tisdag 20 september 2011

Symöte - Lappa och laga!


Välkomna till ett tillbakablickande symöte! Ganska ofta ger ju tillbakablickandet i sig nya tankar inför framtiden...

I mitt linneskåp ligger en dyrbar skatt. En blå-och-vit-randig väska som min mormorsmor Maja har sytt. Väskan innehåller slöjdalster från hennes seminarietid. Det mesta är provlappar - olika tekniker att lappa, laga och dekorera har övats. Noggrannheten och precisionen är slående - varje litet stygn är sytt med sådan omsorg att man häpnar! Allt har en tydlig koppling till det vardagsliv som förväntades ta vid efter studierna.


Här har ett rutigt tyg lappats - en nästintill osynlig lagning som inte syns förrän man tittar riktigt nära. Titta noga så ser ni de pyttesmå stygnen runt lappen!


Ovan syns en stickad provlapp där olika metoder för lagning övats. Rött garn har använts som kontrast för att man ska se lagningarna tydligt. Tre av metoderna går ut på att man rensar hålet, plockar upp de existerande maskorna och stickar ihop plagget. I högra hörnet syns en sydd stoppning, den teknik som används när man till exempel lagar strumpor.




Trots att lapparna "bara" är prover är de så vackra att se på. Skönhet och funktion förenade i ett!

Jag kom att tänka på gammelmormors slöjdalster efter att jag skrev inlägget om "förvaltandets konst". Det var så roligt med det igenkännande jag möttes av i era kommentarer! (Läs gärna både inlägg och kommentarer om ni inte gjort det tidigare!) Uppenbarligen så är det här tankar som många av oss bär på? Vikten av att sätta värde på de saker vi omger oss med och inte förbruka i onödan. Det där med att lappa och laga är ju en viktig del av en sådan livsfilosofi. I samma stund som vi till exempel börjar se ett mer långsiktigt värde i våra kläder kommer vi också att vilja laga dem. Om många av oss börjar tänka så kommer det att påverka helheten! Kanske ger studieförbunden kurser i lagning om några år? Kanske kommer skolslöjden att plocka upp det här området igen... Man kan ju alltid hoppas det i alla fall:)

För ser man bakåt i tiden så är ju de här tankarna ingenting nytt. Det är egentligen inte så länge vi betraktat kläder som förbrukningsvaror med kort bäst före datum. Ett samhälle är föränderligt och kan snabbt anpassa sig till nya förutsättningar. Ett exempel på det är England under kriget då den brittiska regeringen drev en kampanj som gick under namnet "Make, Do & Mend". Eftersom som kläder tillhörde de varor som var ransonerade uppmanades allmänheten att sy nytt av befintligt material (till exemple gardintyg), sy om och laga. Speciella mönster och tips för hur man kunde gå tillväga spreds via böcker och häften som regeringen gav ut. Nedan syns ett av dem. Och hör och häpna: Just det här finns att köpa i nyutgåva från Bokus! Jag måste nog lägga in en beställning på det;)

Hur har er vecka varit? Något nytt fint att visa oss andra? Lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

15 kommentarer:

  1. vilka små bra tips maja=) du är så duktig! kram

    SvaraRadera
  2. Jag håller helt med dig! Man ska vara rädd om det man har.

    SvaraRadera
  3. Vilket bra inlägg Maja. Jag har tänkt mycket på det den senaste tiden hur mycket vi gör av med som egentligen är dugligt. Igår på min kurs träffade jag en tjej som syr alla kläder som hon bär. Inget är köpt, inte ens underkläderna. Hon inspirerade mig verkligen. Hon ska nu ge sig på att sy silkesstrumpor.

    Jag har inget att visa men ett inlägg ändå den här gången.

    kram dorro

    SvaraRadera
  4. Hej
    Med tanke på Make Do and Mend så tror jag faktist att det fanns nåt liknade i Sverige. Jag har för mig att Märtaskolan gav ut en del beskrivningar på hur man tex kunde sy om mors gamla kappa till en värmande rock till dottern. Just tilltalet i beskrivningar var så äppelkäckt att man bara kunde le. Men visst vore det något, Har sparat en del av mannens uttjänta skjortor men anken på att det finns ju rätt mycket bra tyg i dom som skulle räcka till en blus men tiden räcker inte riktigt till...

    Hanne

    SvaraRadera
  5. Det här är något jag också tänker mycket på. Och som faktiskt inspirerat mitt bidrag till syföreningsmötet den här veckan: Om att se sina saker som något som ska vara kvar länge.

    Mina kökshanddukar kommer garanterat lagas om de går sönder när jag lagt ner jobb på att göra dem vackra med broderier :-)

    SvaraRadera
  6. Jag har inget nytt den här veckan, bara en gammal grej som jag hittade i min låda som jag gjorde för några år sedan och som kanske skulle vara ett bra julklappstips att pyssla ihop och ge till någon, kanske en tonårstjej i julklapp!

    Bra inlägg du skrev!
    Jag har faktiskt en gammal stoppapparat från min mans farmors sybord som jag hade turen att ärva när hon dog! En riktigt kul grej!
    Ska fota den och visa!

    SvaraRadera
  7. Så fint skrivet Maja! Det har blivit lite av en högtidsstund att sätta sig framför datorn på tisdagen och läsa ditt inlägg och sedan få gå igenom alla länkar och se vad alla har gjort under veckan.

    SvaraRadera
  8. Så vettigt tänkt Maja! Jag gjorde gosedjur igår av
    fleecetröja och flanellakan. Katinka Paulsen har ritat mönstren. Jättefina att hänga i barnrummets fönster i fisklina med krok av tunn ståltråd när de ej används.Bild finns i bildspelet.

    SvaraRadera
  9. hej maja. jag hittade irish hiking mönstren av en slump på ravelry.

    här är en länk till hur du gör cowlen. sedan varierade jag dem bara till sockor och pulsvärmare. kram

    http://www.ravelry.com/patterns/library/irish-hiking-cable-cowl

    SvaraRadera
  10. Vilken skatt du har! Så vackra och inspirerande saker. Och klokt tänkt som vanligt. Jag är nog mycket för det där med att spara, laga, återanvända, "göra nått nytt av nått gammalt". Jag är (minst) 4:e generationens "kan vara bra att ha"-kvinna och brist på pengar har alltid varit en följeslagare genom våra liv dessutom vilket har lett till att man tar tillvara på och kommer på olika lösningar i stället för att slänga och köpa nytt.

    SvaraRadera
  11. Hahaha, nu var jag bara tvungen att beställa den där boken :-D

    SvaraRadera
  12. Det var en väldigt vacker provlapp! Känner själv att jag skulle behöva göra en sådan... behöver framförallt lära mig stoppa strumpor!

    Det där med att laga vackert broderade kökshanddukar - häromdagen var jag för första gången tvungen att slänga en av våra ärvda gamla linnehanddukar.=( Jag har sedan ett bra tag tänkt att när själva tyget i handdukarna ger upp ska jag överföra själva broderiet som en applikation till en ny handduk! Tyvärr hade även broderiet i det här fallet givit upp (korsstygnsmonogram) så det var inte så mycket att göra åt. Men alltid kan man göra nåt! Jag klippte helt enkelt upp den i lagom stora bitar som kommer få fungera som dammtrasor tills de VERKLIGEN inte längre håller ihop!

    SvaraRadera
  13. Hemmafrun: Ja, eller hur!

    Dorro: Tack! Ja, det är berömvärt - att sy alla sina kläder! Och fint måste det bli och härligt att kunna välja tyg och modeller.

    Hanne: Vd spännande att du berättar om att det fanns liknande upprop i Sverige! Tack och lycka till med skjortorna!

    GerdaThyra: Så häftigt med din stoppapparat! Tack för att du visade den!

    Elin: Det var härligt att höra att du känner så! Jag tycker också att tisdagarna känns lite extra högtidliga;)

    Ewa: Vd spännande det låter! Blir kul att se!

    Eddy: Tusen tack för länken!

    Annefia: Då har du mcyket samlad erfarenhet att vila på! Låter som ett vädligt bra utgångsläge för påhittighet och hushållande!

    Johanna: Vad kul! Jag måst nog också beställa den kääner jag;)

    Fanny: Det är sorgligt när gammalt linne har gjort sitt, men fint att använda dem till sista gnuttan gneom att klippa upp dem till dammtrasor! Så har alltid mamma och mormor gjort också.
    Jag hade turen att komma över två stoppsvampar förra året - då går det lättare att stoppa strumpor:)

    Tack alla för ett supertrevlig symöte!!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  14. Jag fick boken Make Do and Mend för några år sedan - många av häftena i inbunden och nyutgiven form. Mycket intressant läsning!

    SvaraRadera
  15. Tips till dig som vill lappa & laga snabbt och enkelt - och dessutom riktigt snyggt:

    www.swedpatch.se

    God fortsättning//Klara

    SvaraRadera