måndag 5 september 2011

Spår av sommar och en stor plommonpaj!

Några bilder från trädgården får illustrera stämningen som infunnit sig kring vårt hus. Hösten gör sig påmind, men samtidigt är det så mycket av sommaren som dröjer sig kvar... Lillan plockade en kastanj häromdagen. De är så vackra! Än finns det tillräckligt med blommor i trädgården för att plocka in buketter, squashplantorna blommar och ger frukt, tomaterna mognar en efter en, bondbönorna har blommat om och blivit till en ny liten skörd. En ensam blommande broccoli sträcker sig mot himlen...


Plommonträdet är ett kapitel för sig. De första åren i huset såg vi inte skymten av ett plommon... Jag hade nästan givit upp hoppet när så trädet plötsligt en dag var översållat av plommon! Det var förra året. Till min stora glädje är det samma sak i år. Att ha ett eget plommonträd känns som en oerhörd lyx. Kanske för att det inte fanns något sådant i trädgården där jag växte upp... Varje morgon plockar vi i fallfrukten och kalasar sedan på den under dagen.

I lördags hade jag ett helt gäng snälla släktingar på besök - vuxna, barn och till och med en liten bebis! Tyckte att det var en god anledning att baka plommonpaj. Gjorde en förvånansvärt enkel variant som jag fann i någon tidning för ett par år sedan. Hade sparat det där urklippet och nu blev det äntligen av att jag gjorde pajen. Räknade om receptet så att det räcker till många (ungefär 12 personer). Det är så fiffigt att göra pajdeg genom att smälta smöret i en kastrull och sedan röra i mjölet och de övriga ingredienserna - kräver en minimal arbetsinsats och ger nästan inget kladd eftersom man slipper bearbeta degen för hand. Brukar göra smuldeg på det viset också...

Släktens stora plommonpaj

225 gram smör
4,5 dl mjöl
drygt 1 dl strösocker
1,5 krm salt
1 tsk bakpulver
20 plommon, urkärnade och halverade

vispgrädde

Smält smöret. Blanda under tiden ihop mjöl, socker, salt och bakpulver. Rör ner mjölblandningen i smöret till en deg. Tryck ut den i en stor ugnsform. Lägg på plommonhalvorna med snittytan nedåt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 225 grader cirka 25 minuter. Låt svalna och servera med vispgrädde.

5 kommentarer:

  1. Vilka härliga höstfärger och grattis till alla plommon! Din paj lät supergod, måste testas så fort jag får tag i lite plommon. I min trädgård växer "bara" äpplen, massor av äpplen! De är min lycka!! :-)

    Visst är väl hösten underbar!? Full av innemys och pyssel, tända ljus, varm choklad och kura. Jag älskar hösten.

    Kram Elin (en av fiffiga systrarna)

    SvaraRadera
  2. Mmm, den ska jag göra! Kram Heléne

    SvaraRadera
  3. Elin: Tack!

    Ja, hösten är så fin - tror nästan att det är min favoritårstid! Vad härligt att du har en massa äpplen!

    Helene: Ja gör det:) Den blev så god!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset! Har så klart länkat hit :)

    //Mika

    SvaraRadera
  5. jag provar den i kväll till efterrätt åt familjen
    i lassas vegas
    sandviken
    mvh tony

    SvaraRadera