söndag 13 februari 2011

Utforska rekorderliga recepthäften!I fredags lades tre små trevliga bakhäften till min receptsamling:
 • Modern bakning - Marabous handbok i bakpulverbak (Nionde upplag. 1948)
 • Tårtor, scones, kringlor, kransar kex och andra goda bekverk ni kan göra själv. (Utgiven av Kooperativa Förbundet)
 • Hembakning - Råd och recept med Mazetti bakpulver (Utgiven 1944)Det gemensamma för dem är att de ursprungligen är reklamhäften för olika bakpulverfabrikat. Genom böckerna skulle husmödrar i sverige få lära sig konsten att baka med bakpulver!Så här vackra är pärmarnas baksidor! Färgglad reklam för Marabou, Rekord och Mazetti. På Mazetti-bilden syns också de berömda "ögonen", en av sveriges mest kända varumärkessymboler.

Böckerna är fulla av härliga bilder, spännande recept och pedagogiska förklaringar. Ska bli spännande att botanisera bland recepten framöver! På första sidan i Modern Bakning står det så här i kursiv stil:

"Alla recept i denna handbok är omsorgsfullt utexperimenterade och provbakade. De är utarbetade av examinerade skolkökslärarinnor."

Känns mycket betryggande. Mer kvalitetsmärkt än så kan väl en receptsamling knappast bli;) Berättar mer om böckerna så snart jag provbakat något av recepten!

11 kommentarer:

 1. Jag har också en hel del gamla härliga häften och böcker. Min svärfar var konditor. Dessutom är jag svag för 40 -50 talens design. Jag stickade min Riva jacka i Rowan Purelife British Sheep Breeds Chunky.

  SvaraRadera
 2. Var hittar du alla fina saker?

  SvaraRadera
 3. Mysigt med sådana där gamla saker...Bakpulver är allt bra grejer, sen gillar jag att Marabous röda/vita burk fortfarande får se ut som den ska.....

  ha det bra/ Olivia

  SvaraRadera
 4. Fina böcker! :-)

  Här har vi lagat lite smörstekt lax med pestobulgur :-)

  http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

  Trevlig Söndag

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder! Din blogg är så fantastisk att "vandra runt" i, väldigt inspirerande och samtidigt en riktig nostalgitripp. Underbart!

  SvaraRadera
 6. Hej Maja ..ja de där häftena är jättemysiga att bläddra i.. Nu känner jag igen alla tre tror jag.. undrar om inte min mamma har dem..säkert:).. Ja i går var jag på ett härligt gammaldags kafferpe ..igen och på samma ställe fast lite nytt var det i år...hos Sussie(Granne med Selma)hon berättade om hur kaffrepen uppstod och hur det var förr.. lördag kl 3 skulle det varaoch det var det... och minst 7 sorters kakor och det var plus lite till:) ..som föregicks av bullar och allra sist en tårta... gissa om vi var mätta...men vi hade det himla trevligt och mysigt där i det gamla stallet som byggts som.. Nu pratade vi om dej oxå.. för reportern som gjorde repotage om dej var där och han hade ett gäng med tidningar, Minnenas journal, med och vi läste och bläddrade och pratade om dej:) Så nu kommer jag att hålla utskick efter det nummret med Sussie ..och samtidigt läsa om dej:)..ha en skön söndagskväll.Pia

  SvaraRadera
 7. Hej! De där gamla recept-häftena är jättefina! dock har jag inte bakat så mycket i från mina.. men tänk vad bilder och text var så mycket snyggare förr!

  ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Ann-Marie: Vad roligt att du berättade vilket garn det var! Tycker att Riva-jackan var så tjusig. Kul att se den uppstickad! Ja, visst är designen fr 40, 50-talet otroligt fin!

  4U2: Just de här köpte jag från ett antikvariat via nätet... Jag letar lite här och lite där;) Roligt att du tycker att jag lyckas hitta fina saker!

  Olivia: Ja, balpulver skulle man inte klara sig utan;) Synd att inte alla burkar ser ut som de gkorde förr. Tänk vad fint man skulle ha det i skafferiet då;)

  Matbloggen: Ja,de är inspirerande!

  Kringlor och Krusiduller: Vad roligt att du trivs här! Tack för det fina "omdömet"! Välkommen åter:)

  Pia: Oj, vad mysigt det låter med "Kafferep"!! Vad roligt att Ingmar från Minnenas Journal var där. Då ska jag håll utkik efter den artiklen! Jaså, ni pratade om mig;) Då känner jag mig smickrad.

  Såg du att jag länkade till dig i förrgår? Tack för tipset med lite/stor sockerkaka! Ha en bra vecka!

  Majas skafferi: Ja, det är härliga bara att titta i. Men det ska bli spännande tat prova recepten också. En del är väl lite föråldrade men de flesta borde funka lika bra nuförtiden... Ha det fint!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 9. Apropå receptnostalgi -- har du utforskat Den bruna maten? Jag vet inte vad det är, men jag skrattar så att jag gråter. Möjligen är jag i exakt rätt ålder och du lite för ung. Men här är den i alla fall: http://denbrunamaten.se/
  Hälsningar från Anna

  SvaraRadera
 10. Anna: Vilken kul blogg! Jodå, jag skrattar också!! Och ryser lite samtidigt för jag kom att tänka på caprissaladen jag fick första dagen när jag skulle börja ettan... Den var så där brunaktig;)

  Hälsningar fr Maja!

  SvaraRadera
 11. Jag har ärvt Modern Bakning (längst till vänster) av min mormor, fast en upplaga från 1946, och tycker mycket om den! Recepten har sådan finess och noggrannhet. Jag kan rekommendera den marmorerade kakan, den blir mycket saftig och god!

  SvaraRadera