lördag 26 mars 2011

Trädgårdstankar och omplanteringsbestyr!Igår var det ju vårfrudagen - dagen som förr i världen markerade slutet på vintern och början på våren. Så idag steg jag upp tidigt och gick en inspektionsrunda i trädgården. Mest symbolisk i och för sig, eftersom is och snö fortfarande täcker merparten av tomten men viktig ändå...

Vår trädgård anlades samtidigt som vårt hus, det vill säga på 1920-talet. Den är en tidstypisk villastads-tomt med grusgångar intill huset, en syrénberså och syrénhäck, två äppelträd, ett körsbärsträd, jättevallmo, rosenbuskar, malva, scilla, tulpaner, brandliljor och gamla hallonsnår. Den tidigare ägaren högg tyvärr ner flera äppelträd och tog ner vinbärsbuskar och krusbärsbuskar. Sedan vi flyttat hit har jag bland annat satt en krusbärsbuske, björnbär, en schersmin, flera pioner och en massa lavendel.

Under min morgonrunda gick jag och funderade på sommarens trädgårdsbestyr... Det finns så mycket jag skulle vilja göra! Stuva om i och fylla på en del av mina rabatter. Göra om den plantering som inte blev som jag tänkte mig, flytta en odlingsbänk och skaffa ytterligare en och inte minst göra färdigt det påbörjade växthusbygget. Vi får se vad som hinns med när sommaren kommer...


Medan jorden därute fortfarande är frusen kan man passa på att sköta om sin inomhusgrönska - krukväxterna. Det är ett favorit-vårtecken för mig, när det är dags att plantera om dem! Lite extra roligt känns det i år, eftersom jag gjorde ett riktigt "krukfynd" på Röda Korset i Bollnäs. En hel trave av de gula Uppsala Ekeby-krukorna som jag tycker så mycket om, för ynka 20 kr styck! Tror jag köpte sex nya krukor - en liten och fem stora. Sedan tidigare har jag samlat på mig ganska många av de vita räfflade "Gunilla-krukorna", även de tillverkade av Uppsala Ekeby. Har också en vit kruka med samma mönsterstruktur som de gula och en del andra "U.E-modeller". Jag uppskattar verkligen de här gamla krukorna och slår till så fort jag ser dem på loppis eller i antikaffär! Någon som vet om de gula krukorna har något namn?


Så med välfyllt krukförråd är jag beredd att ta mig an årets omplanteringsprocedur. Om någon av er vill göra detsamma hittar ni ett av Husmorsskolans instruktionsinlägg här!

Ha en fin lördag!

6 kommentarer:

 1. Jag har ägnat dagen åt att tokröja vår tomt. Vildvuxet må vara vackert, men lagom vildvuxet är bäst. Syren har mer eller mindre tagit över hos oss. Jag har gått hårt åt den men det tror jag den klarar av. Att få in ljus i trädgården är första steget i år. Vi ska också anlägga en köksträdgård och det ska bli otroligt roligt. Tyvärr så är det svårt att göra ett vanligt "lanne" eftersom vår tomt är gammal sjöbotten och väldigt lerig. Så det får bli pallkragevarianten. Kan inte snön försvinna helt någon gång bara?

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också U.E keramiken. Här är också så mycket snö att jag ännu inte kunnat ta mig ner till växthuset för att se skadorna...förra vintern tog flera rutor, nu är jag rädd att ännu flera har gått...trist.
  Ha en bra helg
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 3. Psst...du har fått en Award!

  Liebster Blog Award skall ges vidare till bloggare med under 100 följare.
  Tanken är att fler skall hitta och upptäcka alla underbara små bloggar som finns där ute.

  Din blogg är helt enkelt toppen. Jag älskar alla trix och tips för en enklara "husmorsvardag". Tack!

  /Ida

  SvaraRadera
 4. Toktova: Spännande att höra om dina trädgårdsbestyr. Syrener är riktiga överlevare, de klarar de mesta;) Så man kan nog röja bra mycket innan de försvinner;)

  Jag håller med dig: Bort snö!! Så att man får komma igång med alla utomhusprojekt!

  Elsamarianne: Hoppas att ditt växthus har klarat vintern! Det där med trasig rutor är väl ett av kruxen med växthus... Själv hoppas jag att vi ska få upp vårt förnärvarande nedpackad växthus någon gång i vår!

  Ida: 1000 tack för awarden , Ida!!! Jag känner mig både glad och stolt! Roligt att du gillar min blogg:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Grattis till krukköpet! Du hade tur som hittade de gula.De är jättefina. Jag ser att du har Gränsfors oglaserad krukor till höger, för det är väl dem? Min man som är keramiker använder den leran till sina blomkrukor.

  SvaraRadera
 6. Ja röda korset i Bollnäs har fortfarande superbra priser på sina saker, till skillnad emot erikshjälpen som börjar bli riktigt dyra..suck.. Superfina krukor! =)

  Ha en fortsatt fin vecka!
  Kraaaaaam
  Sanna

  SvaraRadera