måndag 27 juni 2011

Avnjut en smultronparfait!När solvarma bär från trädgården plockas av små fingrar och blir till en egen smultronskatt vill man ju njuta av dem så mycket det någonsin går. Att äta dem som de är, eller möjligen i en skål med kall mjölk är kanske det allra godaste. Men en smultronparfait går inte heller av för hackor!Ni kanske undrar varför jag fotat omogna smultron, eller ännu värre, plockat in kart. Jag ska förklara - det här är vita smultron. Alldeles mogna, söta, goda vita smultron! En särskild sort som jag fick av en snäll granne för två år sedan. Nu pysslar jag om dem så mycket jag kan och revorna sprider sig snällt under björbärsbuskarna. De vita smultronen blir stora, ibland nästan som små jordgubbar. Till hösten ska jag flytta några av småplantorna till ett annat ställe där de ska få breda ut sig under nästa säsong. Jag tycker så mycket om dem att jag skulle vilja ha dem nästan överallt;)


Jag gjorde några parfait-pinnar i våra glassformar. Det funkar jättebra!

Jag brukar utgå från det här enkla grundreceptet när jag gör parfait. Sedan smaksätter jag efter säsong.

Parfait - enkelt grundrecept

3 äggulor
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde

bär (jag hade ett par deciliter) + socker efter behag

Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden i en annan skål. Rör försiktigt ned grädden i äggsmeten. Mosa bären och rör samman med glassmeten. Häll smeten i en form (till exempel en sockerkaksform) sätt plastfolie över och ställ in i frysen. Låt frysa i minst fyra timmar.

Det fina med att göra parfait av smultronen är att bären behåller sin färska smak precis som den är. Att äta glassen smakar som att plocka smultron i dikesrenen en varm sommardag och precis så vill jag ha det!

3 kommentarer:

 1. Glassen ser mumsig ut. Får göra sådan tillsammans med dottern i veckan. Smultronen ser ljuvliga ut. Våra kommer snart kunna plockas. Det ser vi fram emot.

  SvaraRadera
 2. Hej, Dorro!

  Vad fint att era smultron snart är mogna. Hoppas att er parfait blir lika god som vår blev! Och så hoppas jag förstås att ni njuter av sommaren och har det lugnt och skönt!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 3. Hej Maja!

  Jag blir så inspirerad av alla dina trädgårdsinlägg. Men tyvärr har jag inte någon trädgård utan bara en balkong. Så jag undrar om du har något bra tips på växter som man kan plantera ute till en balkong. Jag skulle gärna plantera sådant som går att äta. Typ kryddor, grönsaker, jordgubbar. Vet du (eller någon annan som läser) om det går?

  Antar att det får bli till nästa år då. När ska man börja ställa ut växter på balkongen?

  Tack!
  /C

  SvaraRadera