måndag 3 november 2014

Ett inspirerande upprop och en äppelkaka!
Igår var det söndag på det där sättet som jag gillar allra bäst! Med regndropp utanför fönstret, tystnad i staden och ljus och värme inomhus.

Jag bestämde mig för att jag ville baka en äppelkaka - det ligger rätt årstidsmässigt, att ta tillvara alla dessa fantastiska svenska äpplen från butik och trädgård. Jag visste också att jag ville att min kaka skulle innehålla mandelmassa. För en tid sedan blev jag nämligen bjuden på en liknande kaka och den var så in i vassen god!

Efter en del letande fastnade jag för det här receptet och det är jag glad för. Det blev en härligt rik och saftig kaka med dubbla lager äppelklyftor och riven mandelmassa i smeten. Prova den vet jag!

Sedan har jag fått ett väldigt roligt upprop skickat till mig! Från Anna Braw - ni vet allas vår bästa Kyrkkaffe-Anna, som hon kallade sig när hon jobbade med Kyrkkaffeserien och hjälpstickningsböcker på Libris Förlag.

Anna är ju min fina, goda vän och alltid lika givande samtalspartner och bollplank. Vi lärde känna varandra när jag stickade Femtimmarskoftan för första gången och sedan dess har vi haft mycket roligt ihop. Tänk bara vad mycket gott en liten babykofta kan föra med sig!

Numer jobbar Anna på Verbum och där har hon satt igång ett spännande projekt. Vill du vara med? Ja, såklart du vill - läs bara vad smart och inspirerande detta verkar:


Upprop från Verbum

oktober 2014

Baka med årstiderna

Verbum samlar recept på klimatsmart fika som räcker till många

Jordgubbar och hallon mitt i vintern? Blanka, knallröda äpplen som har rest runt halva jordklotet?

Vi har vant oss vid att kunna få tag på alla färska frukter, bär och grönsaker när som helst. Ofta är långa transporter och mycket bekämpningsmedel förutsättningen för våra vardagsmåltider och fester.

Hur vore det att ta vara på det som finns i närheten och ge också kakor, bullar, pajer, tårtor och bröd en självklar plats i vårt miljöansvar?

Vi på Verbum planerar för inspirationsboken Baka med årstiderna och har redan många underbara recept, men kanske har du ett som är extra bra? En äppelpaj som gör många lyckliga, ett bröd med nässlor i, ett sätt att ta vara på en stor vinbärsskörd, en vinterkaka med rotsaker? Ett tips om hur man kan ersätta långväga råvaror som kokos och mandel med något som odlas här? Eller en metod för att ta hand om squash och pumpor och plommon under några intensiva dagar för att kunna använda dem senare?
 

Vi vet att det finns massor av påhittiga och rationella bakare i Sveriges församlingshemskök och hemmakök. Vi vet också att omsorgen om skapelsen är ständigt närvarande i Svenska kyrkans vardag. Så vi har goda förhoppningar om att du och andra vill vara med och dela med er av recept, tips och inspiration som vi kan sprida till många!


Skicka ditt bidrag senast 1 december 2014 till arstiderna@verbum.se
eller till
Baka med årstiderna
Verbum
Box 22543
104 22 Stockholm

 
 

6 kommentarer:

 1. Vad underbart att vi får se mer av Annas kreativa förmåga. Älskar verkligen idéen att ta vara på det som säsongen erbjuder. Tack Maja för din fantastiska blogg. Har följt den i många år nu./Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det roligt att Anna har satt igång igen! Jag är så glad för det! Tack för fina ord om bloggen Christina:)

   Radera
 2. Äppelkakan ser så god ut! Men hur mycket mandelmassa ska det vara i? Det står 100 g, två gånger?
  / Siv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Siv! Vad konstigt att det stod så. Det är 100 g totalt som gäller! Lycka till med kakan:) mvh Maja

   Radera
 3. Intressant.
  Du kanske skulle gilla dessa sidor om du är inne på klimatsmart mat:
  http://www.klimatmat.se/
  http://www.miljomat.se/html/NaringsberakningRecept.aspx
  http://slangintematen.se/
  http://www.lovefoodhatewaste.com/

  SvaraRadera