tisdag 9 december 2014

Symöte - Renkoftan!

Hej och välkomna på symöte!

Det var för ett år sedan vi den här tiden... Jag kom som vanligt, att tänka på att jag skulle vilja ha en jultröja med renar och annat juligt, men insåg i gammal vanlig ordning att jag inte skulle hinna sticka en till jul.

Då slog det mig att det kanske fanns ett annat sätt... En liten genväg! Jag hade ju en gammal favoritkofta från Noa Noa i garderoben, som mycket väl kunde behöva få sig ett lyft. Och så hade jag ett litet restnystan av vackert rött garn i alldeles rätt grovlek.

Det var så det började... Jag sydde renar och bårder så det bara sjöng om det, och det var så roligt!

Jag syr motiven med maskstygn (ett stygn som liknar en stickad maska) och det ger illusionen av mönsterstickning. Maskstygn heter "duplicate stitch" på engelska, så ett enkelt sätt att hitta fina motiv att sy är att googla på "duplicate stictch" och "chart".

När julen var över lade jag resterna av det röda garnet på ett säkert ställe, för att kunna plocka fram det i år igen. Och det var just vad jag gjorde häromveckan. I år fick ett snirkligt monogram (ur en gammal korsstygnsbok) och en snöflinga göra renarna sällskap. Och så sydde jag två små granar på ärmarna. Dessutom bytte jag de bruna knapparna mot en samling julröda härligheter som jag köpte av Tant Kofta för något år sedan...

Det är både vilsamt och beroendeframkallande det här broderandet. Så fantastiskt fritt och tillåtande! Jag bara syr liksom... Och blir  jag inte nöjd är det inte värre än att jag repar upp.

Än är jag inte färdig med koftan. Jag har bestämt mig för att jag ska sy tills det röda garnet är slut. Antingen sker det i år, eller så fortsätter jag nästa år. Jag har ingen brådska att bli klar. Tänker att tröjan blir lite som en dagbok, där jag syr in minnen från olika jular. Och när den här tröja är "färdig" så skulle det inte förvåna mig om jag börjar på en ny. Det är ju nästan en slags jultradition nu, det här broderandet!

Vad stickar du på? Eller virkar du? Eller syr? Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

10 kommentarer:

 1. Vilken härlig kofta, den var så snygg.

  SvaraRadera
 2. Åh, tjusigt!
  Och bra idé när man inte hinner, eller kanske inte kan sticka en hel kofta.
  Bra sätt att piffa upp om man har en kofta/tröja man tycker är tråkig.

  SvaraRadera
 3. Älskar broderiet på ryggen!! :)

  SvaraRadera
 4. Det är jätte fin tänkte på det i torsdags, men det var så mycket människor överalt att jag inte fick sagt det. Det har blivit flera fina provlappar av garnet, så jag har lite svår att bestämma detaljerna innan jag börjar, så det blir nog snarare en röd fin stickning under jul är en att ha till jul.

  SvaraRadera
 5. Smart idé! Och otroligt snyggt blev det ju också! :)

  SvaraRadera
 6. Vilken fin julkofta! Nu blir jag ju riktigt sticksugen igen... hihi hur ska tiden nu räcka till?

  SvaraRadera
 7. Men WOW! Jag tror jag får dåndimpen, vad snygg!!

  SvaraRadera
 8. Ja, äntligen, det här inlägget har jag väntat på!!!!!
  Ett fantastiskt sätt att kombinera två av livets goda: stickning OCH broderi! Och så snyggt det blev! Jag älskar kompositionen på monogrammet och ser fram mot att se motiven växa fram! Det blir en praktfull juleföljetong det!
  Hälsningar Carin

  SvaraRadera
 9. Jag tänkte också säga på garnmarknaden hur fantastiskt fin koftan var, men hann inte få så mycket sagt med min lille riddare som ville leka med alla djuren. Men koftan är verkligen toktjusig!

  SvaraRadera