torsdag 3 mars 2011

Gör din egen målarbok!Idag blir det en bonusidé på "pyssla-med-barnen-temat"!

För några veckor sedan tipsade jag om hur man kan sy böcker/häften med hjälp av papper och symaskin. Den här tekniken är perfekt att använda om man vill tillverka en personlig målarbok till något barn som man vill glädja.


Här kan du läsa mer om hur man gör själva boken. Jag letade svartvita motiv på nätet och fann den här guldgruvan. Kvinnan som har sidan har scannat in stora mängder av gamla bilder (alltså bilder som numer är fria upphovsrättsmässigt). Och till min stora glädje fanns där underbara barnboksillustrationer i svartvittk,,m, och en hel del bilder som faktiskt var hämtade ur äldre målarböcker. Där finns prinsar och prinsessor, féer, djur, drakar ja, allt du kan önska dig;)

Till min första målarbok valde jag bl.a. motiv från de klassiska sagorna som "Tummelisa" och "Stadsmusikanterna i Bremen". Och så några prinsessor och prinsar förstås;) Jag är själv en stort "fan" av alla dessa gamla sagor och gör just nu mitt bästa för att överföra detta intresse till min dotter! Hittills går det ganska bra;)

När jag hade skrivit ut ett jämnt antal bilder i liknande storlek, klippte jag till dem och klistrade upp dem två och två på A4 papper. Bokens format blir då A5, alltså hälften av A4. Sedan kopierade jag dessa sidor(här är ju det bästa om man har tillgång till en maskin som kan göra dubbelsidiga kopior, för då kan man göra en bok med bilder på varje sida!)och sydde ihop boken. Som ytterpärm använde jag lite grövre grön papp som jag slutligen dekorerade med ett bokmärke. Sedan var det klart för att börja färglägga! Det finaste med en sådan här målarbok med olika sagomotiv är att man kan sitta tillsammans med sitt barn och fantisera ihop spännande sagor till bilderna samtidigt som man målar...

En annan dag ska jag visa er hur man kan göra egna kritor som kan medfölja målarboken om man vill göra den till en riktigt fin gåva!


När det gäller valet av bilder till målarboken kan man ju också rita egna om man vill. Eller så finns här en rolig liten figur som man utgå från och lätt bearbeta om man vill göra olika slags "gubbar". Lycka till!

6 kommentarer:

 1. Det finns så mycket kul man kan göra till barnen. Jag har gjort en hel del saker till tjejen under åren som gått. Alltid uppskattat med egengjort även till de små. Göra egna kritor låter intressant. Det ser jag fram emot.

  SvaraRadera
 2. Riktigt vackra bilder. Tack för det tipset. Den tiden kommer snart! Eftersom mina barnbarn inte är så gamla har jag, till den äldsta som är två år, dragit ut bilder från ClipArt med motiv hon känner igen. Blir stora motiv eftersom det inte är så lätt att hålla sig innanför strecken än :-)
  Sur på mig själv. Snålheten gjorde att jag inte förnyade min prenumeration på Minnenas journal förra året! Kollade nyss om biblioteket här hade den, men icke. Sååå nyfiken på målarfärgen i förra inlägget!

  SvaraRadera
 3. Spännande! Jag gjorde ofta egna målarböcker till min lillasyster när jag var yngre! Fast då ritade jag oftast bilderna själv!:)

  SvaraRadera
 4. en kompis till mig har gjort en målrbok för vuxna, är utgiven som konstbok för ett tag sen.. några bilder finns här;

  http://picturesbyjo.carbonmade.com/projects/2197929#1

  SvaraRadera
 5. En kul ide. Roligare när man har gjort själv :)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Dorro: Vad roligt att du också pysslar med din tjej! Kritorna kommer någon gång under nästa vecka:)

  100% husmor: Vad roligt att du blev sugen på att göra egen färg! Det är ett mysigt pyssel att koka färgen och sedan måla tillsammans. Hoppas att du "kommer över" tidningen!

  Sandra: Väldigt fint att du ritade bilderna själv!

  Mylla: En målarbok för vuxna - vilket häftigt initiativ!

  Maria: Kul att du gillade idén! Det mesta är ju roligare när man gjort det själv...

  SvaraRadera