tisdag 5 oktober 2010

Symöte - Sticka retrovantarna från Mad Men!





Välkomna på symöte i Husmorsskolans Nya Syförening!

Tänk vad man kan åstadkomma med lite envishet! Stickdesignern Staci Perry fick syn på de här vantarna när hon tittade på ett avsnitt av Mad Men. Hon har sedan genom att studera stillbilder från klippet lyckats omvandla det hon såg till ett stickmönster. Resultatet: "Mad Men Mittens" finns för fri nedladdning här! (Under förutsättning att man har medlemskap i Ravelry, vilket är lätt ordnat och helt kostnadsfritt...)

Vantscenen är hämtad från avsnitt 12 , The Grown Ups" ur säsong 3. Där ser vi Peter Campbell sovandes i soffan på sitt kontor. Det är vinter och värmesystemet är trasigt så han är inlindad i sin kappa. Hans sekreterare Hildy (vilket vackert namn, förresten!) sträcker ut sin vantbeklädda hand för att väcka honom... Och där är de - Mad Men Mittens!



Jag kunde helt enkelt inte motstå att ge mig i kast med det här härliga retromönstret! Inte nu när kylan biter och höstlöven faller. Då vill jag gå klädd i en plommonfärgad kappa med pälskrage och bruna-/brandgula vantar längs lövprasslande gator...

Jag använder garnet Safir (100% ull), från Marks & Kattens. Strumpstickor 3,5 mm i två uppsättningar. Då kan man sticka växlvis på båda vantarna. Den tekniken är nog mitt viktigaste strump-/vantstickar tips! På det sättet blir man färdig med båda vantarna ungefär samtidigt. Det gör att man slipper drabbas av "vante nr. 2-syndromet". Finns inget tristare än att sticka någonting precis likadant som det man nyss stickat. Och då är risken att man inte orkar ända fram...


Min stickning har sällskap av de vackra prydnadspumporna jag köpte på kravodlingen jag besökte i helgen. I mönstret kallas den orangea nyansen - Pumpkin Orange, därför tyckte jag det blev ett fint stilleben;) Prudnandspumpa är förövrigt en fint sätt att plocka in hösten färger...

Återkommer med fler detaljer när vantarna är färdiga. Passa på att njuta av årets bästa handarbetstid - hösten och vintern!

5 kommentarer:

  1. haha, vilken kul grej! jag älskar Mad Men... fast måste tyvärr göra dig besviken (?): Peters sekreterare heter Hildy. hon är grym.
    ska bli kul att se de färdiga vantarna!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det kul! Insnöat, men helt underbart;) Klart hon heter Hildy!!! Måste varit lite disträ när jag skrev inlägget... Jag älskar också Mad Men:)

    Hälsar Maja

    SvaraRadera
  3. Hmmm aldrig sett nåt avsnitt, men vantarna är snygga.
    En fråga ang kanelbullekakan: har du gjort den i sånt extramjöl m bakpulver i nångång? Provade sånt för första gången och det blev INTE bra. Eller så var det jag som mätte fel nånstans. Gör den ganska ofta, minst en gg per vecka-så det känns som jag kan den, och vi älskar den...så jag tänkte att det var mjölet som strulade till det. Blev jättekladdig i mitten...
    och så en sak till: är graderna för varmluftsugn? Jag har vanlig...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  4. Härligt stickläge i blåsten, vantar snart nödvändigt!

    SvaraRadera
  5. Elsamarianne: Nej, jag har aldrig provat att baka den med sådant mjöl. Men det verkar ju som att det inte var någon höjdare då... Jag har också vanlig ugn (gammal som gatan;). Så gradantalet är inte för varmluftsugn. Så roligt att ni uppskattar kakan!

    Karin: Ja, jag måste sticka fort nu för jag fryser om händerna på mornarna...

    Hälsningar fr Maja

    SvaraRadera