tisdag 28 juni 2011

Symöte - Kurbits för Kongo!Välkomna till symöte i sommarvärmen! Vad roligt att ni vill titta in här, både syföreningsmedlemmar och övriga läsare!

Det där med att tillverka flera likadana klädesplagg, med utgångspunkt från ett och samma mönster, är roligt. Som jag skrev tidigare har den senaste tidens handarbetande ägnats åt variationer av Kongo-hättan (eller vad vi nu ska kalla den;) Kongo-hättan är alltså ett virkmönster för en babymössa som jag komponerat med anledning av sommarens kampanj "Värma liten". Här kan du läsa mer om läget i Kongo, bebisarna på Panzi-sjukhuset och om insamlingen av mössor och andra babykläder.

Jag vill passa på att tacka för feedback från er som prövat att virka efter mönstret! Roligt att höra att det fungerar som det ska:)

Tillbaka till variationerna: Förutom midsommar-hättan jag visade er häromdagen har jag sysslat med att utveckla en idé som jag fick efter att ha läst något Kyrkkaffe-Anna skrev om vilka färger som går hem i Kongo. Någon hade frågat hur man skulle tänka när det gällde färgval och då svarade Anna att man gärna kunde välja starka, glada färger. När jag funderade kring det där med färgerna kom jag att tänka på de traditionella dalahättorna i svart och rött som brukar vara sydda av ylletyg och dekorerade med färgglada broderier. Jag lät bilder av dalahättor, kurbitsmålningar och andra färgglada folkdräkter inspirera mig och sedan funderade jag på hur jag skulle kunna överföra det till virkning. Här är min egen virkade variant i svart med röda kanter och rött knytband. Dekorationen består av virkade applikationer som bildar ett förenklat kurbitsmönster.

Jag gjorde en ritning över hur jag ville ha mönstret, sedan virkade jag lösa kurbitsdetaljer som jag sydde fast på hättan. Mönstret fick av naturliga skäl bli ganska förenklat utan sirliga detaljer. Svårt att åstadkomma den typen av finlir med virkade applikationer. Men det grovhuggna har sin charm, tycker jag själv i alla fall;) Det är roligt att utforma egna mönster eftersom man kan välja symboler som passar mottagaren. Hjärtat i mitt mönstret står förstås för kärlek och de blå-gula bladen är en hälsning från oss här i Sverige.

Nästa experiment är en liknande hätta fast med vit botten. Den tänker jag testa att brodera på:) Återkommer med en rapport om hur det går...Hur går det för er med handarbetandet? Hoppas få ta del av många inspirerande handarbetsinlägg den här veckan!

Lämna en länk till ert inlägg med hjälp av länk verktyget nedan:

12 kommentarer:

 1. Vad fin mössan är. Det är roligt att alla inte blir exakt likadana.

  SvaraRadera
 2. Vilken kul idé med dalamönster! Hade jag inte haft så mycket annat för mig hade jag också virkat ett par hättor. Du är ju helt galet produktiv! :)

  SvaraRadera
 3. I dag blir det lite krukor och decoupage. Symaskinen är inte tillgänglig för tillfället.

  En mycket mycket fin hätta tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Jättefin mössa du gjort. Och häftigt hur man kan överföra mönster från ett föremål till ett annat :)

  Till den här veckans möte, då jag äntligen har haft tid att handarbeta lite har jag virkat och stickat lite till mitt kusinbarn.

  SvaraRadera
 5. Oj, vilken superfin hätta! Skulle gärna vilja låna en bild på den till min blogg, är det okej?

  SvaraRadera
 6. Underbar hätta du gjort. Handarbets sverige virkar hättor så det står härliga till just nu. Underbart. Ha en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 7. Jättefin hätta!
  Jag vill gärna bli medlem i Husmorsskolan.
  Jag brukar hålla på med en massa olika handarbeten och pyssel när jag har tid. Mest kanske det blir att sy på min broderisymaskin även om det går i perioder. I dag har jag broderat en segelbåt på en handduk.
  Jag hittade en hel korg med påbörjade handarbeten i dag då jag sökte efter en virknål till filten som jag ska börja virka av restgarner.

  SvaraRadera
 8. Oj vad fin! Jag älskar kurbitsmönstrade saker...Det är så fint!!Själv har jag haft det lite för snärjigt med jobb för att hinna med att förbereda det inlägget som jag tänkt så jag får tyvärr utebli från detta symötet, men jag får komma igen starkt nästa gång istället ;)

  Ha det bra i värmen! / Olivia

  SvaraRadera
 9. de blir ju jättefina! Jag gillar verkligen hur du tar dig tid att prova olika varianter, och att vi får tjuvkika på dem ;)

  Mitt medeltidsprojekt går vidare och idag är det skorna som gäller!

  SvaraRadera
 10. Underbar hätta med kurbits-pynt! Gillar verkligen!
  Det var en fin ide med virkat pynt på så jag gjorde i sista minuten innan fotograferingen, en blomma av den sista biten garn och fäste på min hätta som liknar ännu mer en bakelse nu :)

  Mönstret gillas skarpt, ökningarna är jättefint konstruerade. Jag glömmer att virka bara i ena maskbågen, kör i bägge av gammal rutin. Ska utnyttja randeffekten bättre på kommande hättor.

  SvaraRadera
 11. Fia: Tack! Javisst, variation är ju nästan en förutsättning för att man ska orka göra många av nåt...

  Lillstrumpan: Du är allt ganska produktiv själv också! Tycker alltdi att du har något spännande på gång:)

  Dorro: Tack! Var ska symaskinen få bo nu då?

  Hemmafrun: Tack! Ja, det är roligt att låta sig inspireras av andra föremål.

  Vad roligt att du är med igen!

  Lisakristin: Visst är det ok!

  Gela: Tack! Så otroligt kul att hätt-virkandet sprider sig:)

  Agneta: Du är så välkommen in i föreningen! Kul att du hittade hit! Vad härligt det låter med ditt broderande:)

  Klockarbarn: Åh, tack!

  Olivia: Ja då ser vi frma mot ett riktigt maffigt inlägg nästa vecka då;) Men du syr ju alltid så fina saker så det blir ju ingen konst för dig.

  Själv kämpar jag på med en rutig Singoalla-blus. Måste sätta lite fart med den och göra klart så att jag kan ha den i värmen.

  Ha det så bra!

  Jessica: Tack! Det är ju så roligt att testa olika varianter. Det ena ger liksom det andra och leder till ny inspiration.

  Du är ihärdig med medeltidssömmandet! Vilket bra tålamod du har!  Alma: Tack, vad roligt att du gillar min hätta! Och tack för fin feedback för mönstret! Så roligt att det nu är test-virkat av fler:) Och apropå ökningarna, det där med att forma ett plagg med hjälp av olika typer av maskor gillar jag. Både enkelt och finurligt.

  Ser fram mot att se dina kommande hättor:)

  Alla: Tack för ett fint och somrigt symöte!

  SvaraRadera