måndag 13 juni 2011

Laga Den Grekiske Fåraherdens Paj!



Shepards pie eller Cottage pie som det också kallas ibland, är en brittisk köttpaj med gratinerat potatismos-täcke. Jag gillar det där med allt-i-ett maträtter som tilllagas i ugn! Väldigt smidigt och oftast mycket gott!

Efter att jag häromdagen överväldigats av en oväntad längtan efter just "Fåraherdens paj", snickrade jag ihop en egen variant med viss grekisk inspiration. Det skedde i stort sett på gehör, så receptet blir något skissartat. Ungefär så här gick det till:

Den Grekiske Fåraherdens Paj

Köttfärssås

1 lök
ca 500 g köttfärs
1 paket ekologiska krossade tomater
1-2 dl creme fraiche
salt och peppar efter behag
en liten nypa socker
basilika efter behag
ev oliver

Potatismos

1 kg potatis
50 g smör
en skvätt mjölk

1 paket grekisk fetaost

Sätt ugenen på 225 grader.

Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med mosstöt och blanda till smidigt mos med smör och mjölk. Smaka av med mer salt om det behövs.

Skala och hacka löken. Bryn i olja. Tillsätt köttfärsen och bryn den också. Häll i tomaterna och creme fraichen. Krydda med salt, peppar, och basilika. Smaka av med en gnutta socker. Låt puttra någon minut på svag värme. Tilsätt ev oliver.

Skär fetosten i små bitar.

Häll köttfärssåsen i en stor pajform. Bred över moset. Fördela fetaosten över. Gratinera i ugnen tills moset är gyllenbrunt.



Den här typen av klassiska maträtter kan man enkelt variera genom att välja olika kryddor och tillbehör. Man tar helt enkelt det man har hemma och gillar bäst själv! Det är också lätt att omvandla pajen till en vegetarisk rätt genom att byta ut köttfärsen mot cornfärs eller någon typ av grönsakssås.

Själv tyckte jag mycket om min grekiske fåraherde;)

4 kommentarer:

  1. det är också en ypperlig rätt att tillaga på överbliven köttfärsås eller tacoköttfärs =)

    SvaraRadera
  2. Just precis: perfekt restmat tycker hon som håller på med en restmatsbok!
    Jag har pumpat en engelsman på information om rätten, och han trodde att namnet kom sig av att den lagades på fårkött från början snarare än av att herdarna skulle ha ätit den när de var ute.
    Visste du förresten att det finns en teori om att ordet pie verkligen har sitt ursprung i ordet för skata?
    Hälsningar från Anna

    SvaraRadera
  3. Men just ja! Den där maträtten hade jag glömt att den fanns! Tack för påminnelsen :)

    SvaraRadera
  4. Mylla: Tacofärs måste bli gott!

    Anna: Vad spännande! Nej jag visste inte alls det där med paj och skata... Men det fick mig att tänka på den engelska barnkammar ramsan "Sjunga för en daler", du vet den som Agatha Christies bok "En ficka full med råg" tar upp? Har egentligen inget med fåraherdens paj att göra, men i versen finns ju både en paj och en skata;)

    Makena: Varsågod;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera