måndag 21 februari 2011

Renare städning!Inte ska man väl börja veckan med en moralkaka? Nej, det vore inte konstruktivt... Det är bara det att jag inte kan låta bli att dela med mig av ett dräpande citat som jag läste på en amerikansk blogg i förra veckan. Och risken finns att fler än jag känner sig träffade... Äh, jag chansar på att ni klarar av det;) Det kanske bara är jag som känner igen mig? Och förresten bättre att få det gjort nu, än att spara det till senare i veckan. Jag lovar att skriva om trevligare saker i veckans kommande inlägg. Som t.ex. savriner, egendesignade stickmönster och gamla skåp med hyllremsor i!

Så här löd citatet:

"You have to remenber that what you clean with needs to be cleaner than the thing you´re cleaning!"

Ja, än sen då, tänker kanske någon? Det är väl klart att det är så, och det är väl ingen nyhet... Ja, det borde ju vara en självklarhet. Det håller jag med om! Men om jag nagelfar mitt eget samvete så visst händer det att jag torkar av bänkytor med halvsura disktrasor, dammar hyllor med dammfyllda dammtrasor, eller putsar fönster med smutsiga putstrasor.... För att inte tala om när jag skurar golvet med skurvatten som borde bytas, eller dammsuger golvet med full dammsugarpåse... Visst händer det!

Varför gör man sådant? Förmodligen av någon slags underlig lathet i kombination med sparsamhet. Resonemang som inte tål någon närmare granskning. Men här bjuder jag på en autentisk inre dialog som utspelade sig i mitt huvud förra helgen:

- Nog kan väl den här dammsugarpåsen räcka ett tag till! Det är ju så krångligt att byta... Och tänk om jag tar den sista påsen i skåpet... då måste jag anteckna sorten på en lapp som jag sedan kommer att glömma när jag går till affären... och så kommer det ta jättelångtid innan vi har påsar hemma igen. Nej, den här får allt hänga med ett tag till!

Inget jag är stolt över, men så tänker jag ibland. Och så läste jag det där träffande citatet tillsammans med en massa fina tips på hur man kunde bli bättre på det "rena städandet". Som t.ex. att bunkra upp med mycket städmateriel hemma. Många trasor i skåpet gör det lättare att byta (både rent praktiskt och psykologiskt). Och det gäller ju även dammsugarpåsar;)

Jag blev också väldigt inspirerad av alla smarta tips som ni läsare bjöd på i kommentarerna under inlägget om stickade "Makeup-pads". Det handlade ganska mycket om vilka material som lämpar sig bra om man själv vill sticka disk-/dammtrasor. Flera av er tipsade om lingarn (linet torkar snabbt) och bambugarn (som också torkar snabbt och dessutom har antiseptiska egenskaper naturligt).

Det tipsades också om de disktrasor i bambuviskos som Ica börjat sälja. De tillverkas av Ekelunds väveri och håller hur länge som helst. Bara att tvätta i maskin/eller koka när de är smutsiga. Att ersätta engångsprodukter med varaktiga alternativ är ju inte bara bra för vår hemmiljö utan också för miljön i stort!

Sist av allt vill jag som vanligt tipsa om "Cath Kidstons" underbara "Kitchen Cleaner" - mitt favoritstädtillbehör! Ni ser den söta sprayflaskan på bilden ovan. Regöringsmedlet är ekologsikt med en doft som kallas för "cotton fresh". Sådana där små detaljer gör ju städandet lite mer glamoröst och det tackar jag inte nej till;)

Hädanefter ska jag bli bättre på att städa "rent". Städning i sig blir ju faktiskt ganska poänglöst annars;)

Önskar er en fin veckostart!

13 kommentarer:

 1. Tack för en utomordentligt bra blogg!
  Den flaskan med Kitchen cleaner...vart köper du den? Jag har varit inne på Cath Kidston men finner den inte där.
  Blir ju så sugen att prova :-)

  SvaraRadera
 2. Detta med dammsugarpåsen är exakt på kornet!
  (Varför standardiserad inte påsarna?)

  SvaraRadera
 3. Catarina: Roligt att du uppskattar min blogg!

  Jag brukar köpa mina på Måleriboden i Katrineholm (när jag väntat på tåg där...). Vet inte om de fortfarande säljs där? Här är iaf deras hemsida: http://www.maleriboden.se/

  Vet också att den här nätbutiken säljer hennes grejor: http://www.countrystyle.se/ Hittar dock inte just den här produkten. Konstigt att den inte fanns på hennes egen nätbutik i england? Kanske kommer in igen...

  Viola: Ja, det kan man verkligen fråga sig? Skönt att någon annan känner igen sig!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 4. Hej! mina favorit trasor kommer från Växbo lin i Bollnäs, linnetrasor som håller hur länge som helst och finns i flera fina färger. Har även en skurtrasa till golven som jag köpt där, väldigt effektiv, rejält riv i den när golven innan för dörren tex nu är rätt smutsiga av allt slask man drar in den här årstiden.

  SvaraRadera
 5. Jag beställer mina dammsugarpåsar här;

  http://www.dammsugarpasar.nu/

  oftast har man dem inom några få dagar, och i och med att man sitter hemma och söker på sin dammsugarmodell får man dessutom rätt sort utan att behöva leta i flera butiker (vilket jag tycker händer rätt ofta).

  Och när vi pratar om städtips; glöm inte tandborsten! suveränt hjälpmedel att till exempel göra rent runt/bakom kranar och liknande!

  SvaraRadera
 6. Jag har upptäckt att städning kan vara ganska roligt och mysigt! Älskar när man har tvättat golvet och det doftar rent i alla rum :)

  SvaraRadera
 7. Jag måste skamfullt erkänna att dammtrasorna blir inte så ofta tvättade som de borde. Jag var för flera år sedan också och lyssnade på ett föredrag av en kemist som pratade om städning. Mycket roligare och intressantare än jag trodde. Han ondgjorde sig över de där "mirakeltrasorna" där man bara skall använda vatten. Då beövde man torka feta ytor med nästan kokande vatten för att fett skall lösas upp. Trasorna bara gned ut smutsen/ fettet så det SÅG rent ut...
  Nu skall jag tvätta dammtrasor ikväll :-)

  SvaraRadera
 8. Grönsåpa luktar ju så himla gott. Jag efterlyser framför allt gamla miljövänliga alternativ till skitdyra, ibland effektiva men inte säkert, miljöovänliga preparat. Ättikssprit, såpa, bikarbonat mm. Var det inte ett program som hette rent hus eller nåt sånt där två damer åkte runt och städade i andras förfärligt skitiga hus. Surfa lite i tv4:s hemsida och hitta bra städrecept. Ättika och lite salt för att hålla duschdraperi coh kabiner snygga och rena. Jag har provat och det funkar faktiskt. Recept på Tv4 alltså.

  SvaraRadera
 9. Här finns det en massa städtips:
  http://www.tv4.se/1.318857/2008/05/07/stadtipsen_fran_rent_hus

  SvaraRadera
 10. Haha här har du en som är träffad! Jag dammsög i helgen och var jätte arg över att damsugaren sög så dåligt, dammsög tre rum innan jag "gav upp" och bytte påse. Blir arg på mig själv över att vara så dum lat!

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig blog. Jag är här för första gången. Jag har stickat disktrasor i bomullsgarn. De är hållbara och det är bara koka dem lite då och då. Dessutom kan man välja vilken färg eller vilket mönster man vill på dem.

  /Sofia

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Nu kommer jag med en sen kommentar, men jag läste just det här inlägget. Vill bara bidra med ett tips ur min egen husmorserfarenhet (som är lång vid det här laget). Det är faktiskt inget problem att koka vanliga Wettexdukar, eller tvätta dem i 90 grader. Jag har alltid haft det rätt knapert, avskyr att slänga användbara saker och hatar luktande disktrasor, så jag har alltid haft en bunt wettexdukar i omlopp. På landet där jag inte har tvättmaskin gör jag så att när disktrasan börjar bli äcklig så tar jag lite vatten och diskmedel i en kastrull och kokar upp trasan. När man sköljt ur den är den som ny igen. Klart att trasorna inte håller hur länge som helst, men nog går det att tvätta dem en tjugo gånger eller så.

  SvaraRadera
 13. Helt klart att det vore bra att standardisera dammsugarpåsar. Det finns ju en mängd såna sajter som säljer dammsugarpåsar. Jag brukar köra på http://www.mrdustbag.se/dammsugarpasar/
  Dom har en lista på alla påsar och alla dammsugare. Tusentals...

  SvaraRadera