eller en barnvänlig plastkniv till detta.


Sedan kan man välja att göra enfärgade kritor igen genom att sortera små bitar av en och samma nyans i en form, eller göra fantasifulla "blandkritor" av många olika färger. Ett tips om man gör blandkritor är att tillsätta åtminstone lite av någon ljus färg som vit, eller ljusgul annars kan kritorna lätt bli lite murriga...

Fyll formarna med små kritbitar (ju mindre desto snabbare går det). Ställ på en plåt och sätt in i ugnen på 250 grader. Låt kritorna stå i ugnen tills bitarna smält. (10-20 minuter beroende på hur små/stora formar man använder) Se till att ta ut dem så fort vaxet smält annars riskerar kritorna att skikta sig! Låt svalna och ta ut dem ur formarna.

Nu är det bara att plocka fram ritpappret och rita!Förhoppningsvis kan detta vara ett fint lördagspyssel för några av er? Det är jättemysigt att först tillverka kritor tillsammans och sedan rita med de nya kritorna.

Behöver man ändå fylla på sitt kritförråd, vill jag tipsa om dessa miljövänliga bivaxkritor som säljs av Waldorfbutiken. Har inte själv prövat dem än, men är väldigt nyfiken på att göra det eftersom jag hört mycket positivt om dem... Någon annan som har testat?

7 kommentarer:

 1. Kritstadiet är passerat i detta hem för länge sen... jag önskar att jag fått detta tipset för femton år sen...kritor högt o lågt...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Tack.
  Dettta ska testas i ett pysselhem översvämmat av små-vilda-glada som producerar teckningar på löpande band!

  SvaraRadera
 3. Spännande! Tål siliconformarna för is värmen i ugnen? I så fall har jag ju redan flera formar!

  SvaraRadera
 4. Åh vilket kul tips det här var !!

  SvaraRadera
 5. Kuuuul! Ska jag göra med tjejen en tråkig dag.

  SvaraRadera
 6. ElsaMarianne: Du får spara det tills barnbarnen börjar rita;)

  Mångmamma: Små vilda-glada låter härligt:)

  Jessica: Har ärligt talat aldrig testat med isformar (bara pralinformar och kritformar, men jag har läst att det ska funka...

  Malin: Javisst är det:) Roligt att du gillade det!

  Dorro: Bra att bunkra upp med roliga pyssel för tråkiga dagar;)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 7. Kul idé! Den ska jag försöka komma ihåg tills det blir läge för det...

  SvaraRadera