söndag 5 juni 2011

Dold reklam!Smygreklam är ett trist fenomen som förekommer allt mer i bloggvärlden. Det innebär att bloggare erbjuds betalning för skriva positivt om en viss produkt. Meningen är att läsarna ska uppfatta det hela som en personlig rekommendation - inte reklam som någon betalt för. För mig är det självklart ta avstånd från detta! Den som läser min blogg kan känna sig trygg med att inget sådant förekommer här! I den mån jag hänvisar till kommersiella produkter är det mina egna åsikter som styr vad jag skriver om.

Men ibland kan dold reklam istället komma som en glad överraskning! Som när min man började arbetat med att ta fram två gamla dörrar som varit igenspikade och dolda under fasadpanelen... När dörrarna var i bruk ledde de in i två affärslokaler som alltså funnits i bottenvåningen av vårt hus. Nu ska dörrarna få komma fram i ljuset igen som ett minne av den affärsverksamhet som en gång funnits i huset. Att döma av tidningspappret vi fann när vi tog fram dem, spikades de igen 1937!

På de små fönsterrutorna ovanför den ena dörren satt två reklam reklamdekaler kvar. "Persil" är ett tvättmedel. Någon som minns det? Det tillverkas tydligen fortfarande. Men jag tror inte det säljs i Sverige längre? Enligt wikipedia började produktionen 1907.

Vi fann också två bedårande små metallskyltar på dörren. Finfin reklam för "Gewalia" och "Ekströms Jästmjöl". Tänk om all reklam var så här vacker!4 kommentarer:

 1. Fantastiskt vackra! Min farfars pappa var skomakare, så vi har en del reklam för olika skosaker i sommarhuset. Svårt att förstå att någon kan ha tyckt att sådant skulle målas över och täckas för!
  Kuriosa: tvättmedlet Persil gav också upphov till en inte så trevlig sak. När tyska medborgare efter andra världskriget skulle bevisa att de inte hade haft något med nazismen att göra var de tvungna att skaffa intyg på det. De intygen kallades för Persilschein, alltså Persil-lapp -- de skulle liksom tvätta innehavarens rykte rent från misstankar. Man kan läsa om det till exempel i Gudrun Pausewangs bok Jag var där.

  SvaraRadera
 2. Hej, Anna! Ja, visst är det lustigt att det som en generation spikar för och målar över, kommer nästa och återställer? Inte nog med att vi hittade de vackra skyltarna... en av dörrarna hade isolerats med ett gammalt lapptäcke som gjorde mig lätt knäsvag. Tyvärr var det ju illa åtgånget efter åren som isolering men att få se de där små, små lapparna som sammanfogats till ett underbart mönster med hjälp av små små stygn var en fantastisk upplevelse!

  Vad spännande det låter med den gamla skoreklamen!

  Den där sidohistorien till Persil kände jag inte till, trots att jag läst en hel del om andra världskriget. Kusligt! Ska läsa den där boken någon gång...

  Godnatt fr Maja

  SvaraRadera
 3. vilka fynd skyltarna är jätte fina
  de blir svårare och svårare att få tag på

  jag vill också be om ursäkt inte lämnat komentar på länge bara njutit av din sajt smile

  vet inte hur det stavas men jag provade pestro på roccosallad efter ditt recept det var jätte gott

  kan också tala om det är underbart för ögonen slippa massa bling bling på din sajt.
  detta är verkligen en sajt slappna av med

  SvaraRadera
 4. Anonym: Det är så roligt att höra av dig och veta att du trivs här! Och vad kul att peston blev god!

  Det är sådana här kommentarer som ger mig motivation att blogga:)

  Många hälsningar från Maja

  SvaraRadera