tisdag 22 februari 2011

Symöte - Konstruera stickmönster!Välkomna hit!

Vad härligt med symötestisdag igen. Roligt att ni tittar in här - både
medlemmar och övriga läsare!

Idag tänkte jag berätta om ett projekt som jag inledde den här helgen. Jag håller på att konstruera ett eget stickmönster. Det första som jag gör helt från scratch ur eget huvud. Jag vet egentligen inte så mycket om hur man gör, men jag gör det ändå;) Så lär jag mig under tiden. Det lilla jag faktiskt vet har jag snappat upp i stickböcker som jag läst och genom att konsultera min svärmor (som förövrigt är en mästare på att komponera egna mönster!).

Vad man än ska skapa, (musik, bilder, texter, kläder o.s.v.) så är den viktigt att man har en idé att utgå ifrån. Alltså någonstans att börja... Det här var mina utgångspunkter:
 • barnplagg - väst/tunika
 • enkelt att sticka - men ser avancerat ut
 • små detaljer som förgyller
 • vintage-känsla
 • "fusksmock"

Jag bestämde mig för att sticka plagget av mitt favoritgarn "Drops - Merino Extra Fine". Det är så mjukt och skönt och alldeles lagom värmande för kyliga vårdagar. Nyansen jag valde är rosa med en särsklid lyster som jag fascinerats så när jag stickat. Jag ville också få tillfälle att utforska en spännande teknik som jag hittade en beskrivning av i en gammal handarbetsbok för en tid sedan. Man kan säga att det är en slags "fusksmock". Kommer att berätta mer om den otroligt fiffiga tekniken en annan dag.

Min tanke var att jag med hjälp av smocken kan forma ett plagg som förövrigt stickas i raka stycken. Och hittills verkar det lyckas! Det blir faktiskt precis som jag föreställt mig. Väst-tunikan stickas i två stycken. Den enda sömnaden som krävs är efteråt är axelsömmarna. Och så blir det knäppen i sidorna.När jag arbetade med mönstret gick det till ungefär så här: Till min hjälp hade jag papper och penna, måttband och boken "400 knitting stitches". För att träffa rätt när det gäller storlek så utgick jag från den här praktiska tabellen. Jag kontrollmätte genom att jämföra måtten med min dotters kläder och naturligtvis också "live" på min dotter. Med hjälp av storlekstabellen som jag fann på nätet kan man sedan räkna om mönstret till andra storlekar.

För att kunna göra beräkningar är det viktigt att sticka provlappar med de olika tekniker som man tänker använda sig av i plagget. Sedan mäter man provlapparna och räknar ut hur många maskor/varv som krävs för ett visst mått. T.ex: Om jag vet att 28 maskor är 10 centimeter kan jag räkna mig till att det går åt 2,8 maskor för att sticka 1 cm. För att få ut ett mått på 35 centimeter räknar jag så här: 2,8*35= 98 maskor

Nu återstår det bara att sticka klart det sista på bakstycket och montera tunikan. Sedan ska jag skriva ner mönstret ordentligt, och provsticka några versioner till i andra färgställningar. Om de blir lyckade kommer jag också att räkna om mönstret till några fler storlekar. Sedan är min tanke att mönstret ska finnas tillgängligt för er alla! Kommer nog att be om hjälp med lite provstickning av någon/några frivilliga innan jag lägger ut det slutgiltigt. Någon som är intresserad? Återkommer till det när det är dags...

Det här mönsterkonstruerandet var så roligt att jag är rädd att det inte blir mitt sista mönster;) Funderar redan på vad jag ska hitta på härnäst...

Hur går det för er? Nu är jag nyfiken på era alster... Lämna er länk i länkverktyget nedan så hälsar vi på hos varandra och låter oss inspireras! (Kom ihåg att lämna URL till det specifika inlägget, alltså inte bara bloggens hem-URL!)

18 kommentarer:

 1. Den ser jättefin ut! Ser fram emot att se det slutgiltiga mönstret :)

  Den här veckan har jag blivit klar med den värmande kaninen. Kika in vettja!

  SvaraRadera
 2. Vad du är duktig. Göra egna mönster. Fantastiskt! Ska bli intressant att se resultatet. Själv har jag inte hunnit med denna veckan tyvärr.

  SvaraRadera
 3. wow maja! det där är jag galet imponerad av. ska bli urspänannde att se hur det blir när det är klart för de där lilla blänkarna du lagt upp ser verkligen läckra ut. kram på dig

  SvaraRadera
 4. Smock är kul att göra och blir så himla fint!
  Konstruera mönster är också urkul och man blir så himla glad när det funkar!!!
  Själv så var jag lite "lat" idag och klumpade ihop både Tisdagstemat, Fabriken och Syföreningen i ett och samma inlägg... en riktig bedrift om jag får säga det själv...fniss...!!!
  Men det passade sig bra den här gången för det blev både designer, önskan och pyssel i ett och samma!

  SvaraRadera
 5. Vad duktig du är Maja! Visst är det rolig att få göra något efter en egen idé: Själv är jag sån att jag aldrig riktigt kan följa ett mönster utan alltid gör egna varianter :) Den här veckan har inte jag heller riktigt hunnit med så det får bli ett pågående projekt och inte ett färdigt.

  SvaraRadera
 6. Hej, vilket intressant inlägg. Vilken underbar spets jag såg hos dig. Visst är det roligt att kunna konsturera mönster själv jag har nog inte kommit dit än. Men stickar gör jag ändå. Vad fint det blir din egengjorda tunika ser så fram emot mönstret sen. Tack för att du håller i cyber syföreningen tisdagarna har på en gång blivit roligare!!!!/Gela

  SvaraRadera
 7. Vad fint det ser ut att bli. Spännande att konstruera mönster själv. Det är bra gjort. Själv är jag så dålig på matte.. så bara det tar emot :-)

  Den här veckan håller jag på att få ordning på städartiraljerna i tvättstugan. Sydde en påse till skovårdsprodukterna.
  Nu skall det bli spännande att se vad alla andra hittat på denna syföreningstisdag. Lika spännande varje vecka.

  SvaraRadera
 8. Tusen tack för ett mycket bra inlägg! Nu känner jag mig superinspirerad att skapa eget.

  SvaraRadera
 9. hej maja. tack för dina fina ord om min scarf. det känns så skönt att ha fått den klar så man kan börja använda den. jag avskyr att ha projekt liggandes hemma som man aldrig riktigt slutför. en extra boost är ju såklart att ha något att visa upp för er alla varje tisdag och bidra med till syföreningsmötet. det går mycket lättre då=) kramkram

  SvaraRadera
 10. så fin! Inget inlägg från mig idag, har helt enkelt inte tid.. =)

  SvaraRadera
 11. Den västen kommer att bli jättefin. Jag provstickar gärna ditt mönster om storleken går att använda här hos oss. VIlken storlek riktar du in dig på?

  SvaraRadera
 12. Ska bli mycket intressant att se det färdiga resultatet! Vilken intressant bok du tipsar om. Den skulle inte sitta helt fel.
  Bidrar denna vecka med det färdiga resultatet av mina vantar.

  SvaraRadera
 13. Lade till länken på det projekt jag ska starta vilken dag som helst, behöver nog en knuff för att komma igång! ;-)

  SvaraRadera
 14. Åh, vilken fin väst/tunika!! Jag älskar smock jag också. Om jag inte hade så ont om tid för handarbete skulle jag gärna erbjuda mig att provsticka! Men jag har ju svårt att lova att nåt är klart på en viss tid. Men vi får se, kanske jag kan vara behjälplig när det blir dags...

  Mitt bidrag denna vecka är en virkad apelsin :)

  SvaraRadera
 15. Lillstrumpan: Tack! Kaninen blev jättefin och ser väldigt värmande ut!

  Dorro: Tack!! Uppskattade ditt inlägg även om du inte hunnit med! Man kommer som man är, helt enkelt!

  Gerda-Thyra: Jättemysigt med ditt "Stig Linberg-inlägg". Och bra gjort att väv ihop det så där;) Ja, både smock och stickmönster är väldigt roliga att pyssla med:)

  Jessica: Jätteroligt att se dina kuddar växa fram. Och kul att du gillade min väst:) Stickning inbjuder ju liksom till eget skapande!

  Gela: Vad roligt att du uppskattar tisdagarna! Jag tycker också att det är jättekul att det blivit sådan fart här:) Härligt att se dina stickprojekt och fina mönster!

  100% husmor: Jag är också dålig på matte;) Men min sambo är bra, och så finns det ju miniräknare;) Smart med din skopåse, tycker jag!

  Karin: Vad kul att jag kunde inspirera! Det var ju liksom meningen;)

  Eddy: Tack för att du tror på min väst;) Ja, din scarf var verkligen fin. Och visst är det bra att ha syföreningen som morot för att bli färdig!

  Klockarbarn: Vad bra att veta att du kan tänka dig att provsticka! Jag gör just nu strl 3 år, men tänkte ev. räkna om den till 1-2 år och 4-5 år också. Funkar nåt av det för dig?

  Hemmafrun: Boken är toppen! Som ett uppslagsverk över olika sticktekniker. Perfekt när man behöver inspiration till egna kreationer! Vad fina dina vantar var!

  Mylla: Ja, knuffar är alltid välbehövligt;)

  Alma: Tack! Roligt att du tyckte om tunikan. Jag säger till när det är dags för provstickning... så får vi se hur läget är!

  Kul med apelsinen!

  SvaraRadera
 16. Kommer säkert bli en jättefin klänning, ser fram emot att få se resultatet! Mkt spännande!

  SvaraRadera
 17. Tjusigt! Smock har jag också gått och tänkt på i dagarna faktiskt. Vilket sammanträffande...fast jag funderade på smock i sömnad istället för stickning, nämligen på en singoalla-blusmodell med smock på...

  Idag har jag bloggat om en flanellskjorta jag sydde innan jag blev sjuk...

  SvaraRadera
 18. http://knittingpattern.p-jansson.com/
  är en länk som man kan använda till egna mönster

  SvaraRadera