fredag 12 december 2014

Stugan vid bergets fot!

Jag gick på stan häromdagen och plötsligt föll min blick på en liten, liten porslinsstuga i ett skyltfönster... Det var en alldeles ensam liten stuga - en ljusstake med ett enda ljus. Som en sinnebild av nordisk enslighet...

Jag kom att tänka på en bild som John Bauer gjort . "Stugan vid bergets fot", heter den! Du vet det lilla huset framför berget, röken som stiger upp ur skorstenen, ljuset som lyser i fönstret och trollet som lufsar förbi i förgrunden.

Den här ljusstaken måste vara något av det finaste sett, någonsin! Kanske för att den ser ut lite så som jag känner mig ibland - som en ensam stuga i en stor skog.

Och visst är det hoppfullt att man kan göra upp en värmande brasa och tända ljus även i en liten stuga! Precis som det är trösterikt att en enda liten ljusstake sprider en hel massa ljus omkring sig!

Nu står den gamla ljusstaken hemma hos mig, och på julafton ska den få hedersplatsen!8 kommentarer:

 1. Jag gillar hur man tolkar föremål olika.
  Min första tanke gick till koloniområdet Brändaholm. Små röda stugor vid havet med flaggstång utanför :-)
  /Karolina

  SvaraRadera
 2. Och detta får mig också att längta till lugn och ro, och stugan i skogen, men förstår absolut att Karolina kommer att tänka på en liten kolonistuga. Håller med dig Lillstrumpan, du skriver bra Maja! :) Glad Lucia!

  SvaraRadera
 3. Så fin och så enkel, den skulle jag också ha köpt om jag såg den. Jag tänker på min morbror som bor i en röd liten stuga och eldar alltid så det ryker ur skorstenen när jag ser ljusstaken. :-)

  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 4. Hej!
  En sådan ljusstake har jag också. Och jag minns när Mor och jag gick och köpte dem (två likadana för det skulle man ha) hos Lundblads i Malmö någon gång på femtiotalet. De var inte dyra ens då.
  Och jag är också rädd om min.
  Hälsningar Christina

  SvaraRadera
 5. Det var verkligen en helt sagolik tingest! Förstår precis vilka enslighetssträngar den slår an hos dig. Väldigt vacker i kombo med det överdimensionerade ljuset. Ack, en sån skulle jag kunna tänka mig att springa på själv.

  SvaraRadera