onsdag 30 mars 2011

Tre trasmattor!Idag tänkte jag att ni skulle få stanna upp och vila ögonen på tre av mina trasmattor.

Många är tingen vi tar förgivet. Ungefär som att de alltid funnits där. Likt alla dessa trasmattor som kvinnor i generationer försett sina hem och sina familjer med. Gamla kläder och andra utslitna textilier har tillvaratagits. Matt-trasor har klippts och sedan vävts. Och så har mattorna brukats och skurats, brukats och skurats.

Nu skyddar de våra köksgolv. Pryder hallgolv och trappor. Täcker golven i torp och stugor. Ligger undangömda i garderober och förråd. Får agera stötdämpare när någon ska flytta sitt bohag...

Men så plötsligt en dag ser vi dessa mattor i ett nytt ljus. Förstår mödan och arbetet som ligger bakom. Beundrar fantasirikedomen i utformningen. Värdesätter tryggheten i att omge oss med dem. Känner historiens vingslag när vi kliver på dem. Mattorna som vävdes och fortfarande vävs för oss. Det är stort.


Tror att min farmor vävt den här vågmönstrade skönheten?


Fina, gröna köksmattan - vävd av min moster Anna-Lena

9 kommentarer:

 1. Så vacker farmorsmattan är!! Vilket konstverk i vardagen!

  SvaraRadera
 2. These are stunning. I had no idea they were handmade (I have only ever seen them in Sweden)! Have you ever attempted one yourself?

  (Apologies for the English, I can read Swedish byt my written is not so great...)

  SvaraRadera
 3. Ja vilket kvinnoarbete det ligger i dessa vackra trasmattor. Och säkert barnarbete...
  minns att äldre släktingar berättat att de som barn fått klippa mattrasor...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 4. Anonym: Ja, visst är det fint med det röda vågmönstret!

  Jessica: Hej! Vad roligt att du tycker om mattorna. Visst är de handvävda. Kanske är de unika för Sverige? Vet inte om den här typen av mattor vävs någon annanstans?

  Tyvärr har jag aldrig vävt någon själv. Bara i väldigt litet format i en leksaks-vävstol som jag hade när jag var liten. Men båda mina mostrar väver mattor och också min svärmor. SÅ jag hoppas att någon av dem har vänligheten att lära mig någon gång:)

  Tack för att du tittade in här!

  Elsamarianne: Ja, det kanske var ett sådant där typiskt "barnarbete" - att klippa mattrasor... Vilken skatt alla dessa mattor är!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Trasmattor är jättefina men jag kan inte få mig själv att lägga in en på mitt golv. Jag är ju inte så förtjust i mattor. Fint hos andra men själv får jag panik.

  SvaraRadera
 6. Ja, trasmattor är verkligen fint. Jag skulle gärna ha en, ännu hellre få prova att göra en egen. :)

  SvaraRadera
 7. Älskar också trasmattor! Har tre som jag verkligen gillar och går i de färger jag vill ha. När jag är på loppis letar jag efter fler :)

  SvaraRadera
 8. Så sant att man inte alltid "ser" dem, men stannar man upp och verkligen tittar ser man ju hur fina de egentligen är!

  SvaraRadera
 9. Dorro: Då får du njuta när du är på besök hos andra istället!

  Cornelia: Ja, visst vore det roligt att få prova på det!

  Makena: Vad roligt att du också tycker om trasmattor! På loppis kan man nog göra många fynd, när det gäller mattor! Själv har jag haft turen att ärva eller fått mina mattor av släktingar...

  Äktenskapstyckaren: Ja, så är det med mycet i vår omgivning! Viktigt att stanna upp ibland:)

  SvaraRadera