tisdag 2 december 2014

Symöte - Fågel av garn!

Hej syföreningsvänner!

Året var väl en sisådär 1987-1988 och hela min klass stod i spänd väntan på led för att ta emot en liten julgåva av fröken. Volangblusar och snurrkjolar på flickorna och små kavajer med axelvaddar på pojkarna... Samtliga hade stubblugg. (Om ni minns hur det såg ut?)

När det var min tur att ta emot gåvan fick jag liten domherre av garn i min hand. Näbben bestod av ett sorosfrö och så hade den en hängare så att man kunde hänga upp den i julgranen. Det var fint att få ett julgranpynt av fröken - fint och spännande!

Häromdagen gav jag mig på att försöka göra en sådan där domherre. För jag har faktiskt aldrig gjort det själv tidigare... När jag lade upp bilden på Instagram var det många som hörde av sig och mindes att de gjort domherrar på 80-talet. Men nu undrar jag hur gammal den här traditionen är? Visst måste detta garnpyssel gjorts även tidigare - ungefär som garntomtar, som är ett gammalt sätt att skapa julprydnader? Minns du detta från din barndom? Lämna gärna en kommentar och berätta - det vore så roligt att veta mer om det här garnpysslet!

En annan sak som kom fram på Instagram var att det finns olika variationer för hur man åstadkommer näbben. Vissa syr näbb (som jag gjorde), andra använder en liten pappbit och somliga sätter dit ett solrosfrö (som min fröken gjorde). Hur gjorde du när det begav sig?

Jag böjde till små ben till min domherre också - så att den kan stå. Det var riktigt roligt, så det blir nog fler inför jul...

Hur går det för dig med julbestyr och handarbetsplaner? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

4 kommentarer:

 1. Nu blir jag väldigt sentimental känner jag. Min mamma gjorde såna här när jag var liten, sisådär 7-8 år och det var i slutet av 70-talet. Hon gjorde och gav bort minns jag. Hon gjorde näbben i kartong och satte fast med lim plus att hon satte fast dom i nån slags ståltråd så man kunde sätta fast dom i granen, tallris eller var man nu ville ha dom.
  Nu finns inte mamma längre men hennes julpynt ligger hemma hos pappa och varje jul plockar vi fram det allra finaste från hennes låda och såklart måste de två domherrarna i gran sitta i tallriset i stora krukan på köksbänken såsom hon gjorde till jul. :-)

  /Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. Jo men sådana har jag gjort för länge sedan! Funderar på näbben.... Har helt för mig att vi vi gjorde i papper och limmade dit. Eller gjorde vi möjligen av garn... Hm, får leta om de finns kvar bland alla julsaker :-)
  Här har jag struntat i allt jag borde sticka och virka på och virkat en sjal modell halv mormorsruta. Hade ett gäng gråa nystan i akryl som jag inte visste vad jag skulle göra med. Sjalen blev stor och bra. Men nu är det dags att göra klart allt det andra!
  /Karolina

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde domherrar i garn på pysseldagen vi alltid hade i skolan inför julen. Bästa dagen på året typ, då man delades in i mindre grupper och gick runt till olika pysselstationer och gjorde massa fina saker. Vill minnas att våra näbbar var skinnbitar som limmades dit. Vi stack in en lång ståltråd i varje fågel så den kunde lindas fast i julgranen. Mina fåglar pryder fortfarande översta grenarna i mammas julgran varje år så här ca 25 år senare.
  Bland mammas julgransprydnader finns andra, äldre domherrar som är gjord på samma sätt men där man trätt en garnögla genom huvudet istället så den kan hängas i granen.

  SvaraRadera
 4. Å vilken fin fågel hur gör man sån ???? Kram marie

  SvaraRadera