torsdag 14 oktober 2010

Baka äppelkanelmuffins med crumble!






För någon vecka sedan var jag på cafébesök i Västerås. I solskenet drack vi cappucino och åt äpplemuffins - jag, min familj och mormor. Det var en speciell dag! Fin på alla sätt och vis! En sådan som jag alltid kommer att minnas...

Därför letade jag reda på ett muffinsrecept som liknar de muffins vi åt då. Fann det i Leilas bok "A Piece of Cake". Det speciellla är att man toppar muffinsen med en smulpajsliknande blandning och att man steker äpplena tillsammans med smör, socker och kanel innan de blandas med resten av smeten. Alltså ett antal moment innan muffinsen är klara... Men slutresultatet gör det väl värt besväret!

Leilas Äppelkanelmuffins med Crumble

6 stora/12 små muffins

Smet

100 g smör
2 dl mjölk
Skal av 1 citron
2 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning

4 stora äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
1 msk malen kanel

Crumble

75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader om du vill göra stora muffins och 200 grader för att grädda små.
2. Smält smöret och tillsätt mjölk och rivet citronskal.
3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
4. Rör ner den ljumma vätskan.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vänd ner det i smeten.
6. Kärna ur och skär äpplena i klyftor eller bitar. Om man använder en äppelskalare går det extra fort.
7. Stek äpplena ett par minuter i en het stekpanna med smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
8. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Blanda äpplena med smeten och fyll formarna till 2/3. Lämna några äppelklyftor till garnering.
9. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
10. Strö lite crumble på toppen och garnera med en äppelklyfta i varje muffins.
11. Grädda i mitten av ugnen i c1 20 minuter.

Här finns några almänna muffinstips! Och här kan du läsa mer om fördelarna med att sikta mjöl... Lycka till med bakandet!

6 kommentarer:

  1. De ser jättemumsiga ut. Ibland kan det vara värt med lite extra. Min extravaganta pecan-paj med mörk rom är en sån som man gör när man har tid och inte bara vill slänga ihop nåt snabbt.
    Mysigt med ett kafébesök som blir lite speciellt.
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Men åh, jag bor ju i Västerås! Bloggträff?
    De där muffinsarna såg smarriga ut så de får du gärna bjuda på då :D

    SvaraRadera
  3. Men åh vilken fantastiskt fin blogg! Vad glad jag blev att jag hittade hit! Nu blev jag riktigt sugen på att baka också!

    SvaraRadera
  4. Elsamarianne: Pecanpajen låter väldigt smaskig! Roligt att göra lite mer avancerade saker ibland... Ja, det var ett fint kafébesök!

    Husmodern: Min mormor bor i Västerås, så jag är där lite då och då! Vore jättekul med en bloggträf någon gång:) Visst blir det muffins då;) Vad roligt att du är tillbaka i bloggandet igen, har saknat dina inlägg när du varit borta! Men du var ju det av en väldigt bra anledning;) Stort Grattis till bebisväntandet! Hoppas att du mår ok resten av tiden. Vissa krämpor är ju tyvärr oundvikliga, men de är ju som tur är tidsbegränsade!

    Ann: Åh, tack! Vad roligt att du gillar min blogg! Hjärtligt välkommen hit och lycka till med bakandet;)

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera
  5. Vad gott det ser ut! Jag måste genast skriva ner receptet! Här om dagen så bakade jag en äppelkaka som kanske påminner en aning om detta, men inte riktigt, och det var också supergod! Receptet finns på min mat- och träningsblogg. :)

    Ha en bra dag :D

    SvaraRadera
  6. Hej, Andrea!

    Vad roligt med fler äppelkake-tips! tack för det och välkommen åter:)

    Hälsar Maja

    SvaraRadera