onsdag 16 februari 2011

Ordning på kryddorna!Den som tycker om att baka och laga mat samlar snabbt på sig en uppsjö av kryddor. Tyvärr är inte alla burkar lika vackra som de som står i hyllan i vårt matrum. Där finns bland annat burkar ur serien "Arom" av Marianne Westmans. De två ljusgula kryddburkarna köpte jag för några år sedan i en makalös matbutik i Rom.

De vanliga "brukskryddorna" bor i mitt skafferi. "De" trivs bra i mörkret där. Jag förvarar dem i små plastlådor. Papperpåsarna står i bokstavsordning. Det är helt enkelt det enda sättet jag kommer på som gör det möjligt att överblicka vad som finns hemma. Annars tar det inte lång stund innan jag står där med tre oöppnade påsar kardemumma och noll påsar bikarbonat;)På glasburkarnas lock sitter etiketter som talar om vilken krydda det är frågan om. Då behöver jag bara ta ut en "plastback" i taget och ögna igenom etiketterna tills jag hittar rätt. Annars måste man ju lyfta på varenda burk och se vad som står på de ordinarie etiketterna. Det här med att märka locken är ett riktigt bra husmorstips som jag fick av en kurskamrat när jag läste till lärare. Har gjort så sedan dess...

Har ni några bra "kryddförvaringstips"?

En annan dag får ni se mer av mitt skafferi! Ha en fin onsdag!

12 kommentarer:

 1. Vi har ett kryddställ monterat på insidan av skafferidörren. Det är jättebra och riktigt snyggt, men nackdelen är att antalet kryddburkar som får plats är begränsat. Jag har favoritkryddorna där, och resten på en hylla i skafferiet. Ska nog skaffa mig en liten plastback till dem så att de blir lättare att lyfta ut och rota i! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Ja den har jag också funderat på. Hur gör man det både praktiskt och fint? Jag har som du nu, små plastbackar med alla burkar och påsar i. Funktionellt men inte vackert.

  SvaraRadera
 3. Jag gör som du: Plastbackar i skafferiet men att märka locken har jag aldrig tänkte på. Så smart! Papperspåsarna har jag ståendes i en glasslåda bredvid.

  SvaraRadera
 4. plastbackar till påsarna, men burkarna står i fina korgar och i en Billybokhylla som står i köket (den lägre varianten) för nånstans måste ju kokböckerna bo!

  SvaraRadera
 5. JAAAA.. Plastback!! Vilken grej :D Det ska jag genast ordna. Våra kryddor är mest intryckta i ett skåp, huller om buller ;)

  SvaraRadera
 6. Vilken fin blogg! Tur att jag hittade hit och kan få mitt behov av husmorstips tillfredsställt! Ha en skön kväll!

  SvaraRadera
 7. Hej..Du är fiffig du Maja:).. Ja ordning och reda bland kryddor m. underlättar när man ska baka och inhandla till baket.. Såg din söta pelargongardin..gillar de där rullisgardinerna vääldigt mycket. Har sytt några genom åren och använder mest gamla linnelakan och andra linnetyger.. ett och annat gammalt tyg som legat till sej:). JAg började med de mer avancerade upphängningarna men numera så blir det så som du har på din gardin... var förresten inne på trettiofyran igår och där såg jag denna gardinen.. och så pratade vi om dej..:)igen. Nu är det dax för mej att gå till skolan och höra på föredrag om lpfö..ha de gött..Pia

  SvaraRadera
 8. Jag har också satt lappar på locken. Jag fick idén för några år sedan när jag såg en annons om klisterlappar man kunde köpa. De var snygga men det var billigare att skriva egna. Ibland flyttar jag bara över locket i stället för att skriva ny lapp.

  SvaraRadera
 9. Jag ska införskaffa små plastbackar.. mina är ihoptryckta i skåpet i väldig oordning..

  Kram Maria

  SvaraRadera
 10. Lisa: Vägghängda kryddställ är väldigt fint! Har ett som jag funderar på att sätta upp så fort jag kan bestämma mig för var...

  Dorro: Tål att tänka på hur man kan göra det vackert. Kanske ämne för ett framtida pyssel;)

  Anna-Karin: Glasslådor är bra till det mesta;)

  Mylla: Korgar låter väldigt fint! Det ska jag lägga på minnet:)

  Sofi: Kul att du uppskattade tipset! Lycka till med organiserandet av kryddorna!

  Karinottilia: Välkommen hit! Roligt att höra att du trivs:)

  Pia: Hej! Ja, hissgardiner är väldigt fint! Blev så glad när jag såg dessa i 34:ans fönster;) Måste bli tjusigt att sy dem av linnetyg/gamla lakan? Det ska jag prova nån gång...;)

  Ann-Marie: Flyttar också oftast över det gamla locket till ny burk så slipper man skriva ny lapp...

  Snickaregården: Ja, plastbackar gör det hela mera lättöverskådligt:)

  SvaraRadera
 11. Vilken bra idé med lappar på locken, något jag genast ska apa efter! Här står man ju ännu och lyfter upp alla en efter en... :) Påsarna däremot har jag faktiskt redan som du i bokstavsordning i plastkorgar. Fast resten av familjen behöver träna på alfabetet har jag märkt ;)

  SvaraRadera
 12. Vi har en jättefin och smart kryddhylla på insidan av skafferidörren. Hyllan har Ankis far snickrat ihop till oss efter våra önskemål. Alla påfyllnadspåsar har vi satt i glasslådor i bokstavsordning. En etikett sitter på lådorna så man ser utanpå vilka kryddor som finns i lådan.

  SvaraRadera