tisdag 11 december 2012

Symöte - Laras sjal!

Välkomna på symöte i kylan!

Som ni vet stickar jag en faslig massa just nu, på beställningsplagg till mönsterbeställningar som kommer under nästa år. När man har timtal av rätstickning framför sig kan en liten miniserie verkligen göra susen! Tiden flyger i väg och innan man vet ordet av så är plagget färdigstickat. Den där miniserien får gärna vara en klassiker i historisk miljö - eller jag kan lika gärna sig det rakt ut: en kostymfilm, helt enkelt!

Just nu ser jag "Dr Zhivago"i filmatiseringen från 2002, med Keira Knightley i rollen som "Lara". Den är så gripande, så vacker och så sällsynt sorglig, fast ändå hoppingivande! Här finns en trailer för den som blir nyfiken!

Jag brukar återvända till den här filmen nästan varje vinter och som tur var äger jag Dvd:n.
Kläderna i filmen är vansinnigt vackra - särskilt de broderade klänningar som Lara bär under åren i Uralbergen...

Det är roligt att spana efter stickade plagg i kostymfilmer. Många av de mer kända plaggen finns ofta återskapade av någon entusiast, om man söker på Ravelry. Det gällde ju till exempel "Mad Men-vantarna" som jag stickade!

Igår lade jag märke till en enkel sjal som Lara värmer sig med i den hårda kylan. Så vacker i all sin enkelhet! Borde inte alls vara svår att återskapa... Man kan ju till exempel utgå från någon av mina grundmönster på sjalar, och sedan fixa till en liten mönsterkant nedtill! 

Hade jag tid så skulle jag sätta igång med en gång - inte minst för att jag är så upptagen av Laras öde, just nu..Hur går det för er med julpyssel och klappförberedelser? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan, så får vi se:

5 kommentarer:

 1. Jag har inte sett den filmen någon gång, kanke man skulle göra.
  HA det gott
  kram

  SvaraRadera
 2. Jag tror faktiskt bara jag sett den äldre inspelningen. Men det var ett bra tips på en bra vinterfilm att handarbeta till, tack :)
  Själv håller jag på med mössor. Nu är marknaden över och jag kan släppa all den virkningen till nästa år. Sonen kom med en mössa jag virkat efter ett mönster på Järbos hemsida och då kom min "marknadskollega" på att sådana skulle barnbarnen ha så nu ska tre stycken göras innan jul. Men det är bara kul. Så julklapparna får vänta ett par dagar till.
  Sen vill jag passa på att tacka för hjälpen med beställningen. Det kom ett stort fint paket med posten på fredagen. Syskrinet kommer att bli perfekt i hobbyrummet :D
  Snöiga hälsningar, Karolina

  SvaraRadera
 3. Det där känner jag igen...att kolla in fina kläder på film. En favorit där är "Så vit som en snö". I den finns det många fina kläder.

  SvaraRadera
 4. Den ser verkligen skön ut! Lagom stor också.
  Jag hoppas kunna ge mig "Systrarna Elliot" i egen julklapp, då blir det nog en hel del broderat och stickat och så här i juldagarna:) Också lite av kostymfilm.

  SvaraRadera
 5. Filmen är SORGLIG! :( helst glada slut för min del :D kläderna är underbara!

  hittade den här fina hållbar och enkel julgran på en eco-sida kallad "La bioguia" i facebook, hoppas det går att se här:

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=451904101525677&set=a.105017012881056.3271.104438892938868&type=1&theater

  SvaraRadera