lördag 25 juni 2011

En glad midsommarhätta!
Ett mönster blir inte levande förrän man utforskat dess finesser, utvecklat dess kvalitéer och uttömt dess variationsmöjligheter. Eller hur? Just de där sakerna gör jag just nu med mitt egenkomponerade mönster till "Värma liten-hättan". Och förresten, det har blivit en del korrigeringsarbete också. Stina uppmärksammade mig till exempel på att alternativen för storlek nyfödd inte kommit med i mönstret. De ändringar jag trodde jag gjort hade helt enkelt inte sparats! Ber om ursäkt om det blev rörigt för er som tänkte virka hättan. Nu har jag i alla fall åtgärdat den missen och hädanefter hittar ni alltså två storleksalternativ i mönstret.


Som en liten midsommarhälsning vill jag visa er den "midsommarhätta" som jag tillverkat till min dotter med utgångspunkt från mitt eget mönster. För att åstadkomma storlek 3-4 år gjorde jag 6 ökningsvarv för baksidan och sammanlagt 5 "stolpvarv" samt ett hålvarv i rött. Den röda kanten nedtill bestod av stolpar istället för fasta maskor. Jag virkade hättan med garnet "Cotton Time" och virknål 3.5 mm. Här hittade jag mönstret till den tjusiga blomman.

Virkning är så somrigt och lättvindigt. De här små hättorna växer fram ur mina händer utan att jag knappt märker det... Hittills har det blivit sex stycken som ska sändas till Kongo och så den här midsommarvarianten till min egen dotter.


Den Kongo-hätta jag har för händerna just nu är ett experiment som förhoppningsvis utmynnar i en rikitigt spännande en... Mer om den på tisdagens symöte! Någon av er som prövat mönstret? Funkar det att virka efter min beskrivning? Något som behöver förtydligas, förutom den korrigering jag skrev om tidigare?

En glad midsommardag önskar jag er!

7 kommentarer:

 1. Stina Gunnarsson25 juni 2011 20:07

  Trevlig midsommar till dig och det är en fröjd för ögat att läsa och följa din blogg :)

  Jag undrar om du har tips på hur man lär sig att läsa stickmönster? Jag försöker lära mig att sticka men än så länge har det bara blivit två halsdukar, räta och aviga men inget mer. Jag förstår inte hur man ska maska av antal maskor etc och fattar ingenting när man läser mönster :/ Alla tips och råd mottages varmt :)
  Varma hälsningar
  Fröken Gunnarsson

  SvaraRadera
 2. Tack, Stina!

  Tyvärr är det alltid svårt att lära ut stickning på distans. Det bästa är förstås om någon kan visa dig hur du ska göra. Annars finns det en del bra hjälp att få på nätet. Hemmets Journal har en "stickskola" där du får lära dig grunderna. Där kan du till exempel lära dig att maska av, vad de vanligast förkortningarna i stickmönster betyder m.m. På drops.se finns också en del tekniktips och framförallt en herrans massa gratismönster. De har en kategori med särkilt enkla mönster, som kan passa att sticka när man är nybörjare. På youtube ligger massvis av instruktionsfilmer för stickare. Där hittar man det mesta om man vill förkovra sig och lära sig avancerade tekniker.

  Du kan ju också leta på biblioteket efter stickböcker. Många mösnterböcker innehåller teknikkapitel där man kan lära sig mer om hur man stickar och läser mönster.

  Sedan tror jag att man måste våga "kasta sig ut" och lära sig efterhand. Varje gång något går fel och man lyckas läsa det, lär man sig något nytt:)

  Senare i sommar kommer det att bli en KAL (knit-along) här på Husmorsskolan. Det innebär att "vi" tillsammans stickar en enkle babytröja steg för steg med tydliga instruktioner. Kanke det kan vara något för dig? Återkommer med mer info om det framöver!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 3. Oj glömde, här är länken till H.J:s stickskola: http://www.hemmetsjournal.se/Handarbete/stickskola/

  Lycka till med stickandet, Stina!

  SvaraRadera
 4. Hej du fungerar bra mönstret, virkade första hättan imorse blir säkert fler, går ju rätt fort. Ha en fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 5. Hej, Gela! Det var fint att höra att det funkar! Tack för att du hörde av dig och berättade!

  Hälsnngar från Maja

  SvaraRadera
 6. Det går jättebra att virka efter ditt mönster Maja. Ska virka massa små mössor nu och skicka iväg, hel inspirerad att göra av mina restgarner som bara skräpar.

  Äntligen fungerar blogspot i Turkiet igen och jag kommer att joina syföreningen snart igen!
  Jätteglad att kunna läsa alla bloggar ocg speciellt din blogg igen!
  //Jessica Yiskah

  SvaraRadera
 7. HEJ, Jessica!

  Vad roligt: Både att du kan vara med oss igen och att mitt mönster funkar bra:) Blir väldigt kul att få ta del av ditt handarbetande i Turkiet framöver. Välkommen tillbaka!

  Varma hälsningar från Maja

  SvaraRadera